Elhalasztották a Tv2 tulajdonosának eladását

2011.05.26. 10:59 Módosítva: 2011.05.26. 11:00
Harminc százalékkal estek november óta a ProsiebanSat1-csoport részvényei, ezért a tulajdonosok mégsem dobják tőzsdére a részvényeket. Akár egy szakmai befektetőnek is eladnák az egész céget, de a jelentkezők félnek a német versenyhivatali vizsgálattól.

A Hollywood Reporter a ProsiebenSat1-csoportot tulajdonló egyik amerikai befektetési társasághoz, a KKR-hez közelálló forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy elhalasztották a Tv2-t is tulajdonló német központú cég eladását.

Európa második legnagyobb médiacégét a New York-i székhelyű KKR és a londoni Permira befektetési alapok azután vették meg,  hogy  a német médiahatóság a kialakuló piaci túlsúlyra hivatkozva megakadályozta, hogy a legnézettebb német adókat működtető társaságot megvegye Németország (és Európa) legnagyobb napilapját, a Bildet is kiadó Axel Springer AG. Akkor a KKR már közel egy éve a Tv2-t alapító SBS többségi tulajdonosa volt, majd az 1,7 milliárd euróért vásárolt médiacéget 2007 nyarán 3,3 milliárd dollárért eladta a ProSiebenSat1-csoportnak, amiben ugye szintén többségi tulajdonnal rendelkezett

Már a két médiacég összeolvasztásakor arról  lehetett hallani, hogy a befektetési alapok a párhuzamosságok felszámolása és a közös irányításban rejlő együttműködési lehetőségek kialakítása után egyben értékesíti majd jó áron a cégbirodalmat. De aztán közbejött a gazdasági válság.

Zuhantak a részvények

Idén év elején úgy tűnt, hogy a gazdasági válság alatt erősen áramvonalasított médiavállalkozást most lehet jó áron értékesíteni, a befektetési alapok azt remélték, hogy a 4,5 milliárd eurós vételárnál jóval többet kaphatnak majd a német piac mellett akkor még Hollandiában, Belgiumban, a skandináv országokban és Kelet-Európában is jelentős érdekeltséggel, tévécsatornákkal és rádióadókkal is rendelkező cégbirodalom 88 százaléknyi többségéért.

Tavaly novemberben, amikor a döntés megszületett, hogy itt az idő, még 24 eurót adtak a ProsiebenSat1-csoport részvényeiért a hamburgi tőzsdén, azóta több mint harminc százalékkal esett az árfolyam, a jelenlegi, 17 euró körüli ár ráadásul lényegesen alacsonyabb, mint ahogy három éve állt a ProsiebanSat1, amikor a befektetési alapok megvették a cégcsoport többségi tulajdonát.

A novemberi rekordárfolyam a csoport gyorsjelentésének köszönhető: akkor a médiacég bejelentette, hogy nála véget ért a válság: július és szeptember között 32 millió euró adózott eredményre tett szert, egy évvel korábban még 10,7 millió euró veszteséget kellett elkönyvelnie. Bevétele pedig 12 százalékkal 627 millió euróra emelkedett.

Azóta azonban inkább kivárna a befektetők, annak ellenére, hogy a ProsiebanSat1 folytatta a hatékonyság növelését, és megvált kevésbé jövedelmező belga és holland csatornáitól. Ezeket az adókat a Big Brothert is kifejlesztő Endemol, illetve a Sanoma közös konzorciuma vette meg valamivel több mint 1,4 milliárd dollárért.

A befektetési alapok a Hollywood Reporter értesülései szerint a tőzsdén akarták értékesíteni a ProsiebenSat1-csoport egy nagyobb részvénycsomagját, de az árfolyamzuhanás miatt újból felmerült, hogy inkább az egész céget eladják egy szakmai befektetőnek. A lehetséges vevők közt van a német Axel Springer és a Rupert Murdoch tulajdonában lévő amerikai News Corp., de állítólag az olasz médiát uraló Berlusconi is érdeklődik a cégcsoport iránt.  A német sajtó szerint a német alkotmánybíróság jogerős döntésével mégis lehetséges lenne a ProsiebenSat1 és az Axel Springer egyesülése, de ettől függetlenül a médiacégek már óvatosak, ugyanis egy esetleges fúzió mindenképpen nehézkes és hosszadalmas lenne.

Mi lesz a Tv2-vel?

Ha a két befektetési alap mégis a tőzsdén akarja értékesíteni részvényeit, akkor várnia kell, és tovább kell növelnie eredményét, amelyet vagy a bevétel növelésével, vagy a kiadások további csökkenésével érhet el. Ez utóbbi miatt nem lehet kizárni, hogy a cégcsoport megválik kevésbé jövedelmező közép-európai érdekeltségeitől, mivel bevételei 70  százaléka a német nyelvterületekről származott már a holland és belga csatornák eladása előtt is, így a magyar, bolgár és román tévéket tartalmazó közép-európai portfólió eladásával egyszeri bevételnövekedés mellett jelentős kiadáscsökkenést érhetne el.

Iparági pletykák szerint már tavaly is eladók voltak a cégcsoport közép-európai televíziói, a Tv2-re ajánlatot tett a Viasat3-at működtető MTG és az RTL Klub iránt is érdeklődő, a  Class FM-et tulajdonló, a kormányváltás előtt Fellegi Tamás miniszter tulajdonában lévő Infocenter is. A tárgyalások információink szerint végül azért nem vezettek eredményre, mert a ProsiebenSat1-csoport legfeljebb együtt hajlandó megválni összes közép-európai érdekeltségétől.

A ProSiebenSat1-csoport vezérigazgatója, Thomas Ebeling a lehetséges karcsúsításról azt nyilatkozta, hogy csak azoktól a csatornáktól vállnak meg, amelyek saját piacukon nincsenek a három legnépszerűbb között, így a Tv2 hivatalosan nem is szerepel az eladási listán.