A világ legjobb rendezői is tiltakoznak az Oscar-akadémia döntése ellen

2019.02.13. 14:36

Guillermo Del Toro (A víz érintése) és Alfonso Cuarón (Az ember gyermeke) is felszólalt abban a vitában, amit az Oscar-díjat kiosztó akadémia gerjesztett azzal, hogy bejelentették: idén négy kategória győztesének egy reklámszünetben fogják odaadni a díjat, hogy gyorsabban düböröghessen a gála.

A négy kategória a legjobb operatőr, a legjobb kisjátékfilm, a legjobb smink és a legjobb vágó díját érinti.

Del Toro Twitteren írta, hogy különösen felháborító, hogy a legjobb operatőr és vágó díját a reklámszünetre száműznék, hiszen "nem a színházi vagy az irodalmi hagyományból származnak: mindkettő maga a film". Cuarón azt írta, hogy "mesterművek születettek hang, szín, történet, színészek és zene nélkül. Azonban még egyetlen film sem jött létre operatőri munka és vágás nélkül."

Del Toro később pontosította a mondanivalóját, ugyanis kiderült, hogy a tévéközvetítésben szerepelni fog majd ez a négy kategória, de vágott változatban, és valóban egy reklámszünet alatt fogják átadni őket.

Az Amerikai Operatőrök Társasága szintén tiltakozott a döntés ellen, ami különösen azért pikáns, mert az Akadémia elnöke, John Bailey maga is operatőr.

Kees Van Oostrum elnök a társaság 380 tagjának szóló levelében "rendkívül szerencsétlen" dolognak nevezte, hogy a filmakadémia erre a lépésre kényszerült, hozzátéve, hogy ebbe "nem nyugodhatnak bele tiltakozás nélkül".

Van Oostrum hangsúlyozta, hogy nézetük szerint a filmkészítés kollektív műfaj, amelyben a rendező, az operatőr, a vágó és a többi szakember felelőssége gyakran fedi egymást. A filmakadémia döntése nyomán viszont úgy tűnik, mintha ez a közös, kreatív munka szétválna és az operatőrök munkája minimalizálódna - fogalmazott.

Bailey hétfőn jelentette be, hogy a háromórás Oscar-show rövidítése, a műsor csökkenő nézettségének javítása érdekében ezentúl éves rotációban mindig más Oscar-kategóriák díjait adják át a reklámszünetben és a köszönőbeszédeket csak a műsorban később, megszerkesztve közvetítik. Azaz például ha most lenne jelölt Deák Kristóf a Mindenki című rövidfilmért, akkor a díját nem láthatnánk élőben, csak felvételről.

Bailey ugyanakkor kiemelte, hogy a filmakadémia továbbra is mind a 24 díjkategória jelöltjeinek érdemeit egyformán tiszteletben tartja.

A február végén tartott ceremónián műsorvezető sem lesz, amire 1986 óta nem volt példa.

(MTI)