Bemutatták a magyar ételeket a Bocuse D'Or-on, Molnár Gábort az első nyolcba várják

2015.01.28. 15:42

Előbb a hal-, majd a húsételét is bemutatta Molnár Gábor és csapata Lyonban, a húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng. Nagyon szép volt a pisztráng tál, sokkal jobban sikerült Molnárnak, mint az edzésen, annak ellenére, hogy a túrógombóc, ami az edzésen még megjelent a hal mellett, nem volt rajta. A túrógombóc eredetileg azért szerepelt a tálon, mert egyre jobban latba esik a zsűrizésnél, hogy mennyire szerepelnek nemzeti ízek az ételben, - Molnár éppen ezért pirospaprikát és gulyást is használt a húsos fogáshoz. Valószínűleg a túrógombóc állagával nem lehetett Molnár Gábor elégedett, mert végül kihagyta a tálalásból. Úgy tudjuk, ez nem mai döntés volt, hanem már pár nappal ezelőtt úgy döntött a csapat, hogy a gombóc ugrik. 

A húsétel valami egészen fantasztikusan nézett ki, nem véletlenül központi elem a gömböc, a tálaláshoz egy valódi gömböcöt is felhasználtak. A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. A magyar étel nevét részben a kis gömböc nevű népmesei ételről kapta, ami eredetileg töltött disznógyomor. A gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor.

A hústálalás is rendkívül jól sikerült, a köret gazdagságáról és sokszínűségéről a tudósítás is áradozott. A hús a tányéron is egy gömböcöt formázott, ami egy fészekbe helyezkedik el, amiben sült csirkés majonézzel töltött tojáskák vannak. A húshoz gulyás consommé is készült, a köretben megjelenik a torma és feketegyökér, a sárgarépa birspürével van töltve, a kavicsformájú dolog pedig hamuval borított krumpli.

A pisztrángból készült halétel köretében a kötelező alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből áll. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készítette el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Nem volt egyébként jellemző a versenyre az trend, amit tegnap jósoltak, hogy egyszerűsödnek a tálak, továbbra is hatalmas szerepe volt a tálalásnak és a kompozíciónak, a hollandok táljának közepén például egy hatalmas strucc volt. A verseny végig nagyon felfokozott hangulatban, hatalma szurkolótábor előtt zajlott, akik végig biztatták a résztvevőket. Sok magyar is van, végig érkeztek biztató magyar üzenetek a Twitteren is.

A magyar csapat nagyon tartott attól, hogy a második napon, a tizedik helyen tudnak csak bemutatkozni, és eddigre a zsűri már nagyon elfáradt. Nem a látvánnyal, inkább az ízzel akartak ezért nagyot dobni, ennek ellenére a bemutatás nagyon ütős lett, a francia tudósító egészen hihetetlennek nevezte a mozgó gömböcöt. 

Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, zsűritagként vett részt a versenyen, ő azt nyilatkozta tegnap este, hogy a nyolcas a kedvenc száma, és az első nyolcba várja Molnár Gábort. A Világevő blognak elmondta, voltak meglepetések a verseny első napján, és sok országtól jobb teljesítményt várt.

Molnár Gábor tavaly Stockholmban az európai döntőn kilencedik lett. A 2013-as világversenyen Lyonban, a magyar versenyző, Széll Tamás tizedik helyezést ért el ami, ami lehetett volna még jobb is, ha nem felejti el levenni a sütő hőfokát, és nem melegszik túl a köret.

Eredmények este hat körül várhatók. 

Menü

Halétel – téma: pisztráng

Pisztrángfilé fűszeres zöldségjuliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején meglepetészöldségekkel körítve

Köretek: A halétel „titkos összetevőjét” a verseny előestéjén leplezték le; az édesköményből rögtönzött a csapat. Hétfőn este, a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából az alábbi friss alapanyagokat választották: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös-és cirmos cékla, póréhagyma és tarlórépa.

Húsétel – téma: gyöngytyúk

Gyöngytyúkmell ívek

Paprikás gyöngytyúkmell csíkok

Combsonkaszelet póréhagymával és siitakehamuval

Panco-gyöngytyúkbőr és koriander morzsa

Köretek: Pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus

Mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval

Grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve

Tojás sült csirke majonézzel töltve

Zöld sabayon és gyöngytyúk jus

Gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú” tormás panna cottával, rajta

csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal