Ismét kilóghat a csirkecomb a szánkból

2015.05.06. 13:42

Egyetlen este alatt egy csomó menő kisfilmet be lehet termelni pénteken a Toldi moziban, megint lesz ugyanis SZFE Kicks, ahol levetítik a frissen és elsőként végzett 6x6 évfolyam diplomafilmjeit, meg lesz utána buli is. Ez most ködösen hangzik, de a lényeg az, hogy ezen a rendezvényen lehet megnézni többek között az elmúlt időszak három legmenőbb kisfilmjét. Ezek szerintem:

Boglárka
Boglárka
Fotó: Friss Hús
  • Boglárka
  • Betonzaj
  • Határ

De hogy mik ezek és miért fontosak? Elmondom.

A Boglárka volt az előző, márciusban tartott Szfe Kicks és a Friss Hús egyik nagy kedvence, méghozzá azért, mert tényleg nem nagyon lehet mihez hasonlítani a film különleges, mesei világát, a fenti képen Rainer-Micsinyei Nórának egy csirkecomb lóg ki a szájából. Reméljük a rendező Badits Ákos a buliban beteszi majd a film szuper zenéjét is. Klág hosszan lelkendezett róla: "Itt egy baromi jó mese, ami szórakoztató, vicces, izgalmas, tele van egyedi megoldásokkal, semmiben sem olyan, mint a készülő magyar filmek többsége, és mellesleg tele van animációval, trükkökkel (Trokán Nóra például saját magával csókolózik a lemenő nap fényében), közben meg egyszerű és kész felüdülés." 

Ez már a Betonzaj keménysége
Ez már a Betonzaj keménysége
Fotó: Friss Hús

A másik nagy siker a Betonzaj című bokszolós film volt, amiben Sztarenki Dóra sztorija szépen lepofozott mindenkit, a nézőtéren is. Ismét Klágé a szó: "Egy elementáris erejű, tökéletesen rendezett kisfilm, amiben egy rossz mozdulat, lépés, vágás, színészi gesztus sincsen, egyszerűen úgy jó, ahogy van. Már ha el tudjuk viselni, hogy fél órán keresztül egy nyomasztó, szörnyen lehangoló történetet nézünk egy csonka családból jövő tizenéves küzdősportolóról (Sztarenki Dóra), aki teherbe esik az edzőjétől (Mátray László), de próbálja eltitkolni előle." 

Szabó Mátyás Határ című filmjéből jelenetkép SZFE Kicks 6x6
Szabó Mátyás Határ című filmjéből jelenetkép SZFE Kicks 6x6

A Határ című film pedig az én személyes kedvencem, egyszerűen azért, mert egy borzasztó idióta hajtány szerepel benne a fiatal és jóképű Patkós Márton egyenrangú partnereként, amit még mindig nem tudtam feldolgozni. Ez a film egyébként szerepelni fog a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon is

Vetítik a többi diplomafilmet is, összesen két blokkban, utána pedig zenés-táncos mulatság lesz, ahol a maguk az alkotók fognak zenéket pakolni. A vetítés 20:30-kor kezdődik, a filmek után a buli nagyjából 11 után startolhat.  Minden más az FB-eventen.

Azt fontos még elmondani, hogy ezek a diplomafilmek hosszú évek kemény munkájával készültek, és ebben támogatta őket a Magyar Nemzeti Filmalap, a Filmteam és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában. További koprodukciós partnereink a Filmfabriq, a Proton Cinema, Mirage Film Studio, valamint a Sparks Camera & Lighting és a VisionTeam.

Ez a teljes program: 

Zsibvásár (r: Kemény Lili)

Mindig csak (r: Hartung Attila )

Betonzaj (r: Kovács István)

---szünet--- 

Romanian Sunrise (r: Visky Ábel)

Határ (r: Szabó Mátyás)

Két vödör víz (r: Fila Zsófia)

Boglárka (r:Badits Ákos)