Úristen, Ildi! Így tudta meg Enyedi Ildikó, hogy Oscar-díjra jelölték a filmjét

2018.01.23. 15:27

Magyar idő szerint kedden délután jelentette be az Amerikai Filmakadémia az Oscar-jelölteket, Enyedi Ildikó filmjét, a Testről és lélekről a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték.

A stáb együtt nézte a bejelentést, Szalai Károly videón örökítette meg az örömüket. 

A Testről és lélekről tavaly az év elején, berlini  világpremierje után azonnal megnyerte a Berlinale nagydíját, év végén pedig a film főszereplője, Borbély Alexandra lett a legjobb színésznő az Európai Filmdíj díjátadóján. És talán az sem elhanyagolható elismerés, hogy a Testről és lélekről volt az Index kedvenc filmje 2017-ben, január 15-én pedig átlépte a film a 100 ezres nézőszámot. 

A Testről és lélekről hosszú szünet után készült el: Enyedi Ildikó tizennyolc évig nem kapott támogatást nagyjátékfilmre, de  mint nagyinterjúnkban elmondta , ezért senki mást nem tudna okolni, csak saját magát.  A történet egy vágóhídon játszódik, ahol az autisztikus személyiségjegyekkel rendelkező minőségellenőrről és az igazgatóról kiderül, egy ideje ugyanazt álmodják: álmukban szarvasok képében egy párt alkotnak. Ehhez képest a valóságban nagyon nehezen találják meg az utat egymáshoz.