Két étel 5 óra 35 perc alatt

2015.01.28. 09:42

Reggel fél tízkor megkezdte a főzést Molnár Gábor séf és a magyar csapat Lyonban, a Bocuse d'or nemzetközi szakácsversenyen: 5 óra 35 percünk van egy hús- és egy halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapon át készült fel a versenyre, az egyik ilyen edzésén az Index is részt vett, ahol többek között azt is megtudtuk, hogy a verseny helyszínének atmoszférájára edzenek, erősítik a derekat, és a vizelettartási képességüket, hiszen a főzés ideje alatt nem lehet majd vécére menni sem. Mármint nem a szabályok, hanem a szűkre szabott idő miatt. 

A halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05 órakor tálalják majd a zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz a 24 nemzet képviselői között. „Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak.” – mondta el Hamvas Zoltán.

A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng. 

A tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott, a csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak kialakításán. A versenymunka kulcsmotívumaként a Gömböcre esett a választás, amely Széll Tamás tavalyi motívuma, a Rubik-kocka után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. Ennek körvonalát veszi majd fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy fészekre helyeznek. 

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira támaszkodhat. A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé, bármit is jelentsem ez. 

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből lesz. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

A helyszínen vannak magyar szurkolók is, a Világevő bloggere, Jókuti András élőben közvetíti az eseményt, képekért és videókért ide kell kattintani. A versenyt az Akadémia Facebook oldalán, és a bocusedor.com-on online videóban is lehet követni, itt. Széll Tamás a tavalyi versenyen 10. helyezést ért el, ami nagyon jó eredménynek számít, tele is plakátolta vele a Lidl az egész várost.