Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Marion Cotillard tanácsai járvány idejére

contagion-movie-poster
2020.03.28. 20:10

Ahogy arról  az Index is beszámolt, januárban a Steven Soderbergh rendezte Fertőzés (Contagion) című film  a koronavírus-járvány hatására először beküzdötte magát a digitális eladási toplistákba, aztán január végén már  feltűnt az iTunes legnépszerűbb filmjei között, olyan friss megjelenések mellett, mint a Joker vagy Az aszfalt királyai

Március elején pedig a többek között Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Kate Winslet, Marion Cotillard és Jude Law szereplésével készült 2011-es  film forgalmazója, a Warner Bros. listáján lett az alkotás a második legtöbbet nézett mozi, míg tavaly decemberben csak a 270. volt ugyanitt.

A film jelenlegi népszerűségére tekintettel felkérték az alkotókat, hogy ismét álljanak össze  – most azonban nem egy fikció, hanem a valóság kedvéért. A Maliman School of Public Health és a Columbia University arra kérte fel a színészeket, hogy beszéljenek a koronavírus-járvány elleni legfontosabb óvintézkedésekről, vagyis 

mindazt, amit a színészek javasolnak, közegészségügyi szakemberek és tudósok szakértelme támasztja alá.

Matt Damon, aki a filmben egy olyan apát játszott, aki immunis volt az újfajta vírusra, mostani videójában mindenekelőtt azt tisztázta, hogy a való életben sem ő, sem senki más nem immunis a koronavírusra, még a legfiatalabbak sem. 

Damon ezt követően a social distancing jelentőségéről beszélt a vírus elleni küzdelemben, vagyis arról, hogy nagyon fontos, hogy ne gyűljenek össze sokan egy helyen, tartsanak az emberek egymás között legalább másfél méteres távolságot, és maradjon mindenki otthon. "A social distancing azért is nagyon fontos, mert sokaknál nagyon enyhe lefolyású is lehet a betegség, vagy lehet, hogy egyáltalán nem mutatnak tüneteket, de fertőznek. Ha valaki megfertőz egy másik embert, valójában 3-4 embernek adja át a vírust" – mondta a színész, és hozzátette:

most van itt az ideje, hogy mindenki a telefonját vagy a tabletjét bámulja otthon, és ha valakinek ez nem tetszik, akkor azt lehet neki felelni, hogy hagyj békén, mert éppen életeket mentek.

A Fertőzés sztárjai közül Kate Winslet is megszólalt, ő azt tanácsolta mindenkinek:

Moss úgy kezet, mintha az életed múlna rajta

Winslet emlékeztetett, hogy ezzel nemcsak a saját egészségünket, hanem a szeretteink és azok egészségét és életét is védeni tudjuk, akik a frontvonalban dolgoznak: az orvosokét, az ápolóként, a bolti eladókét, vagy azokét, akik házhoz szállítják az ételt.

Winslet a videóban azt is megmutatja, hogy hogyan kell helyesen kezet mosni, elmagyarázza, hogy miért a könyökhajlatunkba kell köhögni, és hogyan kell megfelelően takarítani magunk körül a járvány idején.

Laurence Fishburne, aki egy fertőzőosztályon dolgozó orvost alakított, elmondta, hogy míg a mozit egy forgatókönyvíró találta ki, addig a járvány maga a valóság, ami meg fogja változtatni az életünket.

Emlékeztetett, hogy a filmben van egy jelent, amely a kézfogás hagyományáról szól, vagyis arról, hogy amikor az ember kezet nyújt a másiknak, voltaképpen azt demonstrálja, hogy nincs a kezében fegyver. 

Most mindannyiunknak van egy fegyver a kezünkben, amiről nem is tudunk. A vírus emberi érintkezéssel is terjed; rajtunk keresztül akar túlélni. Ne segítsünk neki!

– mondta a színész. És megismételte videójában a kollégái által elmondott legfontosabb tanácsokat az eredményes védekezéshez:

  • Mindenki maradjon otthon!
  • Mossunk kezet!
  • Hallgassunk a szakértőkre!

Jennifer Ehle, aki a filmben egy olyan tudóst játszik, aki részt vett az elképzelt vírus elleni vakcina kifejlesztésében, arra hívta fel a figyelmet a videójában, hogy a nagyon is valódi koronavírus elleni ellenszert nem tudták még a valódi tudósok kifejleszteni, ezért az mindenkire ugyanolyan veszélyes életkorra, nemzetiségre tekintet nélkül.

Ha valaki olyan, mint én, azt fogja egyből kérdezni, mennyi idő, míg kifejlesztik a vakcinát? A tudósok 16-18 hónapot mondanak. Ők azok, a tudósok és az orvosok, akikre most hallgatnunk kell. Nem kell odafigyelnünk más szereplők hangjára, bármekkora hatalmuk is legyen

– mondta a színésznő, aki a vakcina kifejlesztésének a módját is elmagyarázta a videóban.

Marion Cotillard, aki pedig egy olyan WHO-nál dolgozó doktort játszott a Járvány című filmben, akit Hongkongba küldtek, hogy az elképzelt vírussal foglalkozzon, arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben két forgatókönyv létezik: vagy betartjuk, amit a szakemberek tanácsolnak, és így a legnagyobb biztonságban tudjuk átvészelni a járvány időszakát, vagy nem teszünk eleget az ajánlásoknak, és nemcsak magunkat, hanem másokat is bajba sodorhatunk.

Ez a vírus a testünknek és annak a világnak is újdonságot jelent, amelyben élünk. Kérem, segítsetek, hogy újra minden egészséges lehessen. Közösen át fogjuk vészelni

 ezt az időszakot, pusztán azzal, hogy egy kicsit távolságot tartunk

– mondta  Cotillard.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!