2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Szlovénia 0

A náci Von Trier nagyszabású világvégéje

2011.10.31. 15:21 Módosítva: 2011.11.01. 00:35
A héten kapunk világvégét egy dántól, igen borús jövőképet egy amerikaitól, jégbe fagyott idegen lényt egy hollandtól, western-thriller-vígjátékot egy angoltól és színes-szagos gyerekfilmet egy másik amerikaitól.

Melankolia

Az idei filmes év legnagyobb botrányát okozta a Cannes-ban nácizó Lars Von Trier, aki elkészítette Melancholia című nagyon depressziós és egyébként elég jó filmjét. Májusban azt írtuk, hogy "nagyvonalú és nagyzoló világvégét rendezett Lars Von Trier saját lelki bajaiból" - és ezt az állításunkat fenntartjuk most is. Lars Von Trier viccelődni próbált a francia filmfesztivál sajtótájékoztatóján azzal, hogy "mi nácik szeretjük a nagy dolgokat" és hogy megérti Hitlert mint embert, de nem ért egyet a zsidók meggyilkolásával. A nyilatkozatai miatt kitiltották Cannes-ból, amire kicsit büszke is volt. A francia hatóságok eljárást indítottak ellene. Cannes-ban a legjobb színésznőnek választották Kirsten Dunstot, aki Charlotte Gainsburggel versenyez a világvége előtti sokkal rosszabb kedélyállapotért. A dán rendező fanyar humorára jellemző, hogy az utóbbi évtized legkeményebb hősét, Jack Bauert is elhelyezte a filmben, hogy megharcoljon a világvégével. Tilos letölteni, nagy vászon és jó hangra van szükség, higgyék el.

IMDb: 7,7

Rotten Tomatoes: 83 százalék

Lopott idő

Az idő pénz, tartja a mondás, de arra senki sem gondolt, hogy tényleg fizetőeszköz az idő! Az emlékezetes Gattaca rendezőjének, Andrew Niccolnak az új filmjében ténylegesen ez lesz. Ráadásul főhősünk, Will Salas (Justin Timberlake) szegény srác létére kapott belőle egy csomót, csak ezért veszélybe kerül az élete, menekülnie kell. Egyébként is jól megy neki a színészkedés az Alphadog óta. A Social Network, a Rossz tanár, a Barátság extrákkal című filmekben is megállta a helyét. Nem kell tőle összetett karaktereket elvárni, arra ott van Cillian Murphy rossz fiúja. A rendszer működését, ahogy a Sorsügynökségben, most is a szerelem zavarja össze! De melyik férfi ne padlózna le Amanda Seyfriedtől? A Mamma Miával befutó lány gyönyörű, nem vesztegetünk rá szavakat.

IMDb:

Rotten Tomatoes: 39 százalék

A dolog

Amerikai-kanadai koprodukcióban készült horror, ami újrázta a 82-es klasszikus John Carpenter mozit. Matthijs van Heijningen Jr. rendezte, a sztori a következő: Antarktisz, kutatócsoport, a jég alatt idegen űrhajó, benne idegen test. Halottnak hiszik, ám csak hibernálódott. Bárkinek felveszi az alakját, így gyilkolja le az egész csapatot. Többek szerint meg se próbáljuk összehasonlítani minden idők egyik legnagyobb filmjével, az azonos című Carpenter-féle sci-fivel, mert ez esetben nagyot csalódnánk. Ráadásul 35 millió dollárt költöttek rá, és alig jött belőle vissza valami. John Carpenter egy legenda, olyan filmeket rendezett, mint a 78-as Halloween, a 96-os Menekülés Los Angelesből vagy a 81-es Menekülés New Yorkból és a 88-as Elpusztíthatatlanok. Tessék megnézni a régit inkább.

IMDb: 6,7 pont

Rotten Tomatoes: 33 százalék

A Guardista

Az író és rendező tulajdonképpen ismerős lehet az Erőszakik (In Bruges) filmből, noha nem azonos vele. Azt a Martin rendezte, ezt a testvére, John Michael, de a McDonagh- védjegy felismerhető.6 milliós büdzséjével független filmesnek számít. Már most majdnem visszahozta az árát. A Guardista egy afféle western-thriller-vígjáték, Brendan Gleeson (In Bruges, Trója, Zöld zóna) pedig egy faktum! Nyugat-Írország egy kisvárosának megkerülhetetlen figurája, a törvény embere, egy zsaru, akinek mindene groteszk. Humorára egy példa: „Ír vagyok. A rasszizmus a kultúrám része.” Nem gonosz ő, csak egy rossz zsaru, maga a szabálysértés. Filmbeli párja Don Cheadle (Vasember 2, Hotel Ruanda), aki egy FBI ügynök. A filmet elhalmozták díjakkal: Berlinben a legjobb első film díját nyerte el, Szarajevóban a közönségdíj lett az övék, a Sundance-en csak jelölte a zsűri. Minden kritika szereti és imádja. A Chicago Sun-Time így fogalmaz: „A Guardista egy öröm. Nem tudom megmondani, hogy ...-szott buta, vagy ...-szott okos, de az biztos, hogy...-szott jó.

IMDb: 7,4 pont

Rotten Tomatoes: 95 százalék

Kémkölykök 4D: A világ minden ideje

Jessica Alba épp pelenkázta az egy éves kisbabáját, amikor Rodriguezben felötlött a gondolat, hogy kéne csinálni egy kémanyát is. Szerencsére Jessica Alba (Sin city, Machete) alakítja a két mostohagyerek, és egy gyönyörű kisbaba szexi anyukáját. Újdonsült férje, Wilbur nem tudja, hogy neje egy visszavonult kém. Marissa világa fenekestül felfordul, mikor visszahívják régi állásába egy őrült pasas miatt, aki a világuralom megszerzésére tör. Méretes családi mesefilm. Jelentős pénzből, 27 millió dollárból készült, de legalább visszahozta az árát. A filmet nagyon lehúzták a kritikusok és a nézők is. A filmcritic.com szerint is nagyon gáz: „csak egy kisiskolás mulatna a film fingós viccein”.

IMDb: 2,8

Rotten tomatoes: 21 százalék