Lemondott az éjszakai nézőkről a TV2

2011.11.25. 17:17 Módosítva: 2011.11.25. 19:02
A TV2 hétfőn délelőtt levelet küldött a programújságoknak, amelyben tájékoztatta őket, hogy már aznap estétől kiveszi éjszakai filmjeit a programból. A csatornától megtudtuk, hogy gazdasági megfontolásból döntöttek arról, hogy ettől a héttől rövidebb lesz az adásidejük.

A TV2 hétfői közleményben jelentett be egy már aznap estétől érvényes műsorváltozást, miszerint az éjfél után kezdődő filmjei lekerülnek a műsorról.

Vége a 24 órás sugárzásnak

Ezen héten a filmek mellett elmaradt a kedd éjszakai BL Összefoglaló, pénteken pedig az Összeesküvők nézettségének növelése érdekében szinte a teljes programot átírták (későbbi időpontra került az Összeesküvők – Összecsapás, viszont így elmarad az Aktív, az Esküdj és a Hősök című sorozat aktuális része). Egyedül a vasárnap éjszakai film úszta meg, így ezen a héten legalább 12 órával lesz rövidebb a TV2 adásideje.

Az Index kérdésére a TV2 azt a tájékoztatást adta, hogy a változás nemcsak ezt a hetet érinti, hanem végleg megszűnnek egyes késő éjszakai programok a csatornán. Így például elmarad a 4400 című sorozat negyedik évadának december 2-ára beharangozott premierje is. A TV2-n eddig volt olyan nap, hogy hajnal 4-5 óráig is mentek programok, tehát majdnem 0-24 órás programot adtak, miközben az RTL Klubnál szinte egyetlen nap sincs, amikor fél háromnál tovább adnának.

the4400

A döntésről Kiss Péter, a TV2 programigazgatója az Index megkeresésére a következő nyilatkozatot adta: „a TV2 gazdaságos és hatékony működése érdekében változtatunk a késő esti műsorkínálatunkon. A nézőknek azonban csak az éjfél után induló filmekről kell lemondaniuk, főműsoridőben továbbra is a hazai piac legerősebb filmkínálatát nyújtjuk számukra”. Arra a kérdésünkre, hogy a rövidebb műsoridőtől mekkora megtakarítást várnak, nem adtak tájékoztatást.

A premierek elhalasztásán takarítanak meg a legtöbbet

Információink szerint az éjszakai műsorsáv csökkentésével akár naponta több százezer forintot is megspórolhat a csatorna, annak valódi mértéke azonban több tényezőtől függ. Egyrészt a csatornának az Antenna Hungáriával kötött szerződése szerint a kötelező sugárzási időn (napi 18-20 óra) túl óránként plusz összegeket kell fizetnie, az óradíj mértékéről az Antenna Hungáriától eddig kaptunk adatot, de piaci források szerint a két órával rövidebb műsorsugárzás akár napi 100 ezer forinttal is csökkentheti a költségeket.

A nem leadott filmeken és sorozatokon szintén spórol a TV2, ennek összege azonban nagyon változó lehet. A tévécsatornáknál ugyanis megszokott könyvelési módszer, hogy bár egyszer már kifizettek egy adott filmcsomagért X forintot, a csomag egyes filmjeinek költségei csak akkor jelennek meg a könyvelésben, amikor adásba kerültek, addig raktári állománynak számítanak.

A tétel mértéke függ nemcsak a film vagy sorozat ismertségétől és minőségétől, hanem attól is, hogy hányadik alkalommal vetíti a csatorna. Úgy tudjuk, hogy egy adott film/sorozat első sugárzásánál a vételárának több mint felét (kb. 60 százalékot) könyvelik le, azután minden egyes újabb vetítésnél 10-20 százalékát (az ismétlések számától függően).

A sorozatokkal ugyanez a helyzet, a héten elmaradt Hősök egy epizódja úgy tudjuk, 3000 dollárba azaz 705 ezer forintba kerül, első sugárzáskor tehát kb. 423 ezer forintot kell lekönyvelni belőle, második alkalommal ez azonban már csak 70-140 ezer forintot jelenthet. A 4400 évadpremierjének elhalasztása mögött feltehetően az áll, hogy az első vetítésen lehet a legtöbbet megtakarítani. Tehát attól függően, hogy premier vagy pedig egy sokszor játszott film, illetve sorozat marad-e el aznap 100-800 ezer forint is megtakarítható (jelentősebb, 18-as karikás filmnél pedig ennek a többszöröse is). A késő esti műszak rövidülésével a csatorna emellett a munkabéreken és a rezsin is spórolhat valamennyit.

Alekosz árát két hónap alatt termeli ki a döntés

Mindent összevéve akár napi 300 ezer – 1 millió forintot is is lehet a megtakarítás. Ha átlagban naponta félmillió forinttal számolunk, akkor az havonta akár 15-15,5 millió forintos, évente pedig 180-186 millió forintos megtakarítást jelenthet a csatornának. A veszteség viszont szinte a nullához közelít, mivel az éjszakai műsorsáv hirdetései elszórhatóak napközbenre is, és ez az időszak, amikor már alig ülnek képernyő előtt a nézők.

Ha azt nézzük, hogy Alekosz átcsábítása a TV2-höz legalább 30 millió forintjába kerülhetett a csatornának, akkor ez azt jelenti, hogy az adó a rövidebb műsoridővel 2 hónap alatt tudja kitermelni az árát. A fizetését pedig újabb egy hónappal, ráadásul úgy, hogy a nézettségi adatok ezt a „vásárlást” egyelőre nem nagyon igazolták vissza.

EVA 2608

A kereskedelmi tévéknél az elmúlt hónapokban számtalan megszorítást vezettek be. Amíg az RTL Klub a hírműsoroktól elküldött nagyjából 10-15 embert és a saját gyártású műsorokon spórolt, addig a TV2-nél a műsorokhoz eddig nem nyúltak, viszont 93 embert érintetett a létszámleépítés.

A gazdasági válság miatt csökkenő reklámbevételekkel szembesülő kereskedelmi tévék közül úgy tűnik, hogy a TV2 járt rosszabbul, a csatorna 2009-ben még 654 milliós nyereséget könyvelhetett el, tavaly már azonban 2,2 milliárd forint veszteséggel zárta az évet.

Idén sem javult a helyzet számottevően, a kereskedelmi csatorna reklámbevételei a piaci átlag feletti mértékben csökkentek. Hírek szerint nem kizárt, hogy akár 15 százalékkal kevesebb reklámbevétele lesz 2011-ben, mint tavaly.