Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMBemutatták a magyar tálakat a Bocuse d'Oron
Hétfőn negyedikként kezdett főzni a Pohner Ádám vezette magyar csapat a világ legnagyobb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjén, Torinóban. A versenyzők tízpercenként kezdték a főzést, Pohner 10-kor került sorra, segítője Csillag Richárd volt. Pohner délután háromkor mutatta be a vegetáriánus tálat, és 15:35-kor a húsételt, melynek kötelező alapanyaga idén az olasz bélszín és a rizottó rizs voltak. A vega tányérhoz, tojás, sajt és spagetti volt a kötelező alapanyag, ami a klasszikus carbonara spagetti összetevője is. Pohner úgy nyilatkozott, örültek a spagettinek, mert sejtették, hogy az olaszok valamilyen tésztát választanak.
Pohner Ádámnak jól sikerült a tálalás, pedig a hústál nagyon bonyolult volt. Volt rajta borjúszűz céklával, karamellizált hagyma, zellekrém, karalábé zöldborsóval és petrezselyemmel, valamint ehető virág díszítésként. A magyar ízeket a libamáj képviselte a tálon, ez almával, és tokaji aszúval főzött alaplével került a tányérra, az erdei ízvilágot pedig a vargánya képviselte. A hústál kötelező alapanyaga volt még az olasz rizottó is, végül a borjúbríz került a tányérra.
A tálalás vége nagyon izgalmasra sikerült, késni ugyanis egy percet sem lehetett, mert azért pont levonás jár, de a nagy hús elhelyezése a tányéron bonyolult feladat. Pohner mozdulatai nem tűntek begyakoroltnak, ennek ellenére a tálalás egyáltalán nem csúszott, és a végén Pohner Ádám felszabadultan mosolygott. Vomberg Frigyes edző biztatására a magyar szurkolótábor is bekapcsolódott, felhangzott a Szép volt fiúk. Vomberg azt mondta, minden jól sikerült, de elégedettek majd akkor lesznek, ha bekerülve a legjobb tízbe, jövőre ott lesznek Lyonban is.
Hétfőn tíz ország versenyzett, a 2017-ben Lyonban nagyon jól szereplő izlandiak és franciák is, kedden főz majd az európai döntő másik tíz résztvevője, a hagyományosan nagyon erősen versenyző skandináv országok és a házigazda Olaszország. Kedd este lesz az eredményhirdetés. A zsűri nemcsak az ízeket, hanem a látványt és a konyha tisztaságát is pontozza, a tiszteletbeli elnök idén a múltkori Európa bajnok Széll Tamás, ő azonban nem adhat pontokat.
Ne maradjon le semmiről!