Danny Trejo leveri a prostikommandót

2013.10.18. 17:17
Sofía Vergara pöcspisztollyal öl, Mel Gibson zseniális főgonosz. Mégis sok az üresjárat a Machete 2-ben, amiben Danny Trejót is elnyomja a sok celeb.

Mel Gibson egy azték piramis alatti, szupertitkos bunkerből akarja visszarobbantani a világot a kőkorszakba, hogy ezalatt ő és néhány kiválasztott egy űrbázisra költözhessen, és pár évvel később visszatérve újra benépesíthesse a Földet. Szerencsére az amerikai elnök, Carlos Estevez (született: Charlie Sheen) rájön a tervre, és megbízza Danny Trejót, hogy a machetéjével belezze ki Mexikóban tanyázó őrült tudóst meg a szolgáit, az Antonio Banderasszá változó Lady Gagát és a prostikommandónak parancsoló, csöcsgéppuskás madámot, Sofía Vergarát.

Egy ilyen zseniálisan abszurd történettel a Machete gyilkol lehetett volna az év legjobb filmje. De minimum az év legjobb B-filmje. Hogy mégsem lett az, azért leginkább a saját szutyokmozis utalásorgiájától megrészegült író-rendezőt, Robert Rodriguezt kell hibáztatni. Mert annyi sztárt (vagy legalábbis egy-egy szubkultúrának fontos ikont) vonultat fel egy-két másodpercre, hogy az két Machete-trilógiába is sok lenne.

Charlie Sheen, Mel Gibson, Sofía Vergara, Vanessa Hudgens, Lady Gaga és Antonio Banderas mellett benyög egy-két poént Cuba Gooding Jr., Jessica Alba, Michelle Rodriguez és Amber Heard is, meg persze felbukkannak a rendező kedvencei, Alexa Vega (a Kémkölykök kislánya, aki időközben bombanő lett), az Avellán-ikrek és a trükkmesterből lett horrorrendező, Tom Savini (Sex Machine az Alkonyattól pirkadatigból). Betáncolnak a vászonra, elsütnek egy fegyvert vagy egy gyilkos viccet, aztán meghalnak, mint valami morbid Szeszélyes évszakok-montázsban.

Rodriguez egyszerűen annyi poént írt a celebeknek és olyan sok belterjes geek utalást zsúfolt bele a filmjébe, hogy közben elfelejtette: a nevetségesen irreális Machete-univerzum kizárólag akkor működik, ha a kőarcú Danny Trejo egy hasbaszúrt ember belét használja kötélnek és gépágyút szerel a motorjára. A Roger Moore-féle, '79-ben teljesen komolynak gondolt Holdkeltét kiforgató alapsztori kellemesen bárgyú, de tele van kínos üresjáratokkal. És ami a legrosszabb: szegény Machete végig statisztát játszik a saját filmjében, és ahelyett, hogy macsón lefejezne mindenkit, megfullad a harcias prostik és teljesen fölösleges mellékszereplők áradatában.

Mel Gibson szerencsére pont olyan jó a világuralmi terveket szövögető, őrült James Bond-főgonosz szerepében, mint amilyen Van Damme volt az Expendables 2-ben vagy Mike Myers az Austin Powersben. A filmvégi szamurájkardos leszámolási jelenete Machetével méltó párja az első részben látott Danny Trejo-Steven Seagal párharcnak. Csak az a baj, hogy a Machete gyilkol végig a korábbi előképek között ingázik: Expendables-típusú akciófilmnek túl könnyed, Machete-folytatásnak túl kevés, kémparódiának viszont iszonyúan véres és fájóan humortalan.

Ezt maga Rodriguez is érezhette, ezért a film előtti és utáni kamutrailerekbe a Machete-trilógia záródarabjából, a talán 2014-ben mozikba kerülő Machete Kills Again In Sapce-ből villantott fel részleteket. Ha a harmadik rész tényleg ilyen lesz, vagyis a sok cameo helyett végre egy fergeteges Barbarella- és Csillagok háborúja-paródiát kapunk, dögös űrhajósnőkkel, maszkos gonosszal és szándékosan béna fénykardpárbajjal, akkor talán van még esély arra, hogy újra Danny Trejo legyen a B-filmek királya. (Machete egyébként a film szinkronos előzetesében a magyar rajongóknak is üzent, bár sejtelmünk sincs, mit jelent az, hogy „Csek gí maj rok!”)

Danny Trejo videóüzenete a magyaroknak

IMDb: 6,3 pont
Rotten Tomatoes: 30%
Index-ítélet: 6/10

A magyar Machete is jófej

A Cinema City filmünnepen már szombaton levetítették premier előtt a Machete második részét, amin Danny Trejo állandó magyar hangja, a rendszeresen fekete gengsztereket és mexikói sitteseket szinkronizáló, és erre kimondottan büszke Varga Tamás is részt vett. A vetítés után a színész bebizonyította, hogy pont olyan jófej, mint a filmbéli karaktere, akinek a nem túl bonyolult mondatait két óra alatt vették fel a stúdióban. Egy idő után például a filmszerepéhez méltón szólt oda a felkonferálóhoz: "Meddig tart ez még? Machete ugyanis bagózik". A jó hangulatú sztorizgatás után Varga két önként jelentkező nézővel újraszinkronizálta a Machete első részének néhány jelenetét.