Melyik nőt döngölje meg Pókember?

2012.07.31. 14:44

Pókember a 2012-es moziváltozatban az új főgonosz mellé másik barátnőt kapott: a vörös Mary Jane Watsont lecserélték a szöszi Gwen Stacy-re. Ha a hálószövő Peter Parker kalandjait tízévente rebootolják, lenne még pár ötletünk új barátnőjelöltekre. Jó Pókasszony lenne a Fekete macskából? Hát az X-Men-tag Kitty Pryde-ból vagy a Hírharsonás Betty Brantből? Vagy jöjjön vissza inkább Mary Jane a régi trilógiából, mivel Gwen Stacy az új trilógiában is meg fog halni? Szavazzon a kedvencére!

spidey want by kuroi tsuki-d2obms6
Fotó: Drake Tsui / deviantart.com

1. Gwen Stacy

655457-sarahstacy
Fotó: Marvel

Az új mozifilmben felbukkanó szöszi Gwen (Emma Stone) az eredeti Pókember-füzetekben az Empire State University okos diáklánya volt, aki Peter Parker nagy szerelmeként vonult be a képregény-történelembe. Ő az ugyanis, akiről minden geeknek azonnal eszébe jut, hogy a Zöld Manó nyírta ki: lehajította a New York-i Brooklyn-híd tetejéről (bár egyes rajongók szerint pont a Pókember okozta a halálát: elkapta ugyan pókfonállal a zuhanó testet, de a hirtelen sebességvesztéstől egy Snap!-hangeffekttel kitört a lány nyaka). Mivel korábban nem volt jellemző a szuperhősökre, hogy ekkorát hibázzanak, és örökre elveszítsék a szeretteiket, Gwen Stacy halála jelképezi az 1950-es évektől tartó képregényes ezüstkor végét.

A mostani mozifilmmel ellentétben Gwen rendőr apját nem a Gyík, hanem egy másik őrült tudós, Dr. Octopus öli meg. A lényeg azonban nem változik: Gwen szereti Peter Parkert, de gyűlöli Pókembert, hiszen miatta vesztette el Stacy kapitányt. Gwen a halála után egyébként több történetben is visszatért, de általában majdnem az összes szőke bombázóról kiderült, hogy csak klónok, és Gwen egykori egyetemi tanára, a félőrült szuperbűnöző, Sakál hozta őket létre.

2. Mary Jane Watson

415px-Mary Jane Watson 002
Fotó: Marvel Wikia

Peter Parker másik nagy szerelmét és későbbi feleségét jól ismerjük a Kandi-lapok között megjelent Pókember-képregényekből és a mozifilmekből is, ahol Kirsten Dunst alakította. A főhős gyerekkora óta ismerte a lányt: May néni és Mary Jane nagynénje már ekkor összeboronálták a fiatalokat, de mivel Peter még kamaszkorában is rettegett a beígért vakranditól, óriási meglepetésként érte, hogy dögös vörös szupermodel lett  a lányból (ekkor hangzott el Mary Jane kultikus mondata: "Lásd be tigris, megütötted a főnyereményt!").

Mary Jane később rájött, hogy ő Peter Parker a Pókember, de kisebb-nagyobb megszakításokkal végig kitartott mellette (az esküvőjükkel konkurens Superman és Lois Lane házasságát is beelőzték), annak ellenére, hogy a befutott modellként dolgozó lánynak sosem volt szuperereje és sztreccsruhája. Egy esetet kivéve: a Spider Island című történetben Mary Jane (és még pár ezer New York-i) is hálót szövő, világmegmentő hőssé vált. Egyszer még terhes is lett Petertől, de végül elvetélt. Egy párhuzamos univerzumban viszont megszületett a lányuk, May Parker, aki örökölte az apja képességeit és Spider-Girlként nyűtte tovább a kék-piros pókruhát.

3. Fekete Macska

43216514

Sok rajongó a korán őszülő Felicia Hardyt, azaz a Fekete macskát tartja Pókember igazi társának. Ugye mindketten zaklatott életvitelű szuperhősök, így tökéletesen tisztában vannak vele, mit jelent, ha elmarad a gyertyafényes vacsora, mert a robothadsereggel megtámogatott szuperbűnözők épp New York belvárosában randalíroznak. Az akrobatikus ügyességű Fekete Macska persze nem állt mindig a jók oldalán, 1979-ben még besurranó tolvajként kezdte a karrierjét, aki később a szekrénnyi bűnözőfejedelemtől, a Vezértől kapott balszerencse-aurát, és csak a Pókember iránt táplált gyengéd érzelmek miatt akart megjavulni.

Peter sokáig nem is tudott dönteni Mary Jane és a Fekete macska között. Valószínűleg a hazai Pókember-olvasók is emlékeznek még azokra a jelenetre, amikor a két nő egyszerre toppant be a kínosan magyarázkodni kénytelen főhőshöz. Ez a szerelmi háromszög ráadásul nemcsak a Pókember-íroknak volt aranybánya, de idővel a közepesnél kicsit is jobban rajzoló geekek nedves álma lett, akik elárasztották a netet a Pókember-Felicia-Mary Jane édeshármast és a két lány leszbijelenetét bemutató fanartokkal. A macskaügyességű, lakkszerkóba bújt, kleptomán bombázó persze ismerős lehet a Batman-füzetekből is: a DC Macskanője kétség kívül korábban bukkant fel, mint a főhősbe beleszerető, jó útra tért álarcos besurranó, a feszes dominaszerkóját viszont a 80-as évek Felicia Hardy-jától nyúlta.

4. Kitty Pride

kittypride300
Fotó: Marvel

Pókember egy másik dögös cicussal, az X-Men örökös tinédzserkorban rekedő Árnymacskájával, Kitty Pride-dal is randizgatott. Persze csak az alternatív, Ultimate Sider-Man-univerzumban, amit azért talált ki a Marvel, hogy a walkmanek, filmtekercsek, vonalas telefonok és VHS-kazetták világában élő, 60-as évek óta világmegmentéssel foglalkozó szuperhősöket el lehessen adni az iPhone-os, Facebookozó korosztálynak is. Bár az anyagtalanná váló lány és a suli után a hírharsonánál gyakornokoskodó Peter Parker szerelme nem tartott tovább pár randinál, a Hello Kitty-poénért simán megérte berakni a szériába.

5. Betty Brant és a többi nő

girlsgirlsgirls
Fotó: Marvel

Mint minden mainstream amerikai szuperhős, Peter Parker is fiatal és jóképű, a kidolgozott izomzata pedig nemcsak a színes sztreccsruhákban látszik, hanem akkor is, ha rombuszmintás bölcsészpulóverben ugrik le pizzáért a sarki gyorsétterembe. Nem csoda hát, ha a deltás tudóspalánta sok csajt magába bolondított az egyetemen és a Hírharsona szerkesztőségében a szöszi Debra Whitmantól kezdve a barátból lett ellenség, Harry Osborn ágyába keveredő, szintén szőke Liz Allanig. Bár a legnyomulósabbak egyértelműen a Pókember régi bérházában lakó Bambi, Candi és Randi voltak (akik mindig a tetőn napoztak, mégsem jöttek rá, hogy Peter Parker a fürdőszobaablakon ki-be ugráló Pókember), mi most inkább hősünk legelső szerelmét, Betty Brantet tettük be a listánkba.

Elisabeth Brant a Hírharsona hírhedt főszerkesztőjének, J. Jonah Jamesonnak a titkárnőjeként dolgozott, így találkozott a Pókember-fotókat rendszeresen szállító Peter Parkerrel. Többször is randiztak, de miután az épp aktuális Pókember-Dr. Octopus párbajban meghalt Betty bátyja, és a lány meggyűlölte Pókembert, a civil Peter Parker már nem látta sok értelmét a kapcsolatuknak. Érdekesség, hogy a zűrök nélküli, átlagos srácra vágyó Betty a szakítás után először Hírharsonás kollégájánál, Ned Leedsnél vigasztalódott (ő volt a Pókembert gyötrő Vészmanók egyike), aztán összejött Flash Thompsonnal, aki később Venom néven lépett be a Marvel-főgonoszok közé. Egy félig vicces Mi lett volna ha?-különszámban egyébként maga Betty Brant is fűzős Spider-Girlként ugrál New York utcáin, mivel itt a radioaktív pók őt csípte meg Peter Parker helyett.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

Melyik csaj illik a legjobban Pókemberhez?

  • 149
    Felicia Hardy (Fekete macska)
  • 132
    Mary Jane Watson
  • 60
    Gwen Stacy
  • 27
    Kitty Pryde (Árnymacska)
  • 14
    valaki más
  • 4
    Betty Brant