- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Podcast
- superfood
- moszat
- alga
- zöldek
- étkezés
- ube
- pierre
- gasztronómia
Magyarországon börtön járhat azért, ha ebből főzne hangulatételt
További Degusztátor cikkek
Mi sem bizonyítja jobban, hogy Pierre podcastjának vannak hallgatói, mint hogy időnként írnak neki. Levelet. Üzenetet küldenek. Mi több, kérnek tőle. No nem receptet, sem azt, hogy hívja meg őket ebédre vagy vacsorára, de témát igen. Amiről szívesen hallgatnának.
Ezúttal a superfoodot kérték tőle mint témát, és Pierre, akár egy Önök kérték! műsorban, teljesíti a kérést.
Ennek megfelelően következzen az óceáni növényekről szóló hangos értekezés. Moszat, kelp, alga – szemnek, szájnak ingere. Vagy ha nem, most garantáltan az lesz.
Ezek az ételek, pontosabban alapanyagok már a jövő étkezéseinek elengedhetetlen részei. Vannak országok, ahol már ma is azok, de az ott élők könnyű helyzetben vannak, mert van tengerük vagy óceánjuk – vagy ha nincs, beszerzik maguknak.
Ube, a gyökér, ami pazar
Mert itt van például az ube, vagyis ez a finom gyökérféle, gumós növény, amit Pierre még sosem evett. Ez, persze, nem gátolja meg abban, hogy meséljen róla. Ennek oka egyszerű: gasztrobloggerünk folyamatosan tanul. És ezért hálás. Annak is, akitől tanul, és azért, amiért tanulhat.
Vagy itt van a kannabisz, amiből remek mood food, vagyis hangulatétel készíthető. Azaz ezt a növényt nem feltétlenül kell elszívni, felhasználási módja kiváló konyhai terepet kínál. És nem kell mindjárt börtönre vagy orvosi felhasználásra gondolni, mint inkább arra, hogy a növények egyben remek fűszerek is. És gondoljunk csak bele, hogy a kakaóról is azt tartják, hogy vágyfokozó, mégis minden szülő itatja a gyerekével – és nem azért, mert izé-hozé…
Lám, mennyi izgalmat tartogat az alapanyagpiac! Mennyi mese, mennyi történet születik abból, hogy egyszer valaki elültette, felnevelte, learatta, feldolgozta, elkészítette és megette.
A podcastban szóba kerül még
- a lenmag,
- az édeskömény,
- a mikrozöldek kultúrája,
- a bazsalikom,
- a békalencse,
- a brazil dió.
Ez a podcast remek példa arra, hogy Pierre nemcsak szereti a kéréseket, de teljesíti is azokat.
Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Rovataink a Facebookon