Szankciókkal bünteti az USA Észak-Koreát

2015.01.02. 21:28

Az Egyesült Államok további szankciókkal bünteti Észak-Koreát, amiért az november végén hekkertámadást intézett a Sony filmstúdió ellen egy Kim Dzsongunt gúnyoló vígjáték miatt, írja az MTI.

Barack Obama pénteken írta alá a szankciókat engedélyező rendeletet. A büntetőintézkedések észak-koreai kormányhivatalok, állampolgárok és egy vállalat ellen irányulnak. A Fehér ház közölte:

ez csak a kezdet, válaszul az észak-koreai kibertámadásra! 

Az újabb szankciók érintik egyebek közt az észak-koreai katonai hírszerzést, egy fegyverkereskedő vállalatot, továbbá tíz meg nem nevezett személyt. Utóbbiak esetében az amerikai pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint Iránban, Szíriában, Kínában, Oroszországban és Namíbiában dolgozó kormányhivatalnokokról van szó. A büntetések lényege, hogy szankciókkal sújtottak nem vehetik igénybe az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének szolgáltatásait, és nem köthetnek velük üzletet amerikai állampolgárok.

Az Egyesült Államok az ázsiai kommunista országot már több mint fél évszázada szankciókkal sújtja, és ezeken szigorítottak is az utóbbi években Észak-Korea atomprogramja miatt.  

A két ország vizsonya azonban most Az interjú című vígjáték miatt mérgesedett el ( ez az a túlhype-olt, béna vígjáték , amiben két lökött újságírót azzal bíz meg a CIA, hogy ha már úgyis interjút készítenek Kim Dzsongunnal, gyorsan öljék is meg ), amelynek tartalma miatt az észak-koreai vezetés állítólag kibertámadást indított novemberben a filmet gyártató amerikai-japán Sony stúdió ellen  (ez később a bugyuta filmen és a sértődött Kim Dzsongunon messze túlmutató  szivárogtatási botránnyá duzzadt ).  

Az interjú - előzetes

Az interjú vetítését a nagy amerikai moziláncok kezdetben megtagadták, de miután Obama elítélte a döntést, kisebb mozik karácsony este vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában. Barack Obama helyetlenítette a mozik meghátrálását mondván

nem cenzúrázhat az Egyesült Államokban holmi diktátor!