Mégsem Tv3 néven indul a Tv2 új adója

2009.12.16. 16:31 Módosítva: 2009.12.16. 16:48
A korábban bejelentett Tv3 helyett Fem3 néven indítja új magyarországi tévécsatornáját a ProSiebenSat.1 angliai leányvállalata, közölte a médiacsoport tulajdonában lévő Tv2 országos kereskedelmi tévécsatorna szerdán.

A londoni székhelyű műsorszolgáltatóhoz az elmúlt napokban  több jogi észrevétel is érkezett a tervezett névhasználattal kapcsolatban. A ProsiebenSat.1 ezért úgy döntött, a későbbi jogi vitákat elkerülendő a Tv3 helyett a cégcsoporton belül már bevezetett Fem márka segítségével utal a célzottan nőknek szóló televíziós műsortartalomra. FemTv néven Norvégiában van nőknek szóló adója a cégcsoportnak.

A 2010. január 1-jétől induló, Fem3 nevű új szórakoztató csatorna műsoraival elsősorban a 25-34 év közötti nők, tágabb értelemben a 18-49-es női korosztály igényeit szeretné kiszolgálni. A műsor próbaadása már elérhető többek közt a UPC Direct rendszerén is.

A Tv2 tulajdonosa már tavaly akart női adót indítani, akkor a FemTv név jött szóba, de a csatorna végül a gazdasági válság miatt nem startolt el.

Tv3 néven a kilencvenes évek közepétől működött tévécsatorna Magyarországon, az adó tulajdonosa is pályázott 1997-ben az országos földi tévéfrekvenciára, de meglepő körülmények közt alulmaradt. A Legfelsőbb Bíróságon volt már az ügy, szakértők szerint nyertek volna, amikor a tulajdonos CME 2000 februárjában úgy döntött, kivonul a magyar piacról, és a csatornát eladja a Tv2-nek és az RTL Klubnak. A két adó elosztotta egymás közt a Tv3 közel 5 milliárd forintot érő filmcsomagját, majd felszámolták a céget.

A Viasat3-nak nem tetszett

Úgy tudjuk, a Tv3 elnevezés a Viasat3-nak nem tetszett. "Néhány hete levélben értesítettük az MTM-SBS Zrt-t és tulajdonosát, a ProSiebenSat.1-t, hogy a Tv3 trademark használata akadályokba ütközhet a Viasat3-at működtető Viasat Broadcasting UK Ltd. korábbi bejegyzési kérelmei alapján" – ismerte el Varró Balázs, a Viasat3 pr-vezetője.

Az Index értesülései szerint a Tv2 annak ellenére nem akart belemenni egy perbe, hogy a Tv3 névhasználati jogai nála vannak, csak mivel évek óta nem élt a joggal, a Viasat3 törvényesen adott be névhasználati kérelmet. A Tv2 már nem először pereskedne névhasználat miatt a Viasat3-mal, legutóbb az NCIS Tengerészeti helyszínelőkké magyarítása miatt tette, ezt elvesztette, meg kellett változtatnia a sorozat magyar címét.

A Viasat3 egyébként azóta szeretne nevet váltani, hogy elindította Tv6 néven férfiaknak szóló adóját. A Viasat3-ból Tv3 alakuló csatorna a tervek szerint nőknek szóló tartalmakat kínálna, vagyis tematikája megegyezne a Tv2 tulajdonosának terveivel.