Magyarország a Tiszta szívvel-t nevezi Oscar-díjra

2016.08.31. 14:29

Till Attila filmje a kerekesszékes bűnözőkről egy kisebb csodával megismételhetné az Oscar-díjas Saul fia sikerét.

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2016. augusztus 31-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2016. évi „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában Till Attila Tiszta szívvel című filmje képviseli – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Tiszta szívvel „egyszerre realista bemutatása annak, milyen testi fogyatékkal (az ő szavaikkal: nyomiként) élni, vicces haverkomédia ugyanerről, bűnügyi film, sőt, akciófilm, dráma, romantikus film, és még valószínűleg egy csomó minden más, amit csak második nézésre lehet észrevenni” – írtuk a filmről kritikánkban

Till Attila második nagyjátékfilmje két testi fogyatékkal élő fiatal srácról szól, akik kapcsolatba kerülnek egy kerekesszékes bűnözővel, aki nemcsak a bulizásba vezeti be őket, hanem az alvilágba is. A leszámolások egyre inkább eldurvulnak, a szerb maffiafőnök pedig korábbi embere – és így a fiúk – ellen fordul.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 89. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap-igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró vett részt idén. 

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat pedig február 26-án adják majd át a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Ne maradjon le semmiről!