Két magyar rövidfilm is ott lesz a varsói filmfesztiválon

2018.09.25. 12:48

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a varsói filmfesztivál versenyprogramjába, a Párnaarc és a Helix című alkotások így a lengyel fővárosba kísérhetik Ujj Mészáros Károly X - A rendszerből törölve című nagyjátékfilmjét, amelynek Varsóban lesz a világpremierje.

A 11 és fél perces Párnaarc a több mint 125 nemzetközi díjjal kitüntetett Nyuszi és Őzt alkotó Vácz Péter első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített az ismeretlen szobalánynak. A film premierje a Friss Húson volt áprilisban (itt láttuk mi is), ahol különdíjat nyert a kreatív történetmesélésért.

Pillowface / Párnaarc – TEASER from Péter Vácz on Vimeo.

"Egy fura, magányos fickó épít egy kis emberkét a sajátja mellett üresen álló szállodai ágyon a párnából, zoknikból, nyakkendőből, mandzsettagombból, és amikor a meghódítani kívánt takarítónő mindig mindent visszaállít az eredetibe, akkor egyre komolyabb és komolyabb ábrákat, jeleneteket, szinte freskókat csinál csupa hétköznapi holmiból" – írtuk a MOME-n végzett Vácz Péter filmjéről a Friss Hús apropóján.

A Helix Papp Károly Kása stop motion technikával készített animációja az emberi kapcsolatok dinamikájáról szól. A rendező többek között a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas című animációs rövidfilm egyik alkotója. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették.

Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként is dolgozott. Jelenleg a MOME vendégoktatója. A film operatőre Vajda Péter, zeneszerzője Tornyai Péter, vágója pedig Czakó Judit.

Ne maradjon le semmiről!