A Kicsi Japán, ha kicsi is, de Budapesten nagy

2023.09.11. 13:48

Idehaza nem vagyunk elkényeztetve a japán konyha remekeivel. Vannak, nem tagadom, de mintha a legtöbbre árnyékot vetne az európai kulináris mentalitás. Van, ahol ez kifejezetten zavaró, és van, ahol bele van kalkulálva a történetbe. Elvégre egykoron a japánok is nyitottak a világra – és ezen belül az európai gasztronómiai kultúrára, így aztán érdekes jelenség az az európai piacon érvényesülni szándékozó japán étterem, amely a japán kultúra által integrált, szinte kisajátított, japánra szabott európai gyökerű ételeket reexportálja.

Ami egyszer japánná lesz, az már úgy is marad, nyugodjunk bele, így van ez jól.

Ha lehet elrettentő helyet választani éttermi helyszínnek, akkor az Üllői út elején, a Ferenc körút sarkán lévő árkádsor tökéletesen megfelel ennek. Annyira elhanyagolt, lepukkadt, mintha a város kiközösítette, kivetette volna magából, hiába veszik körbe a közvetlen környék látványos fejlesztései. Pedig normál körülmények között a széles árkáddal fedett járda, ami védett az Üllői út szűnni nem akaró forgalmától, a hőségtől, fagytól, lehetne akár vonzó célpont is.

Japánok az étteremben

Itt az árkádok alatt a Kicsi Japán, ez a neve, szinte észrevétlen, szerény, mondhatni, szegényes megjelenésű. Ehhez hasonló Tokióban, a fényes sugárutaktól alig néhány blokkal beljebb szintén megtalálható, de ez itt nem Tokió. Bár belépve a jellegzetes japán vigyorgó sárkányarccal álcázott ajtón már semmi nem különbözteti meg attól, akár ott is lehetne. Ami pedig a személyzetet, az illatokat, a kulináris atmoszférát illeti, ott is van. Egy csapásra megszűnik minden, nevezzük kulturális, történelmi nyomásnak, amit a város ezen sarka cipel, ezek a súlyok kívül maradnak.

Ifjú japán arcok mosolyától kísérve láthatóvá válik a félhomályos, majd csak lassan, célzottan az asztalokra irányított fényekkel megvilágított helyiség. A belépéskor ez a látvány a külső helyiséget elválasztó függöny mögött sejlik fel. Először magas pultba ütközünk, ahol mindenki szeme láttára frissen készülnek az ételek. Szűkös a hely, néhányan odaülhetnek a pulthoz is, hogy láthassák a japán séf nyugalmat és biztonságot árasztó, koreografált kézmozdulatait.

Fényképes étlap igazítja el a kevésbé jártas vendégeket, bár a pontban fél háromkor nyitó étteremben jobbára törzsvendégek, a japán konyhát jól ismerők, többségében japánok ülnek, ami köztudottan jó jel egy japán étteremben.

Ízek a pálcikavégen

Két kis hideg előétellel indulok az ösvényen, nem kell fejest ugrani, óvatosan, tapogatózva haladok. Az egyik „okura”, vagyis okra, a másik Mentai Mayo, ami tonhalikra ízesített majonézzel.

Minden konyhának a lényege a nyersanyagok frissessége, minősége, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez a kiindulópont. Ha ez rendben van, akkor minden további beavatkozás többnyire elég visszafogott mértékű, kiváltképp a japán konyhakultúra szerint. Friss ropogós okra, apróra szeletelve, halszószba forgatva, némi savval diszkréten pácolva, és ennyi.

Étvágygerjesztő ízelítőnek pont elég, bár ebből nagyobb adagot is könnyedén megennék, annyira jó.

A tonhal ikráját formába préselve tálalják, hogy a hegyes pálcika vége könnyen megtartsa. Kifejezetten élvezet ezt így enni, lassú tempót diktál, az evést gondolatokkal teli tevékenységgé szelídíti.

Az ötféle halból készült sashimitál valódi lényege a nyerseség, minimális hozzávaló ízesítőkkel. Kérdés, legalábbis ezen a tájon, hogy az adott halakból kinyesett nyers szeletek vajon gyanakvás nélkül ehetőek-e. Olyan kulináris körülmények között, mint Japán, ahol a halpiac alapvető pillére a napi étkezésnek, nem kérdés, de az Üllői út sarkán felmerülhet a gyanú. Nincs baj: kifogástalan frissességűek a halak. A Kicsi Japán, ha kicsi is, de ebben nagy. Ebben is.

Ellenállhatatlan kisugárzás

A Kicsi Japán, szavunk nem lehet, precíz és pontos, mint a Sinkanszen. Itt mindenki csendben, különösebb felhajtás nélkül teszi a dolgát. Ha valakinek kedve támadna valódi kézmeleg rizsből készült szusira, frissen a japán hagyományok szerint készítve, s ha egy kicsit is hisz abban, hogy vannak ételek, amelyek spirituális tartalma, készítésének körülményei meghatározóak lehetnek a végeredmény élvezhetősége szempontjából, akkor annak itt a helye, ennél a pultnál. Ha ennél ilyet.

A vegyes hústál lehelet vékonyra szeletelt marha-, sertés-, csirkehúsát hirtelen lángon hevítik, olyannyira, hogy ideje sincs felkunkorodni. Csak éppen megráncosodnak, mint a tűzvészt túlélő papirusztekercsek a leégett alexandriai könyvtárban.

A mirin-szója keverék szósz, a rizsalap, a fadobozos tálalás, mosolygó mangafigura szemben a falon, mindezek együtt sikerrel levesznek a lábamról, de mindenkit biztosíthatok, hogy ha nem lenne szemérmetlenül ízletes ez a dobozos cucc, nincs olyan mangapillantás, ami pótolhatná a kulináris élményt.

Ez a kicsi Japán itt, a reménytelenségig sivár árkádsor alatt képes mindezt feledtetni, sőt állítom, hogy a Kicsi Japán ellenállhatatlan kisugárzásával beragyogja és díszletté nemesíti azt, ami e nélkül észrevétlen olvadna a jelentéktelen szomorúságba.

Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

Ha lemaradt volna az előző heti Pierre-cikkről, itt elolvashatja.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM