Miért kéne, hogy minden háztartásban alap legyen az alaplé?

2021.04.29. 14:18

A diéták egyik leghasznosabb kiegészítője az alaplé, köszönhetően a kollagénnek és az ásványi anyagoknak, de elkészítésére nem mindenkinek van ideje.

De mi is az az alaplé? Természetes ételízesítő? Leves? Netán ital? Tényleg jótékony hatású? Vajda Pierre vendége ezúttal Király Éva dietetikus.

A beszélgetésben fény derül arra, hogy az alaplé nem csupán az éttermek fontos alapanyaga, de bármelyik háztartás hasznát tudja venni. Ezt ismerte fel Király Éva a pandémia közepén, és olyan családi vállalkozásba fogtak, ami sok embernek segítségére lehet.

Gyógyító a hús leve, de nem mindegy, hogyan készítik, mikor fogyasztják, mire és mihez használják. Király Éva szerint az alaplé szóban is benne van, hogy alapnak kellene lennie egy magára bármit is adó konyhában, hiszen felhasználási lehetősége szinten végtelen.

Ha rizst főzök, akkor is alaplével főzök, nem vízzel

– mondja Éva, aki így határozza az alaplé fogalmát: neutrális ízű lé, amit lehet kortyolgatni is, hiszen kiválóan használható emésztőrendszeri problémákra, ám ha úgy ízesítjük, levesként is ehető. Dietetikusként mindennapos fogyasztásra alkalmas étrend-kiegészítőnek szánja, mert hatásmechanizmusába bevonja a bélbolyhokat, segíti a tápanyag-felszívódást.

A beszélgetésből kiderül, hogy előállításához miért van szükség ipari méretű kuktára, és azt is megtudhatjuk, hogy

  • milyen típusú csontokból készül az alaplé;
  • ha hús kell hozzá, akkor csirke legyen-e, vagy marha;
  • mi történik a megmaradt hússal;
  • a megmaradt zöldség fogyasztható-e a főzés után;
  • mennyi ideig fő egy rendes alaplé;
  • és hogy a maradvány veszélyes hulladéknak számít-e.

Katt fent a lejátszóra, és hallgassa meg az adást!

A korábbi adásokból megtudhatja, miért nudlihívő a Világevő, elégséges-e az állami szerepvállalás a pandémia gazdasági kezelésében, hogyan állja meg helyét Tóth Vera egy vidéki vendéglőben. Desszertként pedig megnézheti, hogyan kóstolgatja Lakatos Márk Pierre figyelmét; és az sem baj, ha a magyar konyha nem igázza le a világot.

Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.

A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.  • Bérelnék
  • Bankszámla