Tovább habzik a szuperhősfilm-vita

2019.10.21. 15:39

Meglepően nagy vihart kavart az elmúlt napokban, hogy a mozi világának olyan nagyágyúi, mint Martin Scorsese és Francis Ford Coppola nemtetszésüknek adtak hangot a Marvel-univerzum alkotásaival kapcsolatban. Véleményüket ellenvélemények követték, a hollywoodi csörtében pedig úgy tűnik, a legkitartóbb szuperhősfilmes-párbajtőröző James Gunn rendező és forgatókönyvíró, aki korábbi Twitter-bejegyzése után most Instagramján reagált a legújabb bírálatokra.

Gunn posztjában nem nevesítette a vitát generáló rendezők egyikét sem, de egyértelműen Coppolára reagált, aki szerint a szuperhősfilmek megvetendőek. Az éppen a 2021-ben mozikba kerülő Öngyilkos Osztag 2 című filmen dolgozó és a Galaxis őrzői két részét is jegyző Gunn legfrissebb posztjában a "nincs új a nap alatt" szellemében arról elmélkedik, hogy egy korábbi generáció hasonlóképpen tekintett a Coppolát híressé tevő gengszterfilmekre is, a dédapák nemzedéke pedig a westernről gondolkodott ugyanígy, és "azt gondolták, hogy John Ford, Sam Peckinpah, és Sergio Leone pontosan ugyanolyanok".

Gunn egyébként a vita eddigi hőfokához képest elég megengedő hangnemet ütött meg a bejegyzésben, amikor arról beszélt, hogy vannak olyan műfajok, amelyek egyszerűen nem valók mindenkinek.

Néhány szuperhős film szörnyű, mások pedig gyönyörűek. Csakúgy mint a westernek és a gengszterfilmek (vagy még ezelőtt egyszerűen csak a FILMEK) esetében, ezeket sem tudja mindenki értékelni, pár zseni sem. De ez így rendben is van.

Gunn posztját egy rövid filmrészlet egészítette ki a 2014-es, Marvel-produkcióként készült Galaxis őrzőiből. A jelenetben éppen Rocket és Groot búcsúját látjuk, mielőtt Groot, az élőfára emlékeztető lény feláldozza magát, hogy megmentse a csapatot. Egyes vélemények szerint nem lehet véletlen a jelenetválasztás, hiszen a filmnek ez a részlete a béke és a megbocsátás fontosságára hívja fel a néző figyelmét.

A szuperhősfilmek körüli vita egyébként akkor kezdődött, amikor Scorsese egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ezek az alkotások inkább egy jól megcsinált vidámparkra  hasonlítanak, filmeknek nem nevezhetők. Scorsese bírálatának hangerején aztán csavart még egyet Francis Ford Coppola is, aki szerint Scorsese a szuperhősfilmekkel még túl engedékeny is volt, mert egyszerűen megvetendőek.

(via CBR)