Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levélben sajnálkozott az RTL vezérigazgatója

2003.01.22. 11:15
Levélben fejezte ki sajnálkozását a csatorna valóságshow-jában az utóbbi napokban sugárzott nem kívánatos, erkölcsileg kifogásolható jelenetek miatt Dirk Gerkens, a Magyar RTL Klub Rt. vezérigazgatója a médiahatóság MSZP által delegált tagjának.
A több napilapban is megjelent értesülést Fazekas László, a társaság szóvivője szerdán megerősítette. A Színes Mai Lap szerdai számában közölt levélváltás szerint Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület szocialista delegáltja a ValóVilág című műsorral kapcsolatban fordult saját nevében az RTL vezérigazgatójához, sürgős intézkedést kérve.

Mint írta, a program "az utóbbi napokban olyan tartalommal rendelkezett, amely a kiskorúak fejlődését súlyosan veszélyezteti, de a felnőtt nézők körében is igen nagy felháborodást keltett". Mint ismert, a valóságshow két szereplője főműsoridőben beszélgetett az anális szexualitás örömeiről.

A lendületesebb napokat is megélt médiahatóság nem először nyilvánult meg az RTL Klub valóságshowjával kapcsolatban: a tavaly október 23-i Való Világban főműsoridőben közvetített önkielégítésmódszertani értekezést követően negyedórás adásmegvonással büntette az ORTT a kereskedelmi tévét.

Sajnálattal tapasztaltak

Ladvánszkynak címett válaszában Dirk Gerkens kifejti, a társaság vezetősége sajnálattal tapasztalta, hogy a ValóVilág múlt pénteki és szombati adásában olyan jeleneteket sugároztak este nyolc óra körüli időpontban, amelyeket "nem kívánatosnak, erkölcsileg kifogásolhatónak" tartanak, "s amely epizódok joggal kelthetnek a közvélemény egy részében is felháborodást".

Gerkens közölte, hogy a műsor szerkesztése során munkatársaik súlyos, az RTL Klub érvényben lévű etikai kódexébe is ütköző szakmai és etikai hibát követtek el; jelezte továbbá, hogy a hétfői vezető értekezleten a csatorna jó hírének megóvása érdekében szigorított szerkesztői kontroll bevezetéséről határoztak - ezzel szeretnék elérni, hogy bármilyen erotikához köthető utalás, csak este tíz után jelenhessen meg a csatornán.

- A ValóVilág című műsorban hasonló, illetőleg a szexualitást egyéb naturális módon hangsúlyozó jelenetek nem kerülnek a főműsoridőben sugárzásra - áll a vezérigazgatói levélben. Dirk Gerkens emlékeztet arra is, hogy "a személyi felelősök azonnali felelősségre vonása és a csatornától való távozása már megtörtént".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!