no

3D-s Toy Storyval hangolhatunk az új részre

2010.01.28. 15:39 Módosítva: 2010.01.28. 16:38
A Disney 3D-verziót készített a világ első számítógéppel rajzolt meséjéből, Antal Nimród meg Jean Renóval és Laurence Fishburnnel forgatott rablós filmet. A héten láthatjuk még Sopsits Árpád Hetedik körét, és az utóbbi évek egyik legrosszabb romkomját.

Toy Story - Játékháború 3D

15 éve a Disney 362 millió dollárt kaszált a Toy Storyval, a filmtörténet legelső számítógéppel rajzolt, egész estés animációs filmjével, ami örökre az agyunkba véste a társtettes Pixar nevét. A nagy 3D-őrület óta az egérbirodalom már minden rajzfilmjét IMAX-ban és Disney Digital 3D-ben készíti, tavaly viszont visszanyúlt a gyökerekhez. A felturbózott Toy Story október óta 30 millió dollárt szedett össze, pont ennyiből jött ki 95-ben az első változat. Woody, a cowboybaba és Buzz Lightyear, a beképzelt műanyag űrhajós vetélkedése továbbra is 8,1 ponton áll az IMDb-n, ezzel 158. a legjobb filmek 250-es listáján. A Rottentomatoeson 100 százalékot kapott, egyetlen kritikus sem tudott belekötni, helyette ilyeneket írtak: "Az év legleleményesebb vígjátéka" (TIME Magazine), "A gyerekeket az életre kelt játékok nyűgözik le, a felnőtteket a szellemes forgatókönyv" (New York Times). A szintén 3D-s Toy Story 3-at nyártól vetítik a mozik.

Szökőhév

A Fórum Hungarynél megint szóviccbajnokságot tartottak, amikor címet kellett adni a Universal stúdió legújabb vígjátékának: az eredmény a Szökőhév lett. Ami kivételesen nem is olyan tragikus, mert a romkom alapötlete egy ír babona, miszerint szökőévben, február 29-én a lány is megkérheti a fiú kezét. Amy Adams így Guiness-vedelő kecskepásztorok között keresi a Dublinba átugrott vőlegényét (Adam Scott), de nem nehéz kitalálni, hogy úgyis az alkalmi idegenvezetőjével (a Watchmenből ismerős Matthew Goode) jön össze. A 19 millió dollárból forgatott film január 8. óta még csak 23 milliót hozott össze. Az IMDb-n ugyan 6 pontot kapott, de a Rottentomatoeson csak 19 százalékot, mivel a kritikusok kegyetlenül lehúzták: "A Szökőhév a legrosszabb hollywoodi vígjáték. Csak kihasználta az írországi adókedvezményt." (New York Post), "Ne adj ki pénzt a filmre, inkább nézd meg otthon a Junebugot vagy a Bűbájt!" (New York Daily News).

A szállítmány

Antal Nimród két éve a 19 millióból forgatott Elhagyott szobával 35,3 milliós bevételt hozott a Screen Gemsnek, így Hollywoodban elkönyvelték biztos kezű iparosnak, akire simán rábízhatnak olyan élvonalbeli színészeket, mint Luke Wilson, Kate Beckinsale. Vagy Jean Reno és az újabban tévésorozatban utazó Laurence Fishburne, akivel a rendező olyan jól összehaverkodott a Szállítmány forgatásán, hogy a Predátor 3-ba is bevette. A 20 milliós büdzséből készült akcióthriller, amiben a pénzszállítók (Fishburne, Reno és Matt Dillon) a saját furgonjukat rámolják ki, eddig 15,9 milliós bevételt termelt, 5,6 ponton áll az IMDb-n és 43 százalékon a Rottentomatoeson. A fanyalgó kritikusok is találtak benne pozitívumot: "Tisztességesen összerakott thriller, bár nem akkora klasszikus, mint a Kutyaszorítóban" - írta a Daily Express, a Los Angeles Times pedig ezt jósolta: "A Szállítmánynak senki sem ad majd díjat, megmarad korrekt B-filmnek a CGI-őrülelt közepén". Nekünk bejött.

A hetedik kör

Egy évvel a tavalyi filmszemle után itt van Sopsits Árpád nyomasztó, gyerekekkel forgatott drámája, amiben Trill Zsolt alakítja a lelkészt. A legyek ura és a Battle Royale szép példái annak, hogyan működik a társadalmunk kicsiben, és hogy milyen nyomasztó tud lenni a világ. A testiség és a halál megismerése vezeti el 14-15 éves főszereplőinket a titok megfejtéséhez, amitől inkább sok feszültséggel járó thrillert várhatunk, mint moralizálást. A megtörtént eseményekből, gyerekbrutalitásokból kiinduló film választ keres arra, hogy mi lesz a családokkal. „Ha igaza van Sebestyénnek, és a pusztítás öröm, akkor önmagam elpusztítása lehet a legnagyobb öröm” - állítja az egyik fiú, és meg is tesz mindent, hogy ezt az örömöt elérje, írtuk kritikánkban.