Lovasi András Nicole Kidmanról álmodik

2009.11.18. 10:56 Módosítva: 2009.11.18. 10:56
Ezen a héten hat új magyar mozival bővült az Indavideo Film kínálata, bemutatjuk Lovasi Andrást első főszerepében, Badár Sándort egy vidéki szatírában, és itt van a magyar vidék Brokeback Mountainje is. Az első héten a filmeket 175 ezren kattintották, ettől és a pozitív kommentektől elérzékenyültünk.

Az Indavideo Film első hetének rekordere a Budapest retro ötvenezer kattintással, húszezerrel lett második a Pánik. A hozzászólások alapján szerették is őket. "Nem gondoltam volna, hogy Tilla ilyen okos pacák. Csavaros, trükkös, meglepő, húzós film", írták például a Pánikra. Volt kommentelő, akinek a Kis utazástól lábadt néha könnybe a szeme, ami tizenötezer kattintással áll a harmadik helyen. A humoros építőtáboros film a Közgáz Vizuális Brigád (KVB) műhelyében készült, ahogy a negyedik legnépszerűbb darab, a Szalontüdő is.

A fájóan vicces vonalat követi a héten felkerült két új játékfilm is, ezek szintén a 83 óta működő KVB-nél készültek, ami egy egyetemi filmklubból nőtte ki magát, és a 90-es évek elején Szőke András is csatlakozott hozzá. Az Indavideo Film friss kínálatából ajánlunk néhány művet.

Sztornó

A Baranya megyei Összeomlásban óriási dugó helyett egy APEH-levél miatt szakad el a cérna. A viccesen megnyomorodott magyar kisember szerepében Lovasi András látható, aki azt a pécsi gimnáziumi tanárt alakítja, akivé akkor válhatott volna, ha a koncertezés miatt nem rúgják ki az egyetemről. A büroktarikus szívatások hatására befele omlik össze, látomásaiban egy Nicole Kidmanre emlékeztető nő kísérti, és az őrület biztos jeleként olyanokat motyog, hogy "most fölmegyünk, és leköltségelem a Katit". Lovasi mellett a megunt feleséget Tóth Ildikó játssza, az iskolát urambátyám alapon Hollósi Frigyes igazgatja, Kovács Patrícia meg szőke autóvezetőt alakít, akinek nincs betétlapja. Egy-egy poén erejéig Till Attila és Anger Zsolt is feltűnik. A Sztornó a KVB első normál költségvetésű játékfilmje volt 120 millió forinttal, amiből 46 milliót adott az állam. Moziban tízezren látták.

Országalma

Egymást marja a Bábolna tévé két riportere Csenyétén, mert a híres Csulánóról kellene anyagot forgatniuk, de az öreg lótolvajról egy helyi cigány se hallott. Az áltévések nagyjából tíz évvel azelőtt játszottak magyar Boratot a faluban, hogy Csenyéte az ország legszegényebb településeként vált ismertté. A filmszatíra Badár Sándor megjelenésével modern csalimesébe fordul át, jön a titkos küldetésben mozgó kolbász, és Mátyás király, aki Fordot lop. Ez a Közgáz Vizuális Brigád második játékfilmje, amiben Gyabronka József tébolyult rendőrkapitányt, Marozsán Erika szép cigánylányt játszik, és a történet szálai végül egy pesti lakásban futnak össze Herskó Jánosnál. A film mindössze 16 millió forintból készült 97-ben, amihez 800 000 ezerrel járult hozzá az állam. Az Országalmát több mint tízezren látták moziban, a Filmszemlén a zsűri különdíját kapta.

Falusi románc (Meleg szerelem)

Halmozottan kisebbségi Love Story játszódik egy eldugott zsákfaluban. Amíg az őshonos férfiak a kocsmában töltik az idejüket, az egyikük szegény feleségét elcsábítja egy pesti leszbikus. "Jött a Mari, és én rájöttem, hogy nemcsak ez az élet van" - mondja a kamerába a háromgyerekes cigány asszony, aki a férjével úgy jött össze, hogy az tizenhárom évesen megerőszakolta. Elmondása szerint a férfi azóta sem lett gyengédebb. A két Mari szerelmének három évéről szóló dokumentumfilm ahelyett, hogy szájbarágósan kardoskodna a hátrányos helyzetűek mellett, hagyja, hogy a növekvő dráma önmagáért beszéljen. A Falusi románcot két éve a magyar Brokeback Mountainnek keresztelte el a díszbemutató közönsége. A film 1,7 millió forint állami támogatásból készült, moziban csak párszor vetítették, de Bódis Kriszta rendezőnő szerint különböző klubvetítéseken 7-8 ezren látták. A két Mari utóéletéről elmondta, hogy a verekedős férj azóta elköltözött, de a nők viszonya újabban csak baráti.

Lulu, a világszám

"Áll a gyerek, áll a gyerek!" - suttogja extázisban egy férfi, de nem egy családi ház nappalijában vagyunk, hanem az Fővárosi Állatkertben az orrszarvú szülőszobája előtt. Lulu anya lett, az első orrszarvú a világon, akinek ez mesterséges megtermékenyítéssel sikerült. A faj léte múlhat ezen, mivel a vadon élő társai fennmaradására az esély kicsi. Ennél viszont sokkal könnyebb meghatódni azon, hogy a kis orrszarvúnak feláll a füle, mikor a szájába adják a cumit, és az építőmunkásokon, akik melegedőt építenek, nehogy a bornyú télen megfázzon. A filmesek egymillió forintból dolgoztak, és minden forgatásra ugyanazt a ruhát kellett felvenniük, hogy az állat megszokja a szagukat, így végül a szülést is csak ők vehették fel. A Lulu, a viágszámot az MTV és a Duna vetítette. A történet később folytatódik: az alkotók azóta jártak afrikai spermabegyűjtésen, és felvették Lulu második sikeres szülését is.