Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két étel 5 óra 35 perc alatt

2015.01.28. 09:42

Reggel fél tízkor megkezdte a főzést Molnár Gábor séf és a magyar csapat Lyonban, a Bocuse d'or nemzetközi szakácsversenyen: 5 óra 35 percünk van egy hús- és egy halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapon át készült fel a versenyre, az egyik ilyen edzésén az Index is részt vett, ahol többek között azt is megtudtuk, hogy a verseny helyszínének atmoszférájára edzenek, erősítik a derekat, és a vizelettartási képességüket, hiszen a főzés ideje alatt nem lehet majd vécére menni sem. Mármint nem a szabályok, hanem a szűkre szabott idő miatt. 

A halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05 órakor tálalják majd a zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz a 24 nemzet képviselői között. „Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak.” – mondta el Hamvas Zoltán.

A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng. 

A tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott, a csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak kialakításán. A versenymunka kulcsmotívumaként a Gömböcre esett a választás, amely Széll Tamás tavalyi motívuma, a Rubik-kocka után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. Ennek körvonalát veszi majd fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy fészekre helyeznek. 

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira támaszkodhat. A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé, bármit is jelentsem ez. 

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből lesz. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

A helyszínen vannak magyar szurkolók is, a Világevő bloggere, Jókuti András élőben közvetíti az eseményt, képekért és videókért ide kell kattintani. A versenyt az Akadémia Facebook oldalán, és a bocusedor.com-on online videóban is lehet követni, itt. Széll Tamás a tavalyi versenyen 10. helyezést ért el, ami nagyon jó eredménynek számít, tele is plakátolta vele a Lidl az egész várost.