Mások is buktak már el adásban, nemcsak Pálffy István

DSC 4261
2023.08.25. 16:11
Pálffy István Hír TV-től való kirúgása nagy visszhangot keltett az utóbbi napokban, esete azonban nem egyedülálló, hiszen többször is előfordult már, hogy egy-egy érdekes kijelentés után egy csatorna megvált a munkatársától. Most összeszedtük a legemlékezetesebb eseteket.

Hosszú szünet után ismét esti műsor házigazdája volt Pálffy István. A televíziós szakember, korábbi országgyűlési képviselő, volt dublini nagykövet azonban mindössze egyetlen napig dolgozott a televíziónál. Ennek oka az, hogy a műsorvezető Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével, a Mindenki Magyarországa Néppárt alapítójával készített interjút, aminek egy pontján furcsa kijelentést tett. Ezt mondta:

Türelemmel kell lenni egy olyan betegség iránt is, mint a pedofiloké.

Kijelentése nagy vihart kavart a magyar közéletben, és a Hír TV vezetése rögtön össze is hívott egy szerkesztőségi értekezletet, ahol a munkatársakkal közölték a hírt, hogy azonnali hatállyal megválnak a műsorvezetőtől.

Pálffy kirúgása és bukása azonban nem egyedülálló a média világában. Az utóbbi évtizedekben többször is előfordult már, hogy egy csatorna megvált munkatársától annak botrányos kijelentése vagy kérdése, esetlensége miatt. A teljesség igénye nélkül összeszedtük a legemlékezetesebb eseteket. 

A „bérgyilkosinterjú”

Frei Tamás karrierje anno a „bérgyilkosinterjú” néven elhíresült műsor miatt került veszélybe. A riporter 2001 áprilisában az RTL Klubon futó műsorához Moszkvába utazott, ahol az orosz maffia állítólagos végrehajtójával készített interjút, és Frei – „elméleti alapon” – arról faggatta beszélgetőpartnerét, hogy mennyibe kerülne a magyar miniszterelnököt likvidálni. (A válasz 1 millió dollár volt.)

A műsorban ugyan az akkor hivatalban lévő miniszterelnök, Orbán Viktor neve nem hangzott el, a jobboldali közéleti személyiségek (például Bayer Zsolt, Bencsik András, Lovas István, Makovecz Imre) nyílt levélben erkölcsileg felfoghatatlannak és szakmailag elfogadhatatlannak nevezték a riportot. Az esetet követően Juszt László újságíró Moszkvába utazott, megkereste Frei Tamás riportalanyát, és arról számolt be, hogy az illető valójában egy bolti eladó, aki pénzért statisztálni szokott, azaz bármilyen szerepet eljátszik.

Frei Tamásnak az eset miatt anno távoznia kellett az RTL-től, de ez a karrierjét nem törte ketté, 2002-től csatlakozott a TV2-höz. Az emlékezetes riportrészlet itt nézhető vissza:

A pártelnök visszavág

Egy másik érdekes eset volt, amikor Sváby András újságíró a TV2 Napló című műsorában Orbán Viktorral készített interjút 2006-ban. Sváby többek között a nyilvánosságra kerülő őszödi Gyurcsány-beszédet követő társadalmi zavargásokról, belpolitikai helyzetről kérdezte a Fidesz pártelnökét – tőle nem szokott felkészületlenséggel és zavarodottsággal. Orbán Viktor válaszaival többször is nehéz, szakmailag kínos helyzetbe hozta a műsorvezetőt, ahogyan erről anno az Index is beszámolt.

A műsorvezetőt – a szakmai kudarcon túl – akkor nem érte semmilyen hátrány, ám nem sokkal később, a TV2 átszervezésekor távoznia kellett a csatornától. A nevezetes beszélgetésbe itt lehet belehallgatni:

Érdekes fáradtság

Emlékezetes eset Demcsák Zsuzsa furcsa interjúja is. A műsorvezető 2017-ben Szanyi Tiborral, az MSZP európai uniós képviselőjével beszélgetett az ATV-n, azonban Demcsák feltűnően furcsán próbált kérdéseket megfogalmazni a műsor alatt. Akkor többen arra gyanakodtak, hogy nem éppen tiszta fejjel vezethette a reggeli műsort, de a műsorvezető a feltételezést tagadta. Az ATV belső vizsgálatot indított, és végül szerződést bontott vele. Utóbb is csak annyi derült ki, hogy Demcsák Zsuzsa akkoriban alig pár órákat aludt, és magánéleti problémákkal küzdött.

A nevezetes reggeli beszélgetés a YouTube-on ma is megnézhető.

Káromkodós kifakadás

Szebeni István neve akkor lett széles körben ismert, amikor egy káromkodós kifakadása a köztévé Híradójában adásba került. Az csak később derült ki, hogy nem élő adás volt, tehát a technikai stábnak kellett volna kivágnia a véletlenül bekerült részt a leadott anyagból.

Szebeni a Szita Bence-gyilkosság tárgyalásáról szóló anyag után úgy fogalmazott, hogy

tudtam már, amikor kimondtam, hogy tegnap, b*zmeg ma. Úgy utálom ezt, hogy tíz perccel átcsúszik ez a kib*szott Híradó, és itt ezzel kell szórakozni. Nem baj, az a lényeg, hogy az Aranyág még időben lemegy előttünk. Vagy Aranyvessző.

Az eset után az MTVA Szebeni Istvánt azonnali hatállyal felfüggesztette, és vizsgálatot indított, mint írták: „az azonban bizonyos, hogy Szebeni többet a közmédia képernyőjén nem szerepelhet”. A felvételt itt tekinthetik meg: 

M1 - Káromkodás élő adásban

Nappali jókedv

Bencze Pétert ugyan nem rúgták ki a köztévétől, de egy meglehetősen vidámra sikeredett élő bejelentkezését követően az MTVA vizsgálatot indított ellene, és három hónapra letiltották a képernyőről. Az M1 Híradó riportere 2017-ben a Bajai Halfőző Fesztiválról jelentkezett be élőben és ittasan. 

Érdekesség, hogy a történteket nem mindenki ítélte el, ráadásul a halfőző fesztivál akkora reklámot kapott, hogy a riportert egy másik rendezvényre is elhívták mint sztárvendég – sőt Ne rúgják ki Bencze Pétert néven Facebook-csoport, vagyis kisebb mozgalom is indult a riporter védelmében. 

(Borítókép: Pálffy István. Fotó: Bődey János / Index)