Tequila vagy pálinka, mert nem mindegy, mit ivott a színész New Yorkban

Amikor Jávor Pál, neves színész, elment Amerikába, sok dolog történt vele, de amiről Pierre mesél, arról csak az tudhat, aki olvasta a gasztroesztéta könyvét, ami Jávor Pálról szól.

Merthogy aki gasztronómiával foglalkozik, az elkalandozhat más művészetek városába is, így született meg a regény is.

De hogy azért legyen ebben csavar is, mert jó történet nincsen megfelelő ütemben és ritmusban elhelyezett csavar nélkül, megjelennek új szereplők. Ez esetünkben annyit jelent, hogy egy amerikai hotelben szóba kerül

  • a szilvapálinka,
  • a tequila is,
  • és egy filmsztár is.

A lényeg ezúttal az agave testéből kinyert párlaton van, merthogy a pálinkáról lényegében minden magyar ember tud valamit, vagy keveset, vagy sokat – annak megfelelően, hogy ivott-e már pálinkát, vagy keveset, vagy sokat... De Jávor Pálról is el tudjuk ezt mondani? Mármint nem azt, hogy sokat ivott-e vagy keveset, hanem hogy mennyit tudunk róla...

Ám, hogy a podcast ne csak párologjon, hanem ülepedjen is, kiderül, hogy Jávor Pál abban a bizonyos hotelben találkozott Jack Kerouac íróval, ami azért nem semmi, de az már annál inkább,

  • hogy milyen körülmények között találkozott vele,
  • és hogyan került a képbe Clark Gable színész,

az kiderül Pierre történetéből.

A tequila ebben az esetben csupán alibi, ahogyan a gasztronómia is, de időnként szükség van arra, hogy ne csupán szeletelt húsokban, hasábra vágott burgonyákban, forró vízbe mártott homárokban lássuk meg az élet értelmét, hanem abban is, hogy milyen remek lehet asztal mellett ülve falatozni, kortyolgatni, miközben kedvenc történeteinket olvassuk.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti műsorról, amelyben Pierre a hamburger eredetéről mesél, az kattintson ide.

Pierre gasztroesztéta.

Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

  

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM