Az MTVA és a szakszervezet is azt mondja, pert nyert

2012.01.19. 21:55
Az MTVA és a szakszervezet másképp érti a bíróság, amúgy nem jogerős ítéletét. A közmédia szerint minden törvényes volt a nyári létszámleépítés alatt, a szakszervezet szerint viszont a bíróság kimondta, hogy az MTVA jogellenesen állapodott meg az ideiglenes Üzemi Tanáccsal.

Az MTVA szerint törvényes és szabályos volt a tavaly nyáron lefolytatott csoportos létszámleépítés. Az MTVA ezt azután kürtölte világgá sajtóközleményében, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtökön nem jogerős ítéletet hozott az MTVA és a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete közötti perben. A szakszervezet szerint viszont az MTVA valótlanságokat állít, és ezért a TFSZ jó hírének megsértése és a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűntette miatt büntetőeljárást kezdeményez Cserháti Ágnessel, az MTVA szóvívőjével szemben.

Az MTVA szóvivője ugyanis közleményében tudatta: a bíróság a döntéssel egyidejűleg felszólította a felperes Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete képviselőit, hogy tartózkodjanak "a létszámleépítéssel kapcsolatos valótlan tartalmú közlemények megjelentetésétől". A szakszervezet szerint azonban semmi ilyen nem történt, az MTI bírósági tárgyalásról kiadott közleménye is több ponton megsértette a pontos, tárgyilagos, kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi követelményét, ezért helyreigazítási kérelemmel fordul az MTI-hez.

A közmédia közleménye szerint a bírósági döntés kimondja: a jogszabályoknak megfelelően történt az MTVA 2011 nyarán lefolytatott létszámleépítése, amelynek során a közmédia nem sértette meg a szakszervezetek jogait, a munkáltató és az üzemi tanács közötti konzultáció a munka törvénykönyve vonatkozó szabályainak megfelelt.

A szakszervezet szerint a bíróság megsemmisítette az MTVA és az ideiglenes Üzemi Tanács által megkötött megállapodást, sőt törvénytelennek nevezte az ideigelenes Üzemi Tanács alapításának körülényeit is. A bíróság szerint a döntésnek nincs közvetlen jogkövetlezménye, de a szakszervezet képviselője, Nagy Navarro Balázs vitatja ezt.