A liba- és kacsamáj gyógyszer-e a szívre?

Régi sztori, de a mese új. Az legalábbis, hogy Pierre ezúttal egy éjszakai, cannes-i osztrigaevés történetét idézi meg, és kicsit fájó hangon jegyzi meg, hogy ezt a kiruccanást ma már nem biztos, hogy meg tudná tenni. De szerencsére anno megtette, így egy igazi múltidéző, mediterrán hangulatú éjszaka képe bontakozik ki lelki szemeink előtt.

Az persze lehet furcsa, hogy Pierre-ék vajon miért éppen a presztízsalapanyagokról kezdtek beszélgetni Cannes-ban, de lássuk be, vannak olyan helyzetek, amikor ez a téma el- és kikerülhetetlen. Főleg akkor, amikor kiderül, mindez csak egy ízig-vérig francia történet felvezetése.

Merthogy egyszer egy francia tudós ezt a kérdést tette fel:

a libamáj gyógyszer-e a szívre?

S ha egy tudós feltesz egy kérdést, akkor arra megindulnak a bizonyítási kísérletek. Felmérések születettek, nem kevés, és a tételek között előkerült Gascogne és d'Artagnan, és minden, ami zsír, de annak legalább ízletes. 

A bizonyítási eljárások végén kiderült, hogy a liba- és kacsamáj, valamint a zsír és a szívroham között lehet összefüggés, de akár olyan összefüggésben is, hogy ez az étel az egyik legjobb szívőr.

A turpisság hamar kiderült, hogy a zsírjóság és a szívpanaszok megelőzésére tett kampány valamilyen módon összefügg, mégpedig úgy, hogy a francia kacsák és libák mája, zsírja nemzetgazdasági tényező, a protekcionista gazdálkodás motorja is lehetne. Vagy legyen is. 

Merthogy a tudósokat is meglepte, hogy a zsír nem is annyira a szív ellensége, mint azt addig sokan gondolták vagy vélelmezték.

Pierre megad egy érdekes arányszámot, ami alapján azt nem tudni, hogy ennek ismerete milyen változásokat indít el a szervezetünkben, de

egy kanál libamáj 60 kalóriát tartalmaz, az is 87 százalékban zsírt.

Következtetés ezúttal nincs, csak tanulság, amit mindenki megismerhet, ha meghallgatja Pierre heti kóstolóját.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti műsorról, amelyben Pierre arról mesél, hogy vegán étel és vegán étel között is van különbség, az kattintson ide.

Pierre gasztroesztéta.

Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

  

Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM
Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM