Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs többé főz, süt, fűt

2005.08.02. 10:55
A legendás Erzsébet téri neontáblát a Fővárosi Gázművek felajánlotta egy múzeumnak, a hirdetés végül mégis a szeméttelepen végezte.

"Generációkon átívelő élmény az a megvilágosodáshoz hasonlatos pillanat, amikor illuminált állapotban az Erzsébet téren egyszer csak felnézünk az égre, ahol óriás, világító betűkkel ragyognak fel az igék: főz, süt, fűt" - írtuk pár hónapja a régi budapesti neonreklámokról szóló cikkünkben, amikor még nem sejtettük, hogy ezt a személyiségfejlődésük szempontjából oly fontos érzést már nem élhetik át az eljövendő generációk. A Fővárosi Gázművek ugyanis nemrégiben leszerelte az Erzsébet tér felett villogó neonhirdetést.

Nem éri meg

Főz, süt, fűt
Ilyen volt

A cég szerint túl magasak voltak a neonreklám fenntartási költségei , ezért végleg lebontották a muzeális értékű reklámot, sőt a reklámhelyről is lemondtak, vagyis ezentúl nem hirdetik ilyen módon a vezetékes gáz változatos felhasználási formáit.

A Fővárosi Gázművek ugyan a leszerelés előtt felvette a kapcsolatot a budapesti neongyűjtőkkel, és megígérték, hogy odaadják nekik a majdnem harminc éven át villódzó neont, végül mégis a szeméttelepen végezte a főz, süt, fűt. (Más értelmezések szerint a magyar helyesírás szabályait a helyhiányra hívatkozva felülbíráló föz, süt, füt.)

Elkerülték egymást

"Amikor a cégen belül döntés született arról, hogy megválunk a neontáblától, megadtuk a neongyűjtéssel foglalkozó csoport telefonszámát a leszerelést végző vállalkozónak, aki tudomásunk szerint fel is vette a kapcsolatot a gyűjtőkkel" - mondta el kérdésünkre Sárik József, a Fővárosi Gázművek munkatársa, aki szerint a csoport nem jelentkezett a hirdetésért, ezért egy nap elteltével a vállalkozó egyszerűen a szeméttelepre szállította a hirdetést.

Forgács Bálint, a neongyűjtők vezetője is beismeri, hogy részben ő a felelős a legendás hirdetés pusztulásáért, hiszen éppen külföldön tartózkodott a tábla leszerelésekor, bár azt nem érti, hogy miért csak egy nappal a leszerelés előtt értesítették őket.


Ilyen lett

A neongyűjtők egyébként Forgács elmondása szerint annak örültek volna a legjobban, ha a hirdetés a helyén marad. A Fővárosi Gázművek azonban semmiképp nem akarta állni a neontábla évi több millió forintra rúgó fenntartási költségeit, abba viszont a cég vezetői nem egyeztek bele, hogy a muzeális értékű reklámnak új szponzort keressenek.

Újból

Az Index információi szerint a neontábla megmentéséről egyébként a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal munkatársai is tárgyalást folytattak a Fővárosi Gázművekkel, de a céget a fenntartási költségek mellett az is nyomasztotta, hogy a Fővárosi Önkormányzat utólag közel húszmillió forintos bérleti díjat akart kérni a reklámhelyért a rendszerváltás után privatizált cégtől, így végül kénytelenek voltak megválni a hirdetéstől.

A szerencsétlen körülmények közt megsemmisült hirdetést most fényképek alapján újból akarják építeni a neongyűjtők, a restaurálás többmilliós költségeire pedig olyan szponzorokat keresnek, akik hajlandóak azért áldozni, hogy újból felragyogjon a misztikus üzenet.