Négy magyar filmmel megyünk Montrealba

2018.08.14. 16:22

Négy magyar alkotás is ott lesz a montreali filmfesztiválon, a régió egyik legmenőbb filmes rendezvényén. Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje és Szász Attila Örök tél című munkája a World Competition kategóriában versenyzik majd augusztus 23. és szeptember 3. között.

Topolánszky Tamás Yvan filmje a híresen nehéz természetű Michael Curtizről, azaz Kertész Mihályról (esetleg Kaminer Manóról) szól, aki az első magyar volt, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart a Casablancáért. A címszereplőt Lengyel Ferenc alakítja, a női főszerepet Dobos Evelin, a Carl főpincért alakító Szőke Szakáll szerepét pedig Gyabronka József kapta meg. A film forgatásán tavaly az Index is részt vett, cikkünket erre olvashatja.

Szász Attila Örök tél című filmje a szovjetek által kényszermunkára hurcolt nőkről szól, akiket 1944 decemberében marhavagonokban szállítottak az egyik Ukrajna területén található lágerbe. A film főszereplőjét Gera Marina alakítja, aki a munkatáborban megismerkedik egy tapasztalt fogollyal, Csányi Sándorral, aki megtanítja neki, hogyan lehet kibírni az itteni életet. A filmről szóló kritikánkat itt olvashatja.

A fentiek mellett Pápai Pici filmje is ott lesz a montreali filmfesztiválon, a Varjúháj a rövidfilmes szekcióban fog versenyezni. A film főhőse egy kisfiú, aki a varázsereje segítségével veszi fel a harcot az anyukája betegségével és a saját szorongásával szemben, miközben a feleségéért aggódó apuka egyre türelmetlenebbé válik.

Közben Schwechtje Mihály furcsa című filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) a montreali fesztivál elsőfilmes versenyprogramjába kapott meghívást. Schwechtje első nagyjátékfilmjének témája a cyberbullying, és hiába érint sokakat a probléma, hiába pályázott vele a Filmalaphoz, nem nyert, így a film állami támogatás nélkül készült el.

Ne maradjon le semmiről!