Kiválasztok egyet, és szerelmes leszek!

2015.09.29. 13:01

Tovább folytatódik az őszi magyar filmes dömping: tegnap az Anyám és más futóbolondok a családból első képkockáiba nézhettünk bele, ma pedig a Hajnali láz első előzetese érkezett meg annak örömére, hogy megjelent végre a film alapjául szolgáló regény második kiadása. Gárdos Péter filmrendező (Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire) szülei igaz történetét meséli el: mindketten túlélték a holokausztot, és Svédországban, rehabilitációs táborokban gyógyultak. Ott ismerkedtek meg és szerettek egymásba, de nem akárhogyan, ennek a rendhagyó szerelemnek a történetét meséli el a film. 

Az apja ugyanis a megszerezte 117 magyar lány nevét és címét, akiket szintén svéd kórháztáborokban ápoltak. "Apám mind a 117 nőnek azt írta, hogy ismeri őket. Ez persze nem volt igaz. Az egyik nő volt az anyám, levelezni kezdtek, megismerkedtek, aztán egy év múlva össze is házasodtak" - mesélte a rendező korábban a filmről

A Hajnali láz bemutatójára egészen december 17-ig kell várnunk, de az első előzetes már megérkezett a filmhez, amit csak az Indexen lehet látni, íme: 

Hajnali láz

A szülők levelezése csak az apa halála után került elő, az anya, akit a filmben Lilinek hívnak, de a valóságban Ágnesnek, még ma is él, nemrég adott interjút a KönyvesBlognak. A filmben Piti Emőke alakítja az anyát, erről azt mondta: "Külsőleg szerintem nem hasonlít, bár, volt olyan barátnőm, aki azt mondta, hogy ilyen lehettem én fiatal koromban. Milán (Schruff Milán a filmben Miklóst alakítja – a szerk.) még külsőleg is hasonlít a férjemre: az alkata, az egész beállítottsága, a hozzáállása a dolgokhoz…"  Az idős Lilit pedig Gila Almagor, Spielberg egyik kedvenc színésznője alakítja, őt láthattuk többek között a Münchenben is.

"Ez a film nem a holokausztról szól, hanem egy szerelemről. Arról, hogy van élet a halál után, hogy soha, még a legborzalmasabb időkben sem szabad feladni" - mondta Gárdos Péter a filmről, és az első, játékosra hangszerelt előzetesben gyakorlatilag azt láthatjuk, ahogyan a csontsovány Miklós minden erejével azon van, hogy becsajozzon, és ebben az sem akadályozza meg, hogy az orvosok mindössze hat hónapot jósoltak neki, olyan súlyos beteg volt. 

A két főszereplő tehát Schruff Milán és Piti Emőke, de szerepel még Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Kovács Lehel, Földes Eszter, valamint két svéd színész Roger Strom és Anna Ascarate is látható.

A Hajnali láz forgatását 320 millió forinttal támogatta a Filmalap, a bemutató december 17-én lesz, a könyv már kapható, és itt lehet beleolvasniGárdos Ágnes már látta is a filmet: "Egyszer láttam már, de a fiam rám parancsolt, hogy nem szabad sírni. Csak a végén egy kicsit."