Dörner György szinkronja nélkül is jó a Die Hard

die-hard-51
2015.04.12. 00:07 Módosítva: 2015.04.12. 00:20
Bár az akciófilmes aranykor egyik legfényesebb gyémántja, a Drágán add az életed! majd csak 2018-ban lesz 30 éves, annyira bejött a hazai nézőknek a Pannonia Entertainment retrósorozata, hogy A nyolcadik utas, A bolygó neve: Halál és az Űrodüsszeia után Bruce Willis kultfilmjét is elhozta a mozikba. Csakhogy feliratos változatban, ami talán kicsit elszomorító hír a rajongóknak, mivel Vass Gábor és Dörner György jól ismert szinkronhangja ugyanúgy hozzánőtt Bruce Willishez, mint az elrontott karácsony és a véres trikó.

Ha létezik közönségfilm, aminek mindenki fejből tudja a sztoriját, akkor az a Die Hard. A borostás, piaszagú és folyton zsörtölődő New York-i zsaru, John McClane karácsonykor Los Angelesbe utazik, hogy találkozhasson a Nakatomi toronyban dolgozó exfeleségével egy vállalati buliban. Befut azonban a terroristavezér Hans Gruber (Alan Rickman fergeteges alakítása), aki a zsoldosaival megszállja a tornyot, foglyul ejti a céges party résztvevőit, és a mamutcég széfjének tartalmát követeli.

A kialakult túszdrámával semmit sem tud kezdeni a balfék Los Angeles-i rendőrség, és a kivezényelt FBI is tehetetlen, így csak egyetlen zsaru tudja megmenteni a bent rekedteket: a fáradt és életunt McClane.

Így indul a filmtörténelem egyik legizgalmasabb adrenalindömpingje, egyesítve mindazt, amiért a nézők korábban imádták
  • az 1974-es Pokoli tornyot, amiben szintén válsághelyzet alakul ki egy szupermodern, de klausztofób épületóriásban,
  • az 1981-es Frigyládát, amiben főhősnek nagyon jó beszólásai vannak, de több pofont kap, mint amennyit kioszt,
  • és az 1986-os Kommandót, ahol egy egyszemélyes hadsereg intézi el a rosszfiúkat.

Arnold vagy Richard Gere jobb McClane lett volna?

931663112 orig (1)
Fotó: E.J. Tangonan / ejtangonan.weebly.com

Miután Arnold az 1984-es Conan, a pusztító keserű tapasztalatai miatt visszautasította a Kommandó 2-t, Harrison Ford pedig tele volt egyéb filmtervekkel, McTiernan és de Souza megkeresték a toronyházas akciófilm ötletével

  • Richard Gere-t,
  • Sylvester Stallonét,
  • Mel Gibsont
  • és Burt Reynoldsot is, de egyikük sem vállalta a koszos atlétatrikóban ugrálást.

Nem véletlenül említtettem a Frigyládát és a Kommandót: a Die Hard rendezője, John McTiernan és a forgatókönyvíró, Steven E. de Souza eredetileg a Kommandó folytatásának szánták a filmet, a főszerepben a korszak legnagyobb akciósztárjával, Arnold Schwarzeneggerrel, akivel még a Predátor, illetve a Kommandó és a Menekülő ember forgatása alatt haverkodtak össze. Később Harrison Fordnak is felajánlották a főszerepet, de Arnoldoz hasonlóan ő sem vállalta el.

A történettel is biztosra akart menni a stúdió, így a Rambóhoz vagy a Conanhoz hasonlóan itt is egy népszerű amerikai ponyvaíró könyve lett a kiindulási alap. Souzáék Roderick Thorp Minden elmúlik egyszer című 1979-es bestsellerét vitték filmre, amiben az öntörvényű, nyugalmazott Los Angeles-i zsaru, Joseph Leland karácsonykor látogatná meg a lányát a Klaxon Oil Corporation irodaházában, ám egy gonosz német terroristavezér pont ekkor akarja elfoglalni az épületet. A biztos kasszasikert jelentő regényadaptációkat és folytatásokat erőltető stúdióvezetők tehát már 30 évvel ezelőtt is léteztek, nemcsak az ezredforduló utáni Hollywoodban.

Bruce Willis véres atlétatrikója újra a mozikban!

A terv bevált, és az addig jóformán csak A simlis és a szende tévésorozatból ismert Bruce Willis 140,7 milliós bevételt generált a Foxnak. A Die Hard ugyan nem lett 1988-ban akkora kasszasiker, mint az Esőember, az Ikrek, a Krokodil Dundee 2 vagy a Roger nyúl a pácban, de bebizonyította:

nem attól jó egy akciófilm, hogy géppuskával aprít benne a kétméteres, legyőzhetetlen izomhegy, hanem ha a hős az eszével és bátorságával győz, vérét adva a happy endért.

Ezzel a filmjével egyébként Bruce Willis szépen meg is ásta a későbbi pályatársai és barátai, Stallone és Schwarzenegger sírját. Divatba hozta ugyanis az emberarcú, esendő akcióhőst, aki ezután rendszeresen visszatért a '90-es évek blockbusterdömpingjében Nicolas Cage, Keanu Reeves, Tom Cruise, John Travolta, Wesley Snipes és Denzel Washington képében.

De az első Die Hardot nemcsak a nézők, hanem a kőszívű kritikusok is szerették, mivel

  • nemcsak vérfrissítést hozott az egyre unalmasabbá váló akciófilmes zsánerbe,
  • mesterien parodizálta a '60-as és a '70-es évek James Bond-kliséit,
  • és tele volt westernfilmes kikacsintásokkal.

Ezekre kiváló példa a filmvégi nagy leszámolás, ahol a főhős és a főgonosz először pont úgy társalog, mint a Dr. No vagy Az aranypisztolyos férfi szereplői, ám végül Alan Rickmannek csak egy elrontott westernhasonlatra és a kultikus 

Yippee kai yay, motherfucker!

mondatra van ideje, mivel a párbajozó cowboyokat megszégyenitően gyors pisztolyhősünk váratlanul lelövi.

Jó film a Die Hard? Nem az!

Hanem egy megunhatatlan filmtörténeti klasszikus!

  • Port.hu: 8,7 csillag
  • IMDb: 8,3 pont
  • Rotten Tomatoes: 92%
  • Metacritic: 70/100
  • Index-ítélet: 9/10
Alan Rickman és Bruce Willis nagy fináléja

Hosszasan lehetne persze még sorolni a máig felejthetetlen jeleneteket a tűzoltóslagon való nyaktörő lengedezéstől kezdve McClane karácsonyi üdvözletéig ("Most már nekem is van géppuskám, ho ho ho!"), de ezeket úgyis mindannyian kívülről fújjuk már.

Tapsoltak a premier előtti vetítésen

A Pannon Entertainment kedd esti retróestjén majdnem megtelt a Corvin mozi második legnagyobb terme, az első sorban is csak egy-egy szék árválkodott üresen. Szinkronosan már mindenki ezerszer látta a filmet, eredeti nyelven viszont valahogy sokunknak kimaradt eddig a Die Hard. Pedig Dörner György (illetve az első szinkron esetében: Vass Gábor) hangja nélkül is üt minden beszólás, a hangeffektek pedig még soha nem szóltak ilyen jól. Mondjuk ez azt is jelenti, hogy el kell felejtenünk az olyan klasszikusokat, mint a

Le vagy te szarva a felismerhetetlenségig!

de helyette a

Go, fuck yourself!

is hozza a kötelező hangulatot Bruce Willistől.

A moziban annyira beszippantotta a főleg rajongókból álló közönséget a film, hogy szinte minden poénra hangos nevetés volt a válasz, a végén pedig néhány tucatnyian meg is tapsolták a filmet, még ha a teljes termet nem is sikerült magukkal rántaniuk. Azért ez nem rossz egy 27 éves akcióveterántól. A vetítés előtti bevezetőből pedig az is kiderült, hogy a mi lesz a forgalmazó következő nagy retrómeglepetése:

újra játszani fogják a hazai mozik az 1999-es Harcosok klubját!

Oké, a lényeget! Hol és mikor tudom újra megnézni gyerekkorom kedvenc akcióhősét?

Ezekben a mozikban látható csütörtöktől a Die Hard feliratos változata:

  • 04.09-től: Budapest, Corvin Mozi
  • 04.09–22.: Szeged, Belvárosi Mozi
  • 04.09–15.: Eger, Uránia Mozi
  • 04.24. és 04.28.: Pécs, Uránia Mozi
  • 04.09-22.: Debrecen, Apolló
  • április vége: Miskolc, Művészetek Háza
  • 04.11–12.: Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum
  • április vége: Siófok, Sió Mozi
  • 04.09–12.: Szombathely, Agora-Savaria Filmszínház
  • 04.23-25.: Kiskunhalas, Halasi Mozi
  • 04.23-29.: Nyíregyháza, Krúdy Gyula Art Mozi
  • 04.09–15.: Kecskemét, Malom Plaza