Felment a Tinderre, fiatalnak hazudta magát, aztán azt kapta, amit érdemel

20241018- ZS 5440
Rendszeresen becsapjuk egymást és önmagunkat – ezzel szembesít bennünket Rényi Ádám. Az önmagát csak szerzőként aposztrofáló író novelláiból Kapzuzárási pánik címmel készül előadás, és Rényi Ádám azt ígéri, hogy aki a 6SZÍN-ben megnézi, az alighanem jól fog szórakozni önmagán is.
  • Még ne írjanak le minket!
  • Ne maradjunk a lehetőségekről!
  • Még csípjük el azt, amit élérhetünk!
  • Amíg rendesen férfiak vagyunk, addig működjünk!
  • Még mi is fiatalok vagyunk!

Rényi Ádám nagyjából így összegzi mindazt, amiről mesél, amit el akar mondani az életközepi válságról, a kapuzárási pánikról, miközben azt is mondja, hogy

aminek van drámai oldala, annak van humoros is.

Ám ha önmagunkon nevetünk, akkor az kicsit fáj is. Aztán folytatja gondolatmenetét, amibe az is beletartozik, amit az életről gondol:

Az az élet jó, amiben több az élet, mint a túlélés.

Ez már életközepi válság

Merthogy minden arról szól, hogy vágyunk a boldogságra, és persze, amikor megyünk át az életen, sok dolgot meg tudunk oldani, ám egy idő után ráébredünk arra, hogy van, amit már csakis öncsalással vagy hazugsággal vészelünk át. Rényi Ádám a lényeget így summázza:

Hazudunk és megfelelünk, erről szól az élet jelentős része. 

Ne csodálkozzunk tehát azon, hogy ha valaki fiatalabbnak hazudja magát például a Tinderen, mert társra vágyik, és a végén a valóság jön vele szembe. Erről szól az egyik novella, a Kapuzárási pánik egyik jelenete. 

Rényi Ádám írásai (Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek), A bezzeggyerek és más felnőttmesék, Erika néni és további felnőttmesék) alapján nem először készül színpadi produkció. A mostani, Kapuzárási pánik című előadás a 6SZÍN-ben egészen különleges tartalmi és hangulati egységet képez 14 különálló történetből. Dóra Béla, Lengyel Ferenc, Mentes Júlia és Parti Nóra jelenetsorokban mutatja meg a párkereséssel, az elmagányosodással, a családdal, a barátságokkal járó nehézségeket, mindezt a szerzőhöz illő módon sok humorral, groteszkkel, abszurddal és váratlan fordulatokkal.

Rényi Ádám az Index Kulturális rovatának podcastjában, az arútluK-ban arról is mesél,

  • hogy minden időszakban a középgeneráció a domináns,
  • hogy a fiatalok meglepő nyitottsággal érzik át a szüleik problémáit
  • és hogy a következő munkái egyikeként könyvet írt a Madách Színházról.

Aki lemaradt volna az arútluK előző részéről, vagy újra meghallgatná a beszélgetést Török Ferenc rendezővel, az kattintson ide.

(Borítókép:  Rényi Ádám 2024. október 18-án. Fotó: Németh Kata / Index)