Újabb kulcsfigura távozott az Operaházból

2023.07.11. 14:03
Az utolsó ember is távozott a Magyar Állami Operaház zenekarának éléről, akinek a korábbi sikeres működés köszönhető. Ókovács Szilveszter új főigazgatói ciklusának kezdetén az intézménynek nincs fő-zeneigazgatója, az új, 27 éves első karmester ezután is ellátja vezető karmesteri feladatait Győrben, az új zenekar-igazgató pedig ezen a téren nem rendelkezik semmilyen korábbi tapasztalattal.

Távozott a Magyar Állami Operaházból Popa Gergely: a (volt) zenekar-igazgató munkája közös megegyezéssel ért véget. A zenekar-igazgatói feladatok ellátásával Tóth Sámuel Csaba karmestert, zongoraművészt, az Opera eddigi korrepetitorát bízták meg egy évre, akinek az új feladatával összefüggésben semmilyen korábbi tapasztalata nincs. Popa Gergelyt kerestük az ügyben, de nem kívánt nyilatkozni. 

Mint azt korábban megírtuk, Magyar Állami Operaház zenei vezetői közül először Kesselyák Gergely első karmester távozott: Ókovács Szilveszter régi-új főigazgató őt szinte rögtön a kinevezése után azonnali hatállyal elbocsájtotta. Kesselyák szintén pályázott az Operaház élére, és bár a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért, kilenctagú szakmai bíráló bizottság egyhangú szavazattal őt találta a legalkalmasabbnak, Csák János miniszter a mindössze két szavazatot szerző, a bizottság által nem támogatott Ókovács Szilvesztert nevezte ki.

Kesselyák Gergelyt – a neve említésekor – a társulat évadzáró ülésén vastapssal köszöntötte az Operaház dolgozóiból álló közönség.

Kesselyák utódja 2023. augusztus 1-jétől Rajna Martin lesz az első karmesteri pozícióban, Halász Péter pedig – aki korábban már volt fő-zeneigazgató az Operaházban – első vendégkarmester lesz. Halász Péter 2016-ban mondott le a már Ókovács által vezetett Operaházban a fő-zeneigazgató posztról, az Opera akkori közleménye szerint „az okok nem a nyilvánosságra tartoznak”.

Ókovács Szilveszter fontosnak tartja a fiatalítást, ezért is szerződteti le Rajna Martint, a 27 éves kimagasló tehetségű dirigenst, aki – mint azt a főigazgató a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában elmondta – ezután is ellátja vezető karmesteri feladatait Győrben.

Szakmai vezető nélkül

Kocsár Balázs fő-zeneigazgató szerződése 2023. június 30-án lejárt, az ő szerződését nem hosszabbították meg, jóllehet Kocsár fő-zeneigazgatóként szerepelt Ókovács Szilveszter pályázatában. Igaz, Kesselyák Gergely pályázatában is szerepelt, ugyanezen a poszton. A fő-zeneigazgatói pozíció a következő évadban betöltetlen lesz, vagyis szakmai vezető nélkül marad a ház.

Bár Ókovács Szilveszter elmondása szerint Kesselyák és Kocsár is vendégkarmesterként folytathatja a munkát a Magyar Állami Operaházban, aláírt szerződés információink szerint még egyikőjük esetében sincs.

A veszteségek közé sorolhatjuk, hogy Rost Andrea operaénekes nem írta alá a Magyar Állami Operaház által a 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését. Nyáron – a főszereplésével meghirdetett – A varázsfuvola-előadásokon sem lép színpadra. Rost Andrea, aki szintén elindult az Operaház főigazgatói székéért, később az intézményben kialakult nyomasztó hangulatról beszélt, ami lelkileg megviselte.