Fokozott rendőri jelenléttel készülnek a Joker bemutatójára Los Angelesben

2019.09.27. 14:54

Ugyan nem érkezett semmilyen fenyegetés hozzájuk, a Los Angeles-i rendőrség fokozottan készül az új Joker film jövő heti premierjére, és arra kérik a nézőket, legyenek kellően éberek - írja a Variety. 

A hatóságok valószínűleg egy hét évvel ezelőtt történt lövöldözés miatt szentelnek kitüntetett figyelmet ennek a filmnek. 2012. július 20-án, a Sötét Lovag: Felemelkedés című film vetítése közben nyitott tüzet egy férfi a coloradói Aurora nevű kisváros egyik mozijában a teremben tartózkodókra, tizenkét ember veszítette életét a támadásban. Ugyan az új Jokernek kevés köze van ehhez a Batman-filmhez, de már többen kritizálták amiatt, hogy egyesek a filmen felbuzdulva erőszakos cselekedeteket követnek majd el. A 2012-es lövöldözés áldozatainak hozzátartozói ezért nemrég levelet is írtak a Warnernek

A mozihálózatok többsége nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy milyen biztonsági intézkedésekkel készülnek a premierre, de a bennfentesek szerint a háttérben komoly egyeztetés zajlik. Ami biztos, az  AMC Theatres amerikai multiplex mozilánc megengedi, hogy az emberek jelmezben jelenjenek meg, de maszkot, arcfestéket nem viselhetnek, és nem lehet náluk semmilyen fegyvernek látszó tárgy vagy bármi, ami riadalmat okozhat. A Regal Cinemas pedig egy nyilatkozatot adott ki arról, hogy a mozitulajdonosok nemzeti szövetéségén keresztül folyamatosan kapcsolatban vannak hatóságokkal. Egyúttal megjegyezték, ők nem hisznek abban, hogy a filmek erőszakos cselekedetekre sarkallnának embereket. Ez nagyjából egybecseng azzal, amit a Warner válaszolt az aggódó családoknak. 

Tegyük egyértelművé: sem a fikciós karakter, Joker, sem pedig a film nem bátorítja a való világbeli erőszak semmilyen formáját sem. Sem a film, sem a filmkészítők, sem a stúdió nem hősként szeretné beállítani ezt a karaktert.