Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMSonkaízű hallal mutatkozott be a Bocuse d'Or magyar csapata
További Degusztátor cikkek
- Étterem a bazilika árnyékában, ahol a perui és japán konyha tétován borul egymásba
- Lévai Anikó: Nem volt könnyű feladat
- Rácz Jenő nyakig benne van, ezt tette a Michelin-csillagos étteremmel
- Bőrös a pipi, az egész vidék tudja, spaetzlekirályság van az esztergomi piacon
- Hét revolvergolyó és csokis babka a Klauzál téren
A SIRHA Budapest gasztronómiai fesztivál keretében mutatkozott be a sajtónak március 6-án a 2024-es Bocuse d'Or szakácsverseny magyar csapata. Idén a norvégiai Trondheimben mérkőznek meg a legjobb séfek március 19. és 20. között.
A Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető képviseli Magyarországot.
A sajtótájékoztatón két halételt kínáltak az újságíróknak: céklás tokhalat – amely ízvilágában egy az egyben a füstölt sonkára hajazott –, valamint vajmártásos, zöld olajas tőkehalat, amely (stílszerűen) vajként olvadt szét az ember szájában.
Folytatódik a sikerszéria
A magyar sikerszéria 2016 óta tart, ekkor nyerte meg Széll Tamás a kontinensdöntőt, tavaly pedig Dalnoki Bencének sikerült felállnia a világdöntő dobogójára.
A legsikeresebb nemzetekhez képest persze Magyarország még gyermekcipőben jár, de mindent megteszünk, hogy az élmezőnyt megszorongassuk
– fogalmazott Dalnoki Bence, aki kiemelte, hogy a felkészülés már az utolsó fázisba ért, ekkor már csak robotizálják a technikákat és az időzítést, de a változtatásnak már aligha van helye ilyenkor.
A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese áll. A commis ezúttal Fodor Noel, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozik szülővárosában, Siófokon. A coach a Hungastnál dolgozó Szabó László, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d'Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.
Bár a kontinensdöntő ételeit egyelőre titok övezi, az idei témákról annyit már megtudhattunk, hogy a tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. A tengeri csemegék mellé zöldségköretet kell készíteni, a harmadik fogás pedig tőkehalas étel lesz. A feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros skreivel finoman kell bánni, hogy az megőrizze természetességét.
A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvasfartő, amely mellé az állat nyelvét és a lábszárát is el kell készíteni, de bele kell illeszteni a helyi alkoholos italt, az akvavitet is. A rénszarvasfartő – mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él – a magyar szarvasoknál kevésbé inas, így dolgozni is kellemesebb vele.
A csapat felkészítésében részt vesz két „Bocuse d'Or-veterán”, Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is,
de Christian Andre Pettersen is segít a csapatnak. Pettersen 2019-ben és 2021-ben is bronzérmes lett a Bocuse d'Or lyoni döntőjében.
Fáradtak vagyunk, feszültek vagyunk, de a hónapok alatt összecsiszolódtunk. Úgy gondolom, nagyon jó kapcsolatba kerültünk, szerintem egy csapat akkor a legerősebb, ha barátság szövődik a tagok között
– mondta Szabó László az Indexnek.
Rovataink a Facebookon