Kínos védelem a nézetlen filmeseknek

2008.01.30. 11:27
Drámai beszédet próbált tartani Grunwalsky Ferenc a 39. Filmszemle nyitóünnepségén, amit az újítás jegyében üvöltő gitárszólamok kísértek. Brüsszelben közben a magyar filmtámogatási rendszert vizsgálják, az MMK-elnök szerint a magyar filmipar tanácstalan.

"Hogy fogadták a szemlenyitót?" - kérdezte a gála utáni fogadásra késve érkező Herendi Gábor, a szemletanács új elnöke az Indextől. "Mindenki azt gondolja, hogy azért húztátok el ennyire, mert nem volt film" - válaszoltuk. "Nem, csak nem tartották be a 3 perces laudációk hosszát, meg azért az életműdíjak átadásának van egy bizonyos kerete."

"A fiatalítás sem sikerült - folytattuk - megnéztem a közönséget, 20-szal nőtt az átlagéletkor a tavalyihoz képest, úgy látszik, a fiatalok csak a film miatt jöttek volna el." "Lehet" - válaszolta Herendi. "De - mondtuk tovább -, az öregek, akik ott voltak, kirohantak a Hollywoodoo dübörgő számai alatt, és még a 40 alattiak is azon értetlenkedtek, hogy vannak kifejezetten jó, sőt csendes színészegyüttesek, miért nem azok léptek fel, ha már." Persze ezek a formaságok, de Herendi, ahogy rózsaszín nyakkendője is mutatta, épp ezekre koncentrált a fiatalítás jegyében. Emellett még az Arany Orsó-díj volt az újítás, ezzel nem is volt gond, erről annyit: nem az orsó, hanem a ráillesztett filmkocka arany.

Rockkoncertbe oltott szemlenyitó. Klikk!

"Lehet, hogy megérdemelte volna a közönség Tarr Béla filmjét" - mondta még Herendi, bárhogy is értette. Viszont ezek a kis újítások messze visszhang nélkül maradtak a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, Grunwalsky Ferenc két órával azelőtti nyitóbeszédéhez képest, a fogadáson ugyanis mindenki azon tanakodott, hogy miért volt ilyen "dadogós", "összefüggések nélküli" a beszéde a "vidám" és/vagy "magát alázó" rendezőnek. A megoldás: Brüsszelből hívták fel aznap rossz hírrel: a 20 százalékos adókedvezményt nem védték meg kellően, így már súlyos kitételei vannak. "Nem lehet véletlen, hogy a Terminátor 4 tavasszal már nem itt forog" - találgatott egy újságíró.

"Vitában vagyunk Brüsszellel. A magyar filmtámogatási rendszer uniós vizsgálata folyamatban van - mondta a színpadon Grunwalsky. - Nem akarják elfogadni, hogy ennyi pénzt adjunk magyar filmre és így." Az Európai Unió már korábban is kritizálta a hazai rendszert, és a 2003-ban elfogadott magyar filmtörvény védelmében Grunwalsky most a magyar politika támogatását kérte: "a magyar filmipar nem maradhat védtelen, tanácstalan". Mivel se Gyurcsány Ferenc, se Hiller István nem volt jelen, a hátsó sorban lévő Lendvai Ildikó felé tapsoltak néhányan hangsúlyosan, hátha ez segít.

A filmtörvény áldásos hatását a díjátadó keretében Dr. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár ismertette számokban: 2004 és 2007 között kilencszeresére nőtt a közvetlen filmgyártási költés. Bár a szelme idei versenyfilmjei közül tavaly már az Off Hollywood, a Lányok, az Overnight és a Zuhanórepülés is megbukott a mozikban, Manherz a magyar film tavalyi 1,4 milliós össznézőszámát is védelmébe vette. Bár lesz ez még kevesebb is, hisz épp Goda Kriszta nem kapott két félmilliós nézettségű filmje után az újabb tervére pénzt.

A díjak átadása jelentősen megnyújtotta a feszesre tervezett megnyitót, Koltai Lajos például az életműdíjasokat köszöntötte. Legjobban Schubert Évát hatotta meg. "Csendesen, derűsen kell végezni a munkát és ezt észreveszik" - válaszolta a 77 éves színésznő. B. Müller Madga fotóst, akit Koltai Lajos konferálása szerint "nehéz elviselni, de érdemes", az unokái rohangálták körbe, a harmadik életműdíjas, Hildebrand István operatőr, a Nárcisz és Psyché operatőre viszont betegsége miatt nem tudott eljönni. Az Árvai Jolán-díjat Ormos Ferenc látványtechnikus kapta.

A beiktatott rockszámok alatt közben egyre többen engedtek a zene ízületmozgató hatásának, és csoportosan szöktek ki a teremből. Mire Gyulai Líviusz animációsfilmest kínosan hosszan egyedül kiültették a színpadra és Kósa Ferenc filmrendező is megkapta a Mozgókép Mestere díjat, amit ismét a filmtörvény melletti demonstrálásra használtak, már csak egy Cakó-rajzfilm maradt.

A Jövő Házában tartott fogadáson többek között Kamondi Zoltán, Czabán György, Faur Anna és Krisán László, a Korda stúdió vezérigazgatója képviselte a szakmát. Grunwalsky Ferencet viszont hiába kerestük a kis helyen tolongó tömegben, ezért olyanokat kutattunk a jelenlévők közül, akik a brüsszeli ügyről kamerába is nyilatkoznak, ezt Bacsó Péter és Koltai Lajos is vállalta. Részletek a videóban.

És ami a videóból ezúttal kimaradt, Tóth Erzébetet, az MMK főtitkárát is elkaptuk távozóban:

- Milyennek találta Grunwalsky fellépését?
- Nagyon jó volt a Cakó rajzfilm.
- Mi igaz abból, hogy jövőre nem lesz 20 százalék adókedvezmény?
- Semmi.
- Akkor mik voltak ezek a vészjósló szavak, amiket Grunwalsky mondott?
- Ezt tőle kellene megkérdezni.
- Brüsszelből semmi hivatalos infó nincsen ezekről az átvizsgálásokról?
- Nincsen, nincsen.