Ókovács nem készült a Duna TV élére

2010.12.15. 12:59
A Duna TV frissen megválasztott elnöke a Magyar Hírlapnak elismerte, az utolsó napokig nem tudott arról, hogy felkérik a köztévé élére. A Duna II Autonómiából DunArt néven egy Mezzo-Arte-3Sat stílusú kulturális, zenei adót csinálnak.
DKOKO20091030030

A Hírt TV korábbi műsorvezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy volt-e egy jól kidolgozott koncepciója és ő kereste meg a döntéshozókat, vagy a döntéshozók választották ki őt tervük megvalósítására azt válaszolta, hogy „szívesen mondanám, hogy én vagyok az ötletgazda. A felkérés azonban annak megfelelően érkezett, hogy a közszolgálati médiumokat összehangolják. A Duna legnemesebb hagyományaira építő, megújuló egyes csatornához és az új kulturális adóhoz kerestek vezetőt. Ezen elképzelésekkel szó szerint azonosulok.”

Ókovács szerint olyan kézikönyvből dolgoznak, amely mindent lépésről lépésre taglal, egyfajta sorvezetőként. „Most valóban nem voltunk arra kényszerítve, hogy egy pályázatra gyártsunk programot, de a Médiatanács és a kuratórium így végre világossá tette a viszonyokat. Nem levegőbe álmodott terveknek, hanem a felkérésekkel személyeknek szavazott bizalmat, s ezzel ritka felelősséget is vállalt döntéséért.”

3 M: méltányos, mély, mértéktartó

Az átalakításról Ókovács Szilveszter úgy nyilatkozott a napilapnak, hogy a tervek szerint „méltányos és mély, egészében mértéktartó közéleti adó lesz az egyes, magaskultúrával töltött értéktár a második”. A Duna II Autonómia szeptember környékén DunArt néven indul újra a 3sat-Mezzo-Arte keverékeként határozva meg önmagát. Mint mondta, „hatalmas távlatok nyílnak, hisz a közszolgálati archívumok januártól közösek. Bárhogyan szerkeszthetünk tematikus műsorfolyamot: előadó, szerző, műfaj, de akár egy nép vagy kor szempontjából is”.

Nem lesz akadálya egy Latinovits-napnak, Mozart-maratonnak, reneszánsz szombatnak vagy ír hétvégének. A DunArton azonban nemcsak konzervanyagokat adnak majd, lesznek élő közvetítések is.

Nem lesz belőle m3 és m4

Arról a tervről, hogy a két közszolgálati tévét a Kunigunda utcai székházba költöztetik össze a Duna új vezérigazgatója elmondta, ez nem jár azzal a következménnyel, hogy a Duna TV két adójából m3 és m4 lesz. Szerinte ha megszületik a döntés, a költözködés fél év alatt megvalósítható lenne.

A Duna TV átalakítása hosszú ideig fog tartani, jövő szeptemberig kell végrehajtaniuk az igazi, tartalmi változásokat. De „amibe most belevágtunk, nem egyéves feladat. Néhány évig eltart a szárba szökkenés, hogy befejezzük, amit elkezdtünk, vagy legalább ígéretes működéssel adjuk át az utódoknak. Egy viszont biztos: évekig nem leszek képernyőn”.