Eladják a Tv2 tulajdonosát

2010.12.15. 14:45
Három év után eladná a ProSiebenSat1-csoportot a két pénzügyi befektető. Állítólag Rupert Murdoch és Berlusconi is érdeklődik a cég iránt, de előbb még a kisebb csatornákat értékesítik egyenként. A Tv2 várhatóan marad a cégcsoportnál.

Jövő év végéig értékesíteni akarja Európa második legnagyobb médiacégét, a ProSiebenSat1-csoportot a vállalkozást 2006 vége óta birtokló brit Permira és a New York-i székhelyű KKR befektetési társaság. A Hollywood Reporter értesülései szerint ugyanis a gazdasági válság alatt erősen áramvonalasított médiavállalkozásért most lehet jó áron értékesíteni, a befektetési alapok azt remélik, hogy a 4,5 milliárd eurós vételárnál jóval többet kaphatnak majd a német piac mellett Hollandiában, Belgiumban, a skandináv országokban és Kelet-Európában, köztük Magyarországon is jelentős érdekeltséggel , tévécsatornákkal és rádióadókkal is rendelkező cégbirodalomért.

A ProSiebenSat1-csoportot a két befektetési csoport azután vette meg, hogy  a német médiahatóság a kialakuló piaci túlsúlyra hivatkozva megakadályozta, hogy a legnézettebb német adókat működtető társaságot megvegye Németország (és Európa) legnagyobb napilapját, a Bildet is kiadó Axel Springer AG. Akkor a KKR már közel egy éve a Tv2-t alapító SBS többségi tulajdonosa volt, majd az 1,7 milliárd euróért vásárolt médiacéget 2007 nyarán 3,3 milliárd dollárért eladta a ProSiebenSat1-csoportnak, amiben ugye szintén többségi tulajdona volt.

Már a két médiacég összeolvasztásakor arról  lehetett hallani, hogy a befektetési alapok a párhuzamosságok felszámolása és a közös irányításban rejlő együttműködési lehetőségek kialakítása után egyben értékesíti majd jó áron a cégbirodalmat. De aztán közbejött a gazdasági válság.

A november eleji gyorsjelentések szerint azonban a nyugat-európai médiapiacon már véget ért a válság, az RTL-csoport például várhatóan ötven százalékkal növeli idén a profitját, de az idei év harmadik negyedévében jól ment a ProSiebenSat1-csoportnak is: július és szeptember között 32 millió euró adózott eredményre tett szert, egy évvel korábban még 10,7 millió euró veszteséget kellett elkönyvelnie. Bevétele 12 százalékkal 627 millió euróra emelkedett.

A Tv2 marad

Éppen ezért került napirendre az értékesítés, bár a Hollywood Reporter szerint nem egyértelmű, hogy a Permira és a KKR meg akarja-e tartani irányító tulajdonrészét a cégben, és csak új befektetőket keres, vagy végleg megválna a médiavállalkozástól. A német sajtó szerint a hazai érdeklődök, így például a német alkotmánybíróság jogerős döntése után a felvásárláson újból gondolkodó Axel Springer AG mellett külföldről is várnak ajánlatokat a befektetők. Állítólag Rupert Murdoch és Silvio Berlusconi is szeretné megvenni a ProSiebenSat1-et, és várhatóan a három évvel ezelőtti vételár két-háromszorosát is megérheti az új befektetőknek a cég.

A ProSiebenSat1-csoport vezérigazgatója, Thomas Ebeling állítólag az eladás előtt, még jövő év elején szeretne megválni néhány, egykor az SBS-hez tartozó csatornától. Elemzők szerint ugyanis a két cég összeolvadása után is még a csoport bevételeinek 70 százaléka a német nyelvterületekről származik, vagyis több skandináv, holland és közép-európai adót külön adnának el, helyi befektetőknek, vagy a konkurenciának.

A Hollywood Reporter szerint például a holland érdekeltségek után a Big Brothert kifejlesztő Endemol tulajdonosa, John De Mol is élénken érdeklődik. Ebeling a Hollywood Reporternek hangsúlyozta, hogy nem akarják értékesíteni az összes egykori SBS-csatornát, csak azokat, amelyek olyan piacokon működnek, ahol nincs esélyük, hogy bekerüljenek a három legnézettebb adó közé.

A Tv2 így várhatóan a ProSiebenSat1-csoportnál marad, pár tavaly állítólag a magyar, a bolgár és a román érdekeltségétől már hajlandó lett volna megválni a cégcsoport, a vevőnek jelentkező Infocenter azonban az iparági híresztelések szerint csak a Tv2-t akarta, így az üzlet végül nem jött össze.