Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szélesvásznon a 9/11-es kormányzati összeesküvés

2006.09.13. 13:14
Oliver Stone, aki sokakat meglepett új filmje, a World Trade Center szentimentális, patrióta hangnemével, egy Moszkvában tartott sajtókonferencián bejelentette, hogy filmjének folytatása kevésbé lesz elnéző. A szeptember 11-ét követő eseményeket feldolgozó alkotás egy összeesküvés szálait bontja ki.
A nagykövet Budapesten is megköszönte
"Ha összefogunk, akkor vissza tudjuk szorítani a terrorizmus fenyegetését, és elhozzuk a szabadságot a Közel-Keleten és dél-Ázsiában" - mondta April Foley, amerikai nagykövet ugyanazen a napon Budapesten a World Trade Center szeptember 11-én rendezett díszbemutatóján. Az Urániában tartott zártkörű vetítésen annak a kilencvenegy országnak a nagykövetei vettek részt, amelyeknek állampolgárai haltak meg a terrortámadásban, és azoké, akik részt vállaltak a terrorizmus elleni harcban. A nagykövet Oliver Stone filmjének vetítése alkalmából hazánknak is köszönetet mondott, amiért az "gyorsan az Államok segítségére sietett, és továbbra is támogatja a terrorizmus elleni küzdelmet."

"Egy nagyszerű sztorit rejt magában ez a film, az amerikai kormányon belül egy csoport a saját céljaira használja fel a szeptember 11-i terrortámadást" - mondta a moszkvai sajtó előtt szeptember 11-én Stone, A teória ugyan nem újdonság, de ellentmond a szeptember 11-ét feldolgozó mozifilmeket, és Stone itthon is hamarosan bemutatásra kerülő filmjét is jellemző kíméletességnek. A bejelentés ellentétes a rendező korábbi nyilatkozatával is, amiben a Wolrd Trade Center folytatásában a tragédia emberi oldalának politikamentes továbbvitelét ígérte, írta az AFP.

A több, kritikus hangvételű, kormányellenes filmet (JFK, Nixon) jegyző rendező egyúttal azzal vádolta Busht, hogy rosszul kezelte az Osama Bin Laden fegyveresei elleni küzdelmet. "Csak a merényletek felelőseit kellett volna üldözőbe venni, nem pedig általános harcot hirdetni a terrorizmus ellen" - jelentette ki.

Stone kritikája szerint az elnök a támadás után kialakult helyzetet arra használta fel, hogy félelmet keltsen az emberekben, és az országon belül megerősítse hatalmát. Bush a módszereit "George Orwelltől kölcsönözte, és a kormány visszaélt a hatalmával."

Bush, az ostoba pokolfajzat

"Mondhatjuk, hogy Bush jó politikus, csak az a kérdés, hogyan definiáljuk a jó politikust. Egy időben a politika célja még az volt, hogy az emberek javát szolgálja" - ment neki Bushnak egy nappal később az Oscar-díjas Sean Penn. A színész, akire máskor is jellemző az éles hangnem, az All the King's Men című politikai dráma bemutatóján nyilatkozott a Torontói Filmfesztiválon.

"Manapság az számít jó színésznek, aki a legtöbb díjat gyűjti be, és Bush is ebben az értelemben jó politikus. Ezt leszámítva az elnök maga Belzebub, ráadásul még ostoba is" - vitte tovább a gondolatmenetet. Majd amikor arra kérték, nevezzen meg néhány általa jónak tartott politikust, elmondta, hogy "mindenki tudja, kik azok, akik a tehetségüket, az energiájukat az országért és az emberekért áldozták. De azt is tudjuk, hogy ezek az emberek jelenleg a Fehér Házon kívül vannak."