Már eltűnt a metróból a Lokál

2020.07.22. 14:30

Nem verték nagy dobra, de valójában már megtörtént a KESMA által kiadott, ingyenes kormánypárti bulvárlap, a Lokál kiszorítása a BKV által kezelt területekről, többek között a metróállomásokról.

Tegnap jelentették be, hogy négy év szünet után a Mediaworks újraindítja a 2016-ban bezárt Metropol című ingyenes újságot, ami Simicska Lajos és Orbán Viktor küzdelmének esett áldozatul. A Metropol 18 évig működött, 330 ezer példányt nyomtattak belőle naponta. Helyét a 2016 júniusában elindított, 150 ezer példányban nyomott Lokál vette át, amely kizárólagos terjesztési jogot kapott a BKV-tól és a MÁV-tól is.

A tavalyi önkormányzati választás után azonban a Lokál szorult helyzetbe került, mivel Karácsony Gergely főpolgármester nem sokkal a megválasztása után bejelentette, hogy hazug kiadványnak tartja . 2019 decemberében a főváros 180 napos felmondási idővel felbontotta a Lokállal kötött terjesztési szerződést. Kérdés, hogy mi lesz a Lokál és a Metropol viszonya, az ugyanis nem látszik nagyon valószínűnek, hogy a kormányzati médiaközpont két ennyire hasonló profilú kiadványt párhuzamosan működtetne.

Megkérdeztük a BKV Zrt.-t, hogy most pontosan mi is a helyzet a Lokállal, és kiderült, hogy a lap csendben már kikerült a metróállomásokról, de más újság egyelőre nem került a helyére:

A LOKÁL című ingyenes napilap terjesztésére létrejött bérleti szerződést a BKV rendes felmondással felmondta, amely felmondási idő 2020. június 1-jén járt le. Ezen határidőig a terjesztő valamennyi – BKV területen lévő – újságtartó állványt leszerelte, a terjesztést a BKV területein a továbbiakban megszüntette. A BKV jelenleg nem rendelkezik olyan szerződéssel, amely alapján más napilap terjeszthető lenne a Társaság területein

– írták válaszukban.

Már korábban jeleztük, hogy a BKV-val kötött terjesztési szerződés megszűnése nem jelenti automatikusan azt, hogy a Lokál ellehetetlenül, ugyanis a MÁV és a Volánbusz menekülési utat jelenthet a lapnak. Megkérdeztük mindkét céget, hogy meddig érvényes a szerződésük a Lokállal, de választ egyelőre nem kaptunk, a HÉV megállóiban, a pályaudvarokon és az autóbuszállomásokon mindenesetre továbbra is kint vannak az állványok.