Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3D-s Toy Storyval hangolhatunk az új részre

2010.01.28. 15:39 Módosítva: 2010-01-28 16:38:03
A Disney 3D-verziót készített a világ első számítógéppel rajzolt meséjéből, Antal Nimród meg Jean Renóval és Laurence Fishburnnel forgatott rablós filmet. A héten láthatjuk még Sopsits Árpád Hetedik körét, és az utóbbi évek egyik legrosszabb romkomját.

Toy Story - Játékháború 3D

15 éve a Disney 362 millió dollárt kaszált a Toy Storyval, a filmtörténet legelső számítógéppel rajzolt, egész estés animációs filmjével, ami örökre az agyunkba véste a társtettes Pixar nevét. A nagy 3D-őrület óta az egérbirodalom már minden rajzfilmjét IMAX-ban és Disney Digital 3D-ben készíti, tavaly viszont visszanyúlt a gyökerekhez. A felturbózott Toy Story október óta 30 millió dollárt szedett össze, pont ennyiből jött ki 95-ben az első változat. Woody, a cowboybaba és Buzz Lightyear, a beképzelt műanyag űrhajós vetélkedése továbbra is 8,1 ponton áll az IMDb-n, ezzel 158. a legjobb filmek 250-es listáján. A Rottentomatoeson 100 százalékot kapott, egyetlen kritikus sem tudott belekötni, helyette ilyeneket írtak: "Az év legleleményesebb vígjátéka" (TIME Magazine), "A gyerekeket az életre kelt játékok nyűgözik le, a felnőtteket a szellemes forgatókönyv" (New York Times). A szintén 3D-s Toy Story 3-at nyártól vetítik a mozik.

Szökőhév

A Fórum Hungarynél megint szóviccbajnokságot tartottak, amikor címet kellett adni a Universal stúdió legújabb vígjátékának: az eredmény a Szökőhév lett. Ami kivételesen nem is olyan tragikus, mert a romkom alapötlete egy ír babona, miszerint szökőévben, február 29-én a lány is megkérheti a fiú kezét. Amy Adams így Guiness-vedelő kecskepásztorok között keresi a Dublinba átugrott vőlegényét (Adam Scott), de nem nehéz kitalálni, hogy úgyis az alkalmi idegenvezetőjével (a Watchmenből ismerős Matthew Goode) jön össze. A 19 millió dollárból forgatott film január 8. óta még csak 23 milliót hozott össze. Az IMDb-n ugyan 6 pontot kapott, de a Rottentomatoeson csak 19 százalékot, mivel a kritikusok kegyetlenül lehúzták: "A Szökőhév a legrosszabb hollywoodi vígjáték. Csak kihasználta az írországi adókedvezményt." (New York Post), "Ne adj ki pénzt a filmre, inkább nézd meg otthon a Junebugot vagy a Bűbájt!" (New York Daily News).

A szállítmány

Antal Nimród két éve a 19 millióból forgatott Elhagyott szobával 35,3 milliós bevételt hozott a Screen Gemsnek, így Hollywoodban elkönyvelték biztos kezű iparosnak, akire simán rábízhatnak olyan élvonalbeli színészeket, mint Luke Wilson, Kate Beckinsale. Vagy Jean Reno és az újabban tévésorozatban utazó Laurence Fishburne, akivel a rendező olyan jól összehaverkodott a Szállítmány forgatásán, hogy a Predátor 3-ba is bevette. A 20 milliós büdzséből készült akcióthriller, amiben a pénzszállítók (Fishburne, Reno és Matt Dillon) a saját furgonjukat rámolják ki, eddig 15,9 milliós bevételt termelt, 5,6 ponton áll az IMDb-n és 43 százalékon a Rottentomatoeson. A fanyalgó kritikusok is találtak benne pozitívumot: "Tisztességesen összerakott thriller, bár nem akkora klasszikus, mint a Kutyaszorítóban" - írta a Daily Express, a Los Angeles Times pedig ezt jósolta: "A Szállítmánynak senki sem ad majd díjat, megmarad korrekt B-filmnek a CGI-őrülelt közepén". Nekünk bejött.

A hetedik kör

Egy évvel a tavalyi filmszemle után itt van Sopsits Árpád nyomasztó, gyerekekkel forgatott drámája, amiben Trill Zsolt alakítja a lelkészt. A legyek ura és a Battle Royale szép példái annak, hogyan működik a társadalmunk kicsiben, és hogy milyen nyomasztó tud lenni a világ. A testiség és a halál megismerése vezeti el 14-15 éves főszereplőinket a titok megfejtéséhez, amitől inkább sok feszültséggel járó thrillert várhatunk, mint moralizálást. A megtörtént eseményekből, gyerekbrutalitásokból kiinduló film választ keres arra, hogy mi lesz a családokkal. „Ha igaza van Sebestyénnek, és a pusztítás öröm, akkor önmagam elpusztítása lehet a legnagyobb öröm” - állítja az egyik fiú, és meg is tesz mindent, hogy ezt az örömöt elérje, írtuk kritikánkban.