Részletfizetést kért az RTL és a Tv2

2009.05.27. 11:55 Módosítva: 2009.05.27. 13:48
A két országos kereskedelmi csatorna nem akarja egy összegben kifizetni a kétmilliárdos koncessziós díjat, mivel ezzel tudják kicselezni az ORTT ellenzéki jelöltjeit, akik nem támogatják a csatornák díjcsökkentési kérelmét.

Részletfizetést kért idei koncessziós díjára az RTL Klub és a TV2 is, miután még mindig nem került napirendre a kérelmük, hogy felezzék az évi kétmilliárdos díjat.

A gazdasági válság hatásai mellett azzal indokolta május 12-i dátummal ellátott beadványát, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület mindeddig nem döntött díjcsökkentési kérelmükről.

Az ORTT múlt keddi ülésén jelentette be a médiahatóságba az SZDSZ által delegált Tímár János, hogy visszavonja a hazai koncessziósdíj-rendszert átalakító javaslatát, amely a jelenlegi 1,8-1,9 milliárd forintról egy és negyed milliárdra mérsékelte volna az RTL, körülbelül 930 millió forintra a TV2 által fizetendő summát.

Eközben az ORTT ellenzéki delegáltjai és elnöke minél későbbre akarja halasztani a koncessziós díj csökkentéséről szóló döntést, mivel akkor a szocialista és a liberális delegáltak sem lesznek annyira érdekeltek a két kereskedelmi csatorna támogatásában. A Tv2 és az RTL Klub a válság miatt kérte a koncessziós díj csökkentését, pedig mindössze 15-20 százalékkal csökkentek bevételeik idén, tavaly pedig rekordnyereséget értek el.

Folytatódik a játszma

Az Index információi szerint az MSZP és az SZDSZ azért támogatja a csatornák díjcsökkentési kérelmét, mert attól tartanak, hogy ha nem támogatják a javaslatot, akkor a Tv2 és az RTL Klub a kampányidőszak alatt kritikus lesz majd a kormánnyal.

Az ellenzéki jelöltek éppen azért akarják május 30-ig húzni az időt, mert ha a Tv2 és az RTL Klub befizeti az idei díjakat, legközelebb már csak a parlamenti választások után lesz jelentősége a díjcsökkentésnek, vagyis a szocialista és a liberális oldal félelmei sem befolyásolhatják majd a döntést. De ha a részletfizetési kérelmet elfogadják, a május 30-i határidő már nem lesz annyira fontos, hiszen addig csak az összeg felét kell befizetnie a két csatornának. És ha még idén sikerült megszavaztatniuk a díjcsökkentést, akkor a második részletet már egyszerűen elfelejthetik.