A fiúk csak a Star Treket akarják?

2009.04.17. 19:35

Régi fanatikusaink új karakterekkel melegítenek a Mozifanatikusok Éjszakájára, ami jövő pénteken lesz egyszerre öt moziban. A Star Trek lányokat egyébként egy őszi rendezvényen fedeztük fel, Norbit önök szavazták meg az első Mozifanatikusok Éjszakája előtt, Gyula pedig a saját házi fanatikusunk. Szavazzák meg idén is a kedvencüket.

1. Norbi, a rohamosztagos

Norbi tavaly Jedi köntösben fénykardozott a gyáli piacon, magasan vitte olvasóinknál a "ki a legnagyobb mozifanatikus"-versenyünket. Idén bekerült a nemzetközi rohamosztagos klubba, az 501-es Birodalmi Légió Magyarországi Helyőrségébe. "A tagság komoly dolog, már nem adhatom akármihez a nevem, ha felveszem a jelmezt. Nem oszlathatok tüntetőket a Kossuth téren" - mondott példát. Házibulikban sem játszhat részegen táncoló rohamosztagost, hogy később feltegye a videót a youtube-ra, mint ennek az 500 ezer látogatónál járó filmnek az alkotója. És soha, de soha nem nyomna olyan idétlen rákmozgást, mint a rohamosztagosnak öltözött anime-rajongókkal táncoló.

„Egy műanyag páncélt már ki lehet hozni 50 ezer forintból is, de ezeknél könnyen letörhetnek a kiegészítők - magyarázza, miközben megmutatja, hogy a sugárpisztolyát csak néhány befőttesgumi tartja össze. - A megbízhatóbb darabok 90 ezertől kezdődnek, a felső határ a csillagos ég.” Norbi korábban csak kényszerből lett Jedi lovag, mert ez volt a legolcsóbb jelmez: "Mindig is Boba Fett szerettem volna lenni, de az ő páncélja már évek óta 100 ezer fölött van, mert fémből készül műanyag helyett."

A tavalyi Mozifanatikus óta már kétszer annyi a figurája, meg egyéb kütyüje: ”Vettem új regényeket, és szereztem egy limitált kiadású Star Wars Monopolyt is, amiben telkek helyett bolygókat kell vásárolni”. Rohamosztagos jelmezben is ugyanúgy vislekedik, mint utcai ruhában: megállás nélkül nyomja a Star Warsos sztorikat.

"Egyszer nagyon megbántam, hogy jelmezben mentem a boltba - folytatja. - Star Wars találkozó volt a MOM Parkban, leugrottam sört venni a haveroknak. Rossz ötlet volt, mert minden gyerek megbámult, és tízszer annyi idő alatt jutottam el a pénztárig, mint egyébként." Ihat sört nyílt helyen egy 501-es rohamosztagos? "Nem nyílt helyen ittuk" - válaszolta.

2. Csilla, a tudományos tiszt

A Star Trek-rajongó Csillával tavaly novemberben, az AXN sci-fi napon találkoztunk. Egy saját maga kreálta trill-betazoid ikerpár egyik tagja, Leah, a tudományos tiszt a szintén nem létező USS Dragon csillaghajóról.

"Azért választottuk Ritával ezt a fajt, mert a trillek okosak, kedvesek, és nagyon tetszettek a tetoválásaik. A trill Jadzia Dax az kedvenc szereplőm, ő a Deep Space Nine tudományos tisztje" - meséli. Egyenruha és tetoválás nélkül is űrhajókkal meg csillagokkal foglalkozik, mivel planetológiát és Mars-kutatást tanul az ELTE-n. "Ritával egy 2001-es Star Trek klubnapon találkoztam a PeCsában. Előtte csak leveleztünk, feladtam egy hirdetést a TV sorozatok magazinban, hogy jelentkezzen, aki szereti a Star Treket és a Csillagkaput. Rita visszaírt, és már elsőre szimpi volt. Évekig együtt nyaraltunk a Balatonnál, és gumimatracon fekve talátuk ki a trill testvérpárt."

De már nem mindig jön be neki az efféle ismerkedés: „Amióta megjelentek a mozifanatikus óriásplakátok, furán néznek rám az utcán. Sok srác írt a közösségi oldalakon, hogy nagy Star Trek-rajongók, és találkoznának velem.”

„Az egyenruha 2000 forintból kijött, és nem néztek furcsán a varrónők, akiknél készíttetjük" - folytatja. A trill tetoválás szemceruzával készül. Hogy mi az, amit csak jelmezben tenne meg? "Ebben már be mernék menni a Paramount stúdióba, hogy adjanak szerepet a következő Star Trek filmben."

Mint minden mozifanatikus, Csilla is gyűjti a filmes ereklyéket, van közös fotója Ethan Phillips-szel, aki a talaxiai hajószakács a Star Trek Voyagerben, van dedikált kártyája Mariana Sirtistől is, aki Deanna Troit, Picard kapitány tanácsadóját alakította. Egy ideje már csak azokra a Star Trek-találkozókra jár, ahová meghívják a filmek szereplőit is.

3. Rita, a tanácsadó

Rita a trill-betazoid ikerpár másik tagjának, Ayanának öltözött be. "Könnyű dolgunk volt, mert a Star Trekben a tudományos tisztek mellett az orvosi személyzet és a tanácsadók is zöld egyenruhát hordanak, így két ugyanolyat varrattunk - mondta. - A ruha nem drága, de a kommunikátor-utánzat, amire sokan azt hiszik, hogy csak egy szimpla Csillagflotta-kitűző, 60 euróba (17 ezer forintba) kerül. Nekünk egyelőre egy van, felváltva hordjuk, és ez is kölcsöncucc egy ismerőstől."

"Nem leszek attól más, hogy kifestem a homlokom, nem beszélek és viselkedem úgy, mint egy trill. Ez nálam a Star Trek-univerzum tiszteletéről szól. Sokat köszönhetek a filmeknek, többek között az angol szakdolgozatomat, ami Jerrie Cobbról szól. Ő lehetett volna az első női űrhajós, de végül a NASA úgy döntött, az űr nem való a nőknek. Jerrie pályáját hasonlítom össze a 60-as évek Star Trek-epizódjaiban szereplő nők helyzetével."

Rita is fanatikusan gyűjti a Star Trek szereplők aláírt fotóit, és a németorzsági Bonnban évente megrendezett FedCon találkozóra is elutazik májusban, hogy találkozhasson a régi Uhurával (Nichelle Nichols), és Nana Visitorral (Kira Nerys).

Őt is sokan felismerik a reklámok óta Szegeden: "Az egyetemen néha már kellemetlen, ha valaki azt figyeli, hogy sci-fi oldalakat olvasok. Az is idegesít, ha ismeretlenül akarják velem megnézni a Battlestar Galacticát, vagy ha azért jönnek oda beszélgetni, hogy megszerezhessék a negyedik évadot."

4. Gyula, a csikósnindzsa

Házi mozifanatikusunk idén az MTV kelléktárából válogatta össze a jelmezét. "Rengeteg cuccuk van, ruhákat 1000 forintért, álarcokat, kalapokat 100-200 forintért lehet kölcsönözni egy napra." Még mindig Indana Jones a kedvence, de idén szuperhősnek öltözött be, a képregényfilmes dömping (Watchmen, Spirit, X-Men: Kezdetek) miatt.

"Álarcos Csikósnindzsa vagyok, aki leszámol a nyóckerben a gagyi tornacipőket áruló kínaiakkal, és összeveri az orosz Medveembert is, hogy visszaszerezzük Ferihegyet meg a Molt. Zorrónak a Z betű a jele, én a fokosommal karcolok turulmadarat a falakra. Már ha kilátok az álarc mögül." Persze ez mind csak aktuálpolitikai utalás akar lenni, a kungfuzó betyár ötletét Budaházy tüntetőitől lopta, csak felturbózta egy köpennyel, ami a szuperhősöknek van. Kicsit meleg neki így.

"Ez a jelmez amúgy arra is utal, hogy kellene már végre egy magyar szuperhősképregény, tele vagyunk tehetséges rajzolókkal" - folytatta Gyula, aki civilben szemüveges újságíró, mint Clark Kent, de sokkal rosszabb fotókat csinál, mint Peter Parker a Hírharsonánál. Mi az amit csak jelmezben tenne meg? "Fizetésemelést követelnék" - mondta, de már a Mackó sajtos retrópólója volt rajta.