Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amcsik megunják Hellboyt, mire ideér

2008.07.16. 13:06
A Dark Knight-ot csak egy hónappal a világpremier után láthatjuk, a Hellboy 2-t először két hónappal utána akarták itthon bemutatni. A forgalmazóktól megtudtuk: a magyar bemutató időpontjának kiválasztásakor a nézőszám alapján számít a szavunk.

"Ez lett manapság az új divat? Amcsik már javába unják a filmet, mi meg még nem is láttuk!" - írta hammerkid nevű kommentelőnk a moziblogon. Felháborodása érthető: Amerikában július 18-án, pénteken mutatják be az új Batman-filmet, nálunk csak augusztus 7-én A sötét lovag címmel (Dark Knight). Az IMDb szerint Angliában, Görögországban, Olaszországban, Horvátországban és Hollandiában is hamarabb vetítik, mint Magyarországon.

Mi csak augusztus 7-től láthatjuk a Sötét lovagot

"Az, hogy egy blockbuster mikor kerül a mozikba, arról a gyártó stúdió dönt - mondta Ádám Bernadett, az InterCom marketing és kommunikációs vezetője. - A magyar forgalmazó a stúdiótól kap forgalmazási irányelveket, és ez alapján keresi meg, hogy üzletileg melyik a legmegfelelőbb időpont számára. A sötét lovag esetében is erről volt szó, a magyar piac nem bír el egyszerre három blockbustert, sikerfilmet (X-akták, WALL-E, A sötét lovag). A két nagy filmet gyártó stúdió, a Fox és a Warner Bros. egyeztették a megjelenéseiket, így bizonyos országokban az X-akták került későbbi dátumra, ott az X-akták rajongók keseredtek el."

"Az üresfejű (Meet Dave) egy családi film, ennek szintén egy olyan dátumot kellett keresnünk, ahol nincs versenytársa" - mondja még Ádám Bernadett arról, miért csúszik a 100 millió dollárból készült Eddie Murphy-film, ami 5,5 millióval hetedik lett a hétvégén az amerikai bevételi toplistán. "Júliusban ugyanerre a célcsoportra két film is a mozikba kerül (a Kung Fu Panda és a Wall-E). Amíg az emberek többsége havonta egyszer, vagy kétszer megy moziba, addig a forgalmazók részéről felelőtlenség, hibás üzleti döntés lenne három-négy filmet versenyeztetni.

Az utolsó tanítási nap is szempont

Négy hét a különbség a premierek között

Farkas Sándor, a Fórum Hungary ügyvezető-igazgatója is megerősítette, hogy a két vagy három hónapos késéssel bemutatott filmeknél legtöbbször anyagi döntés húzódik meg a háttérben, és itt az is fontos tényező, hogy feliratos legyen-e a film. "Az, hogy egy film Magyarországon szinkronnal vagy felirattal kerül a mozikba, szintén a gyártó stúdió és a hazai forgalmazó együttes döntése - mondta. - A feliratos filmeket használt kópiákkal is lehet forgalmazni, és ez így sokkal olcsóbb. A szinkronos filmek viszont mindig új kópiával indulnak." A magas kópiaszámmal induló, családi filmek, animációs filmek mindig szinkronosak, a szűk célközönségnek szóló alkotásoknál pedig általában egyértelmű, hogy csak feliratos verzió kerül a mozikba.

"A Caspian herceg június 12-ei bemutatója a mi döntésünk volt - mondta még Farkas. - Egyrészt májusban az Indiana Jones miatt erős verseny volt a magyar piacon, másrészt a diákokat akartuk megcélozni a premierrel: direkt az utolsó tanítási nap, június 13-a környékére tettük, így a Narnia 2-t már hétköznap is megnézhették a diákok, nemcsak hétvégén."

Itt nem Etyek számít

Amerikában július 11-én mutatták be a Hellboy 2-t, ami a 34,5 millió dolláros bevételével egyből a hétvégi toplista élére került. A hazai mozikban viszont csak augusztus 21-től láthatjuk a jó útra tért vörös ördög kleptomániás tündérek elleni harcát. Az, hogy a Hellboy 2-t Guillermo del Toro tavaly nyáron az Etyeki Korda Stúdióban forgatta, nem sokat számított a magyar bemutató időpontjánál, az már inkább, hogy az első részt nálunk csak 29 976-an látták, és ez a boxoficcemojo összesítése szerint csak 128 815 dollár bevételt jelentett. Az IMDb-n jól látható, hogy az első vetítési hullámba az Egyesült Államok, Mexikó és Szingapúr került be, ahol nagy bevétel várható, a szlovákok pedig még nálunk is rosszabbul jártak, mert ott szeptember 4-ig kell várni a Pokolfajzat 2-re (itt az előző rész 21 584 dolláros bevételt produkált).

"Bár van beleszólásunk a premieridőpontokba, mindig a gyártó stúdió dönti el, melyik régióban mikor mutatják be a filmeket - mondta Pataki Andrea, a Hellboy 2-t forgalmazó UIP-Duna sajtósa. "A közelmúltban az Indiana Jonest, a Vasembert és a Wantedot a világpremierrel egy időben hoztuk, a Hellboy 2-t viszont eredetileg októberben mutattuk volna be. A UIP-Dunafilm a Universal Londonnal áll szorosabb kapcsolatban, velük egyeztetve sikerült az októberi bemutatót előrébb hozni, végül augusztus 21-re." Pataki Andreától egyébként azt is megtudtuk, hogy Múmia 3 hazai bemutatója az amerikai premier előtti napon, július 31-én lesz. A film szinkronmunkálatai a múlt héten fejeződtek be, most a Hellboy 2 következik.

Beizzítják a torrentet

"Ilyen több hónapos várakoztatásokkal nem is kell csodálkozni azon, hogy a felbőszült rajongó beizzítja a torrentet" - írta bergeroth a moziblogunkon. Óvatos becslések szerint Magyarországon közel tízezer a netes letöltők száma. Ha közülük csak két- háromezer olyan ember van, aki a letöltés után a moziban már nem vált jegyet a filmre, az már meglátszik a hazai nézettségi adatokban.

"Rendszeresen nézzük a torrent oldalak fórumait, amikből az derült ki, hogy a letöltők többsége azért megnézi a filmeket moziban is - mondta erről Farkas Sándor - Egy Narnia-rajongónak a szinkronos moziélmény az igazi, nem a kézikamerás verzió, amihez amatőrök készítettek feliratokat. Ugyanez volt az arány a Karib-tenger kalózai és a L'ecsó esetében is." Ádám Bernadett szerint "aki rajongóként azért tölti le rossz minőségben a filmet, mert nem tud még három hetet várni, az nem is igazi rajongó. Az igazi rajongó a Sötét lovagot a legjobb minőségben, a legjobb technikai környezetben akarja látni."

Kommentelni itt lehet.