Áll a bál az Operaházban, zajlik a per, a büfé mégis működik

ZS 5649
2024.03.06. 17:46
A Magyar Állami Operaház büféje még soha nem kapott ekkora publicitást, mint az utóbbi napokban. Az Index is megírta, hogy az Opera Gasztronómia Kft. perben áll az Operaházzal, mert 2023 októberében „nemcsak hogy felmondták a szerződést, de önhatalommal kizárták kollégáinkat az Operaház területéről, bírósági döntés bevárása nélkül átvették a kizárólagosan társaságunkat megillető területeket, ingóságainkat ott tartották, beruházásainkkal nem számoltak el″. A büfé azonban – a per ellenére – mégis működik. Az Operaház azt mondja, „a szükséges engedélyek birtokában” van. A történetben ugyanakkor megjelenik egy közbeiktatott cég is.

Folyamatban lévő peres ügyről van szó, az érintett felek a részletekről nem nyilatkoznak, ami azonban bizonyos: 

A Zsidai Gasztronómiai Csoporthoz tartozó Opera Gasztronómia Kft. perben áll a Magyar Állami Operaházzal.

A Zsidai Csoport az Indexet arról tájékoztatta, hogy az „Opera Gasztronómia Kft. közbeszerzésen nyerte el 2015-ben az Operaház teljes gasztronómiájának működését. A szerződés alapján 2030. augusztus 30-ig áll fenn határozott idejű szerződésünk”. Valamint azt is közölték, hogy: „Az Opera Gasztronómia Kft.-nek érvényes működési engedélye van, tudomásunk szerint az Operaháznak nincs. Jogilag az Opera Gasztronómia Kft. működési engedélye akkor szűnik meg, ha az Operaház jogerősen pert nyer.”

A büfé mégis működik

Aki azonban ellátogat az Operaházba, az láthatja, hogy a büfé működik. Olyannyira, hogy 2024. március 3-án éppen emiatt robbant ki az operaházi botrány, miután kiderült, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató utasításba adta, hogy ezentúl két részletben játsszák a Carmina Burana című előadást,

a beiktatott szünetben ugyanis szeretnék növelni a büfé bevételét.

Az utasítás miatt Bogányi Tibor karmester otthagyta a produkciót. A botrány kitört. A történteket Ókovács Szilveszter műbalhénak nevezte, az internet népe pedig mémekkel árasztotta el a közösségi tereket. 

Az Index utánajárt, hogyan lehetséges az, hogy van két szemben álló állítás, a felek perben állnak, a büfé mégis működik. Kérdéseinkre a választ Budapest VI. kerületétől, Terézvárostól kaptuk meg. Az Indexhez eljuttatott levélből kiderül: 

A Magyar Állami Operaház kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy a korábban az Operaházban büfét üzemeltető Opera Gasztronómia Kft.-t töröljük a kereskedelmi nyilvántartásunkból. Mivel az erre irányuló közigazgatási hatósági eljárás folyamatban van, további információkat ezt illetően nem adhatunk ki.

Az önkormányzat azonban a segítségünkre volt abban, hogy tájékoztatást tudjunk adni a büféüzemeltetés hátteréről, általánosságban. Amit eszerint tudni kell: „kereskedelmi tevékenységhez a forgalmazott termékektől függően vagy bejelentést kell tenni, vagy működési engedélyt kell kérni az üzlet helye szerinti jegyzőtől. Ahhoz, hogy egy büfé a szokásos termékeket, azaz ételeket, italokat forgalmazhasson, nem kell működési engedély, a tevékenység csak bejelentésköteles. A bejelentés alapján az önkormányzat kereskedelmi hatósága nyilvántartásba veszi az üzletet, erről igazolást állít ki.”

Ez alapján Terézváros tájékoztatójában ez is olvasható:

Az Operaházban most büfét üzemeltető Magna Catering Vendéglátó és Rendezvényszervező Kft. a bejelentést megtette, és őket nyilvántartásba vettük.

Vagyis ez alapján válik érthetővé a kijelentés, amit a Magyar Állami Operaház a Zsidai Csoportnak adott válaszában megfogalmazott: „Az Opera a szükséges engedélyek birtokában van, bejelentési kötelezettségeinek eleget tett.”

Már csak az a kérdés, hogy ebből milyen bevétele lesz az Operának, hiszen ez egy külsős cég, Ókovács Szilveszter pedig a 24.hu-nak ezt mondta:

Az operaházi catering is immár közvetlenül termel bevételt a színháznak, megalapozott számaink még nincsenek, de egy-egy operaházi szünet több milliós bevételt képes hozni az exkluzív környezetben.

Az Erkel Színházban más a helyzet?

Az Index megkereste a VIII. kerületi önkormányzatot is, hogy megtudjuk, mi a helyzet a Magyar Állami Operaházhoz tartozó Erkel Színháznál. Józsefvárostól az alábbi válasz érkezett:

A kerületi nyilvántartás szerint az Erkel Színházban lévő büféket (Erkel Művész, Erkel Nézőtér földszint és Erkel Nézőtér I. emelet elnevezéssel), 6226 nyilvántartási szám alatt, 2015. szeptember 4. napjától az Opera Gasztronómia Kft. üzemelteti.

Ebből azonban nem derül ki, hogy valójában ki is működteti jelenleg az ottani büféket... Az Operaházzal perben álló Opera Gasztronómia Kft. ugyanis biztosan nem. A felújításra szoruló épületbe ugyanakkor az Operaház honlapján is olvasható kiírás szerint számos befogadott előadásra „az adott produkcióval szerződött jegyértékesítési partner hálózatában kaphatók jegyek online és személyesen”. Vagyis folyamatosan árulják a jegyeket.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)