Bűnösnek találták emberölésben a Rust című film fegyvermesterét

2024-03-07T044653Z 1321741509 RC2NG6AN79MX RTRMADP 3 FILM-RUST-S
2024.03.07. 08:05
A 2021-es forgatáson Alec Baldwin egy éles lőszerrel töltött fegyverrel megsebesítette Joel Souza rendezőt és megölte Halyna Hutchins operatőrt. Az új-mexikói bíróság a fegyvermestert, Hannah Gutierrez-Reedet bűnösnek találta, aki akár 18 hónap börtönnel és 5000 dolláros pénzbüntetéssel nézhet szembe.

Hannah Gutierrez-Reedet, a Rust című film fegyverkezelőjét bűnösnek találták a Halyna Hutchins operatőr halálos lövésében játszott szerepe miatt egy új-mexikói forgatáson. Hutchinst Alec Baldwin lőtte meg halálosan, miközben a színész a neo-western egyik jelenetét próbálta. Baldwin, aki a film társproducere is volt, egy 2021 októberében tartott próba során egy kellékfegyvert fogott Hutchinsra, amikor a fegyver elsült, eltalálva a 42 éves nőt és megsebesítve a film rendezőjét, Joel Souzát.

Az új-mexikói esküdtszék Gutierrez-Reedet, aki felelős volt azért, hogy a forgatáson minden lőfegyver biztonságos legyen, bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölésben. Az ügyészek azt állították, hogy a fegyverfelügyelő a Baldwin által használt, teljesen működőképes .45-ös revolvert töltötte meg vaktöltényekkel és legalább egy éles tölténnyel.

Hanyag volt, gondatlan és meggondolatlan

– mondta Kari Morrissey ügyész a per záróbeszédében. Felsorolta a „folyamatos, véget nem érő biztonsági hibákat” a forgatáson, és azt mondta, hogy Gutierrez-Reed „elképesztő gondatlanságot” tanúsított a fegyverek biztonságával kapcsolatban. Gutierrez-Reed ellen bizonyítékkal való visszaélés vádjával is vádat emeltek, de az esküdtszék ebben a vádpontban nem találta bűnösnek. Az ítélethirdetés után ügyvédje közölte, hogy Gutierrez-Reed fellebbezni fog az ítélet ellen.

Gutierrez-Reed, akit azonnal őrizetbe vettek, akár

18 hónap börtönbüntetéssel és 5000 dolláros pénzbírsággal is számolhat.

A nő ártatlannak vallotta magát, és az ügyvédjei azzal érveltek, hogy őt használták bűnbakként az incidensben, amelyért szerintük végső soron Baldwin volt a felelős – írta meg a The Guardian.

További felelősök

Alec Baldwint – aki a film társproducere is egyben – gondatlanságból elkövetett emberöléssel is megvádolták, és azzal, hogy gondatlansága vagy a biztonsággal kapcsolatos „teljes figyelmetlensége vagy közömbössége” okozta Hutchins halálát. A férfi ártatlannak vallotta magát, és júliusban saját tárgyalása lesz.

David Hallst, a film rendezőasszisztensét hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték felügyelet nélküli próbaidővel, 500 dolláros pénzbüntetésre, 24 óra közmunkára és lőfegyverbiztonsági tanfolyamra halálos fegyver gondatlan használata vádjával. Halls a védelem nevében tanúskodott, és Reed fegyvervizsgálói kompetenciájáról beszélt, valamint kijelentette, hogy vállalta a felelősséget a lövöldözésért.

Egy biztonsági ellenőrzést felett átsiklottam

– mondta Halls a vallomása során, időnként könnyeit törölgetve.

A vád arra összpontosított, hogy hogyan került egy éles lőszer a forgatási helyszínre és a Baldwin által kezelt kellékfegyverbe – amely egy teljesen működőképes lőfegyver volt. A film fegyverkezelőjeként Gutierrez-Reednek az volt a feladata, hogy minden fegyvert ellenőrizzen a forgatáson, és meggyőződjön arról, hogy azok biztonságosak és nem tartalmaznak éles lőszert.

Az ügyészek a tárgyalás során végig azzal érveltek, hogy Gutierrez-Reed nem tartotta be az alapvető biztonsági eljárásokat, és hogy a forgatáson szakszerűtlenül és „hanyagul” dolgozott – állítólag felügyelet nélkül és rendezetlenül hagyta a fegyvereket és a lőszereket. „Éles lőszereket találtak a forgatáson, amelyeket Gutierrez-Reed állítólag otthonról hozott magával” – mondta az ügyészség a tárgyalás során.

Úgy véljük, hogy a vádlott, Gutierrez kisasszony gondatlan cselekedetei és mulasztásai vezettek mind a Hutchins halálához hozzájáruló cselekményekhez, mind pedig ahhoz, hogy éles lövedékek kerültek a forgatásra

– mondta Jason Lewis ügyész a nyitóbeszédében.

Az állam azt is állította, hogy a nő marihuánát használt a forgatás alatt. Gutierrez-Reed védelme szerint az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy éles lövedékeket vitt be a forgatásra, és azzal érvelt, hogy Hutchins halála annak következménye volt, hogy Baldwin az operatőrre irányította a fegyvert.

„Nem szerepelt a forgatókönyvben, hogy Baldwin úr a fegyverrel céloz” – mondta Jason Bowles védőügyvéd. „Nem tudta, hogy Baldwin úr azt fogja tenni, amit tett, Gutierrez kisasszony nem fogta meg azt a fegyvert” – mondta.

A kéthetes tárgyaláson tucatnyi tanú, köztük a stáb érzelmes vallomása is elhangzott, akik egy kaotikus forgatásról számoltak be, ahol a biztonság „másodlagos” volt.

Ross Addiego, a stáb tagja elmondta az esküdtszéknek, hogy a forgatás „őrületes sebességgel” zajlott, és Gutierrez-Reedet kevésbé profinak nevezte, mint más fegyverkezelőket, akikkel együtt dolgozott. Azt is elmondta, hogy a lőfegyvereket nem biztosították.

Két ember megsérült egy forgatáson. Ez nemcsak engem érintett, hanem a filmipart is

– mondta.

Joel Souza rendező is tanúvallomást tett arról, hogy mit tapasztalt, amikor lelőtték, és beszélt az incidens kaotikus utóéletéről. Gutierrez-Reed bocsánatot kért tőle, mondta, ő pedig továbbra is hitetlenkedett a történtek miatt – az egészségügyi személyzetnek azt bizonygatta, hogy nem lehetett valódi golyó a fegyverben. „Csak azt hajtogattam: maguk ezt nem értik” – mondta. „Nem, nem, nem – ez egy filmforgatás volt. Ez nem lehetséges.”

Gutierrez-Reed nem tett vallomást a tárgyaláson, de az eljárás során bemutatott rendőrségi kihallgatásokon sokkolta az éles lövedékek jelenléte a forgatáson, és ragaszkodott ahhoz, hogy ellenőrizte a fegyvert, mielőtt az Baldwinhoz került.

Bárcsak jobban ellenőriztem volna

– mondta Gutierrez-Reed egy 2021 októberében készült interjúban.

Az eljárásnak komoly következményei lehetnek Baldwinra nézve. Gutierrez-Reed tárgyalásán két lőfegyverszakértő is tanúskodott, akiknek vallomása kétségbe vonta Baldwin beszámolóját a lövöldözésről és a színész azon állítását is, hogy a fegyver meghibásodott.

(Borítókép: Hannah Gutierrez-Reed, amikor őrizetbe veszik a bűnös ítélet után a Santa Fe-i első kerületi bíróságon 2024. március 6-án. Fotó: Luis Sanchez Saturno / Pool / Reuters)