Will Smith nem elég fekete egy szerephez

2019.03.07. 11:32

Csak pár napja jelentették be a szereposztást, de máris vihart kavart a Richard Williamsről szóló King Richard című film. A Venus és Serena Williams apjáról szóló filmben ugyanis a tervek szerint Will Smith játszaná a főszerepet. Csakhogy a szereplőválasztást kritizálók szerint Smith bőre túl világos ahhoz, hogy hiteles Richard Williams legyen belőle. Senki nem vitatja Smith színészi képességeit, de ahogy például Clarence Hill Jr. sportújságíró fogalmazott, "colorism matters", vagyis a feketék számára egyáltalán nem mellékes, hogy a Williamst játszó színész bőrszíne olyan legyen, amilyen az edzőé.

Éppen ezért kommentekben és Twitter-bejegyzésekben sokan azt kérik, hogy egy másik fekete -sőt feketébb - színész, például a nemrég másodszor is Oscar-díjat nyert Mahershala Ali vagy Idris Elba játssza inkább a King Richard főszerepét. (Elba egyébként most vette át Smith-től az Öngyilkos osztagban játszott szerepét, de nem a bőrszíne miatt, hanem mert Smith nem ér rá a folytatásban játszani.)

Nem ez az első ilyen botrány Hollywoodban: korábban Scarlett Johanssont bírálták, amiért a Páncélba zárt szellemben egy ázsiai szereplő bőrébe bújt, de azt is kifogásolták, amikor a Smith-hez hasonlóan világosabb bőrű fekete színész, Zoë Saldana alakította Nina Simone-t. Általánosságban pedig egyre több szó esik arról, hogy a világosabb bőrszínű feketéknek jobbak az esélyei a szórakoztatóiparban.

Richard Williams története egyébként valóban filmet ér: a férfi soha életében nem teniszezett, mégis készített egy 78 oldalas tervet arról, hogyan nevel világklasszist a lányaiból. Kezdetben a bűnözésről és a bűnbandákról elhíresült Compton ütött-kopott köztéri teniszpályáján tanította a gyerekeit, ahol néha a fizikai erőszaktól is meg kellett védenie őket. Serena azóta 23 Grand Slam-tornát nyert, Venus pedig hetet, ezzel minden idők legjobb női teniszezői közé kerültek. 

Ne maradjon le semmiről!