Jó lenne, ha ez az Oscar összehozná a magyarokat

Összefoglaló a Saul fia Oscar-díj utáni sajtótájékoztatójából

IMG 5724
2016.03.02. 16:58
Túl van a Saul fia a 180 ezer nézőn, hamarosan jön a DVD, és több könyv is megjelenik a filmhez kapcsolódóan. A Saul gyermekei program keretében összegyűjtik a holokausztban elgázosított százezer magyar gyerek nevét. Az Oscar-gála viszont az idiotizmus minősített esete, Röhrig Géza nem is tudta végigülni. Nemes Jeles László Spielberggel beszélgetett, és igyekezett kihasználni a rendelkezésre álló 45 másodpercet a Dolby Theater színpadán. Összefoglalónk a Saul fia sajtótájékoztatójáról.


A vasárnap éjjeli Oscar-gála után most először állt a sajtó elé a Saul fia stábja a budapesti Toldi moziban. A sajtótájékoztatón részt vett Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő, Zányi Tamás hangmérnök, Vági Zoltán történész szakértő, Melis László zeneszerző, Krasznahorkai Balázs, a rendező munkatársa, Zabezsinszkij Éva casting direktor, Rajk László látványtervező valamint Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek. (Percről percre közvetítésünket itt tudják visszaolvasni.)

Kezdetként bemutatták mindhárom díjat, amit Amerikából hoztak haza:

  • Independent Spirit Awards
  • Golden Reel Awards
  • Oscar-díj

(Erdély Mátyás Amerikában maradt munkaügyben, így az ő, Amerikai Operatőr Céhtől kapott Spotlight-díját most nem tudták megmutatni a sajtónak.)

Nemes Jeles László három óra alvás után, az időeltolódástól kínozva érkezett meg a sajtótájékoztatóra,  és bár látszott rajta, hogy nagyon fáradt, kifejezetten boldognak tűnt. Magyarországnak örömre van szüksége - ezt még az Oscar-gála előtt posztolták az alkotók, és a díj elnyerésével ezt meg is adták az országnak, ennek a rendező is nagyon örült. "Boldog vagyok, hogy a díjakon nyertünk, hogy a nézők látják itthon és a világban, de hogy még örülnek is az emberek a díjnak és magukénak érzik, ennél nem is kell több." A rendező nem látta még az Index videóját, amin a magyarok örömét örökítettük meg, Sipos Gábor producernek viszont sikerült könnyeket csalni a szemébe.  Röhrig Gézát is elözönlötték a gratulációk: "Rengeteg üzenetet kaptam, hatodikos kisgyerektől, akinek a mamája megengedte, hogy fennmaradjon, és nézhette a tévében. Vagy kézzel írt hajrá feliratok, amiket lefotóztak és elküldtek nekem. Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió magyar Sauljaként ülök ott."

Az Oscar-gála nagyon intenzív élmény volt Röhrig Gézának és Nemes Jelesnek is. "Sokszor egymásra néztük: ugye ez most igazából nem történik meg?" - idézte fel Nemes Jeles. "Volt ez a három óra vörös szőnyeg a Dolby előtt, szerintem ilyenkor az agy valami furcsa kémiai anyagokat szabadít fel, mert teljesen módosult a tudatállapotunk. Látok fotókat, és nem emlékszem, hogy ez mi volt. Állok a díjjal, olyan emberekkel, akikről nem tudom, hogy kik. Valami furcsa dolog történik ilyenkor az agyban." Nemes Jeles így aztán Chris Rock poénjaira sem tudott annyira figyelni. 

Röhrignek már nem volt ennyire jó az élmény, szerinte az Oscar-gála az idiotizmus minősített esete. "Nem lehet a nézőtér foghíjas, ha valaki kimegy, akkor hosszú sorban állnak az emberek, akiknek az a feladatuk, hogy seat-fillerként feltöltsék a helyeket. Megszántam az embert, aki annyira be akart jönni a helyemre. Úgyhogy én nem voltam bent, kint várakoztam, csak a kategóriánkat vártam, egy sms-t küldtek a többiek, és akkor bementem. Ez nem az én világom. Nem vagyok túl menő celebekből, egy csomó embernek ismerős volt az arca, de nem tudtam, hogy pontosan kiről van szó."

Az Oscar-gála utáni Governors Ballon Röhrig Géza Ben Affleckkel és Sylvester Stallonéval fotózkodott, Nemes Jeles pedig Spielberggel beszélgetett, igaz, már nem először. "A Saul fia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a holokauszt a kollektív emlékezet része legyen. Ezt mondta, valamint azt, hogy nem tudta, hogy ilyen sokat kell várni a Schindler után egy ilyen filmre." Nemes Jeles a gála előtt direkt újranézte, Spielberg hogyan vette át az Oscarját a Schindler listája rendezőjeként. "Neki 3-4 perce volt köszönetet mondani, nekem 45 másodpercem. Ez egy érdekes helyzet volt, hogy ennyire meg van szabva." 

Nemes Jeles László mondott már köszönőbeszédet Cannes-ban, mondott már köszönőbeszédet a Golden Globe-on, mondott már köszönőbeszédet az Independent Spirit Awardson, de az Index szerint ez a mostani, Oscaros volt az összes közül a legpozitívabb hangvételű, reményről és embernek maradásról beszélt benne. Ezzel a rendező is egyetértett: "De ez nem volt tudatos a részemről, egyszerűen éreztem, mit kell mondanom a rendelkezésre álló 45 másodpercben." Egyébként Nemes Jelesnek még annál is több köszönőbeszéde volt, mint amiről a sajtó tud, New Yorkban, Los Angelesben is nagyobb tömeg előtt beszélt a kritikusi díj átvételekor. "Megpróbáltam mindig mást mondani, a többi köszönőbeszédben a rizikókról és a film ambícióiról is beszéltem, a Golden Globe-on az arcról, most az Oscaron a film szívéről, az emberről és a reményről." De ez nem tudatos tervezés eredménye volt, hiszen álmában sem gondolhatott erre tavaly májusban. 

Amikor a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját megnyerte, Nemes Jeles azt mondta az [origo]-nak: "jó ez a díj, nem nyom agyon" - az Oscar viszont még egy ennél is súlyosabb elismerés. "Négykilós a díj, tényleg nehéz. Berakjuk egy szép vitrinbe, és ott lesz valahol, remélhetőleg nem látom minden nap. Lehet mérgezett ajándék ez a dolog, de ha ügyesen csináljuk, nem fog agyonnyomni, ehhez bölcsesség kell és szerencse. De az is lehet, hogy nem csinálok többet jó filmet. Ezt nem lehet tudni."

Mindenesetre Nemes Jeles most a következő filmjein dolgozik, filmjein, több filmprojektet fejleszt egyszerre. "Szeretnék más nyelven is filmet forgatni, vannak terveim, meglátjuk, milyen formában valósíthatóak meg." A következő filmje egészen biztosan magyar történet lesz, magyar nyelven, a címe Sunset, ennek már keresik a szereplőit. "Senki ne lepődjön meg, ha valaki oda lép hozzá az utcán, hogy Sunset casting, mindenhonnan támadunk" - mondta a film szereplőválogatója, Zabezsinszkij Éva casting director. Azt is hozzá tette, hogy nem teljesen igaz, hogy csak amatőr szereplőket keresnek, nagyon várják a színészeket is. A projektet már támogatta 21 millió forint fejlesztési pénzzel a Filmalap, de a világ most kinyílt a készítők előtt, finanszírozási szempontból is, sokan jelezték, hogy a következő filmben részt vennének, folyik az egyeztetés, erről Sipos Gábor producer számolt be, aki egyébként annak a Sipos Áronnak a fia, aki a másik Oscar-díjas magyar film, A légy producere volt. "Hát nem lesz könnyű dolga a lányomnak."

A Saul fia nagyon fontos munkát végzett azzal is, hogy a Sonderkommando témáját a köztudatba hozta, több könyv is megjelenik majd a filmhez kapcsolódóan. A klubrádiós Váradi Júlia írt egy könyvet az interjúkból, a Könyvfesztivál díszvendége lesz Gideon Greif és a könyve, a Könnyek nélkül sírtunk, ami a Sonderkommando életben maradt tagjaival készült beszélgetéseket tartalmaz. Készül egy filmes album is exkluzív fotókkal és sok háttéranyaggal, valamint hamarosan elérhető lesz egy közérthető, összefoglaló mű is a film történelmi hátteréről - erről Vági Zoltán, a film történész szakértője beszélt, a kutatásaiból kiderül majd például, hogy voltak-e magyarok a Sonderkommandóban, és Sonderkommando tagok feljegyzéseit is ki szeretnék adni.

"Sok a fehér folt [a holokausztkutatásban], és sok az olyan fehér folt, ami a magyarokat illeti. 430 ezer magyart hurcoltak el, amikor Röhrig Géza a gyerekkel a kezében ment a forgatáson, akkor nem egy gyereket vitt, hanem minden gyereket, akiket Auschwitzban elgázosítottak. Az egyik fehér folt, hogy kik ezek a gyerekek. Ha megfigyelték, a gyereknek a filmben nincs neve. A Magyar Zsidó Múzeum új programjának a neve a Saul gyermekei, a százezer, holokausztban meghalt gyermek nevét gyűjtjük össze, a kezdeményezés fővédnöke Nemes Jeles László lesz." 

A film túl van már a 180 ezer nézőn, és még mindig látható a mozikban, a tévében az RTL klub adja majd le. Áprilisban érkezik egy különleges kiállású dvd és blueray, a kommentár már elkészült, rajta lesz Nemes Jeles László előző, Türelem című rövidfilmje, (ez az Indafilmen is fent van) plusz egy kimaradt jelenet, GoPro-kamerás felvételek és egyéb extrák is, például az első közönségtalálkozó felvétele.

Az online forgatási jogokra a Vodafone csapott le, április elsejétől a Redmozi rendszerében nézhetik meg azok, akiknek nincs tévéjük, de van okostelefonjuk vagy tabletjük. Az [origo] újságírója szerint ellentmondásban van azzal, hogy a Saul fia egyik küldetése volt, hogy a filmet, mint nyersanyagot visszahozza. "Telefonon nézni egy filmet, az a világvége." - kommentálta a rendező a kérdést. "Remélem, hogy az emberek is rájönnek, hogy eleget hülyítették őket. Nem a Google-on kell megnézni egy Rembrandt-képet, hanem a múzeumban. Filmen kell látni a 2001-et, a Kereszapát. Annak van mágiája, beül az ember a sötétbe, nem lehet megállítani, nem lehet közben facebookozni. Én hiszek a minőségi filmnézésben." 

Végül Röhrig Géza osztotta meg a gondolatait. "Puskás Öcsi érezhette így magát, amikor a hatodik gólt bevágta az angolok kapujába, ez egy nagyon ritka és felemelő pillanat volt. Amikor kinyitották a borítékot, arra gondoltam, hogy megélem-e még, hogy olyan, rendszerváltás után született miniszterelnöke legyen Magyarországnak, aki az ideológiai frontvonalakon túl tud lépni, és tud-e sokkal kedélyesebben irányítani egy országot. Ezt a mi-ők retorikát el kellene felejteni, mi itten egymásra vagyunk utalva ezen a 93 ezer négyzetméteren. Senki nem megy sehova. Jó lenne, ha az a pillanat összehozta a magyarokat az egész földkerekségen, az nem csak egy pillanat lenne."

Ne maradjon le semmiről!