
Őrölt paprikába fullad a magyaros konyha, kozmás halat rejt a szalonnafátyol
További Degusztátor cikkek
-
„Miért a lángos számít drágának? Ez nem fair a Balatonnal szemben”
- Hatalmas dobásra készül a Gundel Keleti Andreával
- Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
- Zebegényben magasabban van az étterem, mint a minőség, de az irány jó
- A rajongók kikövetelték maguknak a hosszabbítást
A pár évvel ezelőtti nagy gasztroforradalmi lendület után megfordulni látszik a széljárás. Sokan feladták, felismerve, hogy se személyzeti, se anyagi eszközökben nem dúskálnak, a vendéglátás pedig mégiscsak üzleti vállalkozás, nem életforma, elhivatottság, hanem szigorúan gazdasági tevékenység, plusz a magyar fogyasztók kíváncsibb, újdonságra nyitottabb fele pénzmag híján elvesztette az érdeklődését.
Mottó:
„A francia konyha experimentál, a magyar konyha a maga biztos vágányából egy vonalnyival se térhet ki.”
Mikszáth Kálmán
Mára jószerivel az idegenforgalom generálta fogyasztókra lehet csak számítani, őket pedig nyakon csípték a mindig is a magyar gasztronómia alsóbb régióiban terpeszkedő, magukat hagyományápoló vendéglősöknek mondók – kiknek célja az átkos múlt retrónak hazudott ízlése szerinti ételek „echte” magyarként való felmelegítése.
Pénz beszél, kutya ugat.
Japán, koreai, olasz és szinte minden náció a kétnapos itt-tartózkodása alatt mindent elsöprő beavatást kap a veneszi szocialista gasztronómia giccses környezetbe helyezett, a magyar nép rejtett mentalitását egyszerű ételein keresztül bemutató show-ba, csak győzzék megenni és megfizetni.

Se csülök, se hasaalja, viszont paprika
Most itt egy szándékaiban nemesebb példát említenék: a belvárosi Konyha éttermet, ahol ha a kivitelezés nem is mindig éri utol ezt a nemesebb szándékot, mégis felcsillan a remény, hogy – bár némelykor ők is ezt a kiegyezés kori „bécsi” pestibe szuszakolt urbánus, két háború között újramelegített, angyalhajas vendéglői stílt idézik – korszerűbb ízléssel készült ételeik jobb hírünket viszik szerte a világba.
Ropogós sertéscsülök, ropogós sertéshasaalja-tekercs történetesen nem volt a Zrínyi utcai Konyha étteremben. Éppen elfogyott, közölte a felszolgáló fél kettő, kettő felé – nagy bánatomra.
Azt mondják, a gasztronómiában a hitelesség, a kézművesség, a regionalitás, a szezonalitás, a nyersanyagminőség, a kreativitás a legfontosabb, döntő jelentőségű a jó hagyomány és a „rossz” hagyomány közötti különbség. Ez nem annyira nemzeti kérdés, ez annál általánosabb, ezután jön csak az identitás kérdése.
Egyáltalán, könyörgöm, mondja meg valaki, miért csak az őrölt paprikás ételek számítanak magyarnak, amikor
- cáfolhatatlan tény, hogy egyrészt a paprika előtt is étkeztek Magyarországon,
- másrészről a mindenbe szórom a paprikát totálisan uniformizálja az ételeket.
Ha lecsós-krumplis a ponty, akkor rác. De ez csak mellékszál, a legfontosabb az, hogy az eredeti recept szerint legyen az rác vagy elmagyarosodott rác, a pontyot majd’ egy óráig hő kezelik sütőben. Na, az durva. Amúgy ebben az ételben rácsága ellenére – vagy éppen annak köszönhetően – tetten érhetőek a magyar konyhára jellegzetesnek mondott összetevők, úgymint szalonna, paprika, tejföl.
Szalonnafátyol a kozmás halon
Javára írható a Konyha étterem csapatának, hogy megpróbálták a mai kornak megfelelő technológiával elkészíteni ezt az ételt – úgy, hogy minden benne legyen, amitől rác az a rác. Dicséretes, hogy akasztói szikipontyból készítették, legalábbis az étlap szerint, ami normál esetben, ha nem perzselték volna feketére a filéket, ha nem lett volna kissé viseltes az a hal, mondhatnám durvábban: antifriss, akkor működhetett volna.
Szalonnafátyol próbálta palástolni a kozmás halat, amely túl is ment, sótlan is.
A burgonya gratin amúgy elegáns és munkaigényes megoldás ebben a kompozícióban, de az is túlkészült, egymásba ragadtak a vékony lapkák. A lecsó állaga a többszöri melegítés nyomait viselte magán, szóval minden gondosan külön készülő alkatrész jelen esetben összeolvadt a tányéron, és az eredeti szándéknak ellentmondó állag jött létre. Kár érte, lehet, hogy pont ilyen napjuk volt, merem remélni, máskor jobban sikerül egybehangolni az összetevőket.

Az étterem tágas, jó ízléssel berendezett ingatlan a belváros kellős közepén, a szívében, a legforgalmasabb turistacsapáson, gondolom, egy pólisi vagyon a bérleti díja. Nem mindegy, ez is befolyásolja az üzletmenetet, kellően kiképzett készséges személyzet több nyelven veszi kezelésbe a vendégeket, jól csinálják.
Nyerő fogás az angus marha
Ponty-„töpörtyűvel” indítunk, ami kissé túlsült, de még elfogadhatóan ropogós vékony pontybőr. Ehhez őrölt paprikával halványan beszínezett majonézmártogató jár. Jó minőségű kenyér, ami önmagában már vitézi tettnek minősül errefelé.
Az étlapon szereplő marhahúsleves a mai nap kivételesen tyúkhúsból készült, közli velünk sajnálkozva a felszolgáló. Nem tiltakozunk, jó lesz az is. A tyúkhúsleves tisztességes színű, ha nem is forró, de átlagos ízű, ízlésesen bezöldségelt, cérnametéltes készítmény. Nem rengeti az eget, hosszú lecsengést nem hagy maga után. A halászlé bajai típusú szűrt paprikás lé, benne pontydarabokkal, belsőséggel. Baja csak az, hogy némi édeskés mellékízt produkál a lé, sőt hígított érzetet kelt, intenzitás híján másnaposnak gondolnám: egy leves, amely elvesztette a feltételezhető eredeti tartalmát, és akkor ez még jóindulatú feltételezés.
A ropogós sertéseket pótlandó hazai angus marhából készült rib-eye-jal kell beérnünk. Bánatra semmi ok, a hús szaftos, rózsaszín árnyalatú, szakszerű készítmény. A sült krumpli igazi, rendes termőföldet látott burgonyából készült, sült is, ropog is, íze is van. Van még ropogós hagyma is, meg marinált, igen jó ízlésű lila hagyma, amolyan savanyúság gyanánt. Rendes pecsenyelé jár a húshoz. Nyerő fogás.
Bevállaltam a paprikás csirkét is. Túlpaprikázott, már-már összecsomósodott hagymás szaft, mártásnak, szósznak csak nagy jóindulattal mondanám.
Öreg benne minden, mintha egy kirakatban várt volna jobb sorsára, hogy végre asztalra kerüljön, de nem győzte, feladta.
A kézzel, deszkáról szaggatott házias nokedli kiváló, egy sincs köztük egyforma, ahogy kell, szépen beleolvadna a szaftba, ha az nem olyan lenne, mint írtam fentebb.
Ja, és még annyi, hogy paprikás csirkének bármennyire nincs kötelező érvényű hivatalos receptje, éttermi szinten azért érdemes a mártást selymes-krémes állagúra készíteni.
Mit mondhatnék, cseppet sem örülök, hogy belefutottam a legrosszabb napjukba, ennél biztosan többet tudnak, de azt sem tehettem, hogy szó nélkül hagyom. Amúgy az említett napon telt ház volt, gondolom, ugyanúgy, mint mindig.
Ezzel a könyvvel menők lehetünk minden társaságban
Az evéshez mindenki ért, de van, akire érdemes hallgatni.
(Az Index Könyvek gondozásában megjelent Vajda Pierre Pierre kóstolgat – és hiszed vagy sem, elégedett című könyve itt megvásárolható.)
Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Ha lemaradt volna az előző heti Pierre-cikkről, itt elolvashatja.
Meglepetés a Fakanálban: parádés bőrrel ropog az omlós csülök
Vásárcsarnoki konyha az emeleten.

Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
A Kamaszokból is ismert Erin Doherty az Indexnek: Felszabadító, amikor ennyire domináns nőt játszhatok
A britek újdonsült sorozatsztárjával beszélgettünk.
március 25., 05:48
- Kultúr
Ebben a korszakban az emberek még tudtak hinni a csodákban
Tisztelgés Harry Houdini és kortársa, Nikola Tesla előtt.
március 25., 06:03
- Kultúr
Kiderült, mikor mutatják be Christopher Nolan Odüsszeiáját
Az Oscar-díjas rendező legújabb eposza igazi sztárparádét vonultat fel.
március 24., 18:45
- Mindeközben
Titokban összeházasodott Henry Kettner és párja, gyönyörű helyen keltek egybe a szerelmesek
2 órája
- Kultúr
Leugrott az újpesti hídról, így lett kaszkadőr a Hunyadi legendás fenegyereke
A szakma nagy öregje állítja, Emmy-díjra esélyes a TV2-n most futó széria.
március 24., 18:40
- Kultúr
Súlyos vádak kaptak szárnyra a Netflix népszerű sorozata körül
Jelentősen felbolygatta a közbeszédet a Kamaszok.
március 24., 20:59
- Kultúr
Lipcsében mutatják be négy magyar író új köteteit
Hamarosan megnyílik a lipcsei könyvvásár.
március 25., 09:03
- Címlapon
Döntött a kormány, ez már csak ráadás volt a forintnak Donald Trump után
Nincsenek jó napjai a magyar gazdaságnak.
2 órája
- Mindeközben
Ez az a videó, amit inkább nem akartunk látni: így bánnak a csomagjainkkal a reptereken
3 órája
- Kultúr
Hollywood sötét hercege három évtizedig állt az FBI szolgálatában
Walt Disney felnőttkorát alapvetően határozták meg gyermekkori élményei.
55 perce
- Kultúr
Példátlan összefogás, Alföldi Róbert ikonikus jelmeze is kalapács alá kerül
Társadalmunk legégetőbb problémáinak enyhítésén dolgoznak.
március 24., 17:59
- Kultúr
A szerelemvonaton nincs fék, ismét rekordot döntött a Hogyan tudnék élni nélküled?
Megváltották a 750 ezredik jegyet a filmre.
március 24., 15:29
- Címlapon
Az EU vészhelyzetre készítené fel a lakosságot, de mit mondanak a magyar prepperek?
Megnéztük, hogyan éljük túl a 73. órát.
6 órája
- Címlapon
Robbanás Moszkvában: lángokban Vlagyimir Putyin limuzinja
Az orosz titkosszolgálat főhadiszállásánál történt az incidens.
tegnap, 17:11
- Címlapon
Felszínre hozni a kimondhatatlant – agyagba gyúrják traumáikat a mentális betegek a Nyírőben
Az intézményben terápiás kert is szolgálja a betegek gyógyulását és a dolgozók rekreációját.
24 perce
- Címlapon
Benjamin Netanjahu szerda este Magyarországra érkezik
Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozni fog.
5 perce
- Címlapon
Pusztító dróncsapás érte Ukrajna egyik legnagyobb városát, egy kórházat is eltaláltak
7 órája
- Kultúr
Ijesztő trend terjed a tinédzser fiúk körében
Tragédiához vezethet a kamaszok online hergelése.
március 25., 10:17
- Kultúr
Egy fesztivál, amely a szörnyű körülmények között élő gyerekeken is segíteni akar
Új esélyt adnának nekik az élethez.
március 25., 09:50
- Kultúr
Oscar-díjas színésszel debütál a Gyilkos a házban következő évada
Egyelőre még titkosak az új karakter- és cselekményrészletek.
március 24., 12:36
- Címlapon
Valóban akkora hős volt Hunyadi János, mint ahogy azt gondoljuk?
Életkora merő találgatás, karrierjét csupa rejtély övezi.
3 órája
- Címlapon
Feszült hangulatú közgyűlés után győzött az esélytelenebb jelölt, aztán jöttek a meglepetések
Bohózat: nincs szövetségi kapitány és főtitkár, eltűnt a szövetség honlapja.
2 órája
- Kultúr
Márkó és Barna Síkideg – Jó hírek poloskáknak
Márkó és Barna szerint rengeteg „jó hír” érkezett az ország állapotáról, és az is jó, hogy ezekről mind elvonja a figyelmünket a gyűlöletkeltés.
március 24., 08:09
- Mindeközben
Egymásba szeretett a Megasztár énekesnője és a Hogyan tudnék élni nélküled? színésze
tegnap, 19:22
- Mindeközben
Előkerült egy férfi, aki jobban hasonlít a Harry Potter sztárjára, Rupert Grintre, mint maga Rupert Grint
tegnap, 17:48
- Címlapon
Karácsony Gergely kidőlt a Fővárosi Közgyűlés ülése után
Ferenc pápa, Yes Minister, South Park és Bud Spencer – ilyen volt a márciusi közgyűlés.
3 órája
- Kultúr
Mostantól magyarul is elérhető a szólásszabadság kézikönyve
A könyv négy évvel ezelőtti megjelenésekor éppen heves viták dúltak a szólásszabadság jogáról.
március 24., 10:53
- Kultúr
Bepillantást nyerhetünk az idén érkező Alien sorozat hátborzongató világába
A kedvcsináló A nyolcadik utas: a Halál hangulatát idézi.
március 23., 16:06
- Kultúr
Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
Rendhagyó beszámoló, név nélkül...
március 24., 06:22
- Kultúr
Új dalokkal készül Vincze Lilla
Az énekesnő áprilisban tenne emlékezetessé egy mérföldkövet.
március 23., 08:51
- Címlapon
Májustól már Makón gyártják a Coca-Cola fémdobozait
Javítja a járásban a foglalkoztatottságot.
25 perce
- Mindeközben
Emilión nevet a TikTok népe, aki hagyta, hogy a lánya megszépítse, minden az énekes arcára van írva
tegnap, 14:37
- Címlapon
Guminő miatt riasztották a rendőrséget, drónokat is bevetettek
Sűrű napja volt a német rendfenntartóknak.
51 perce
- Címlapon
Kisfia az 53. emeletről zuhant ki, a gyász és a függőség sem győzte le a gitárost
Eric Clapton ma ünnepli 80. születésnapját, aminek apropóján kvízzel köszöntjük.
7 órája
Rovataink a Facebookon