Levélben sajnálkozott az RTL vezérigazgatója

2003.01.22. 11:15
Levélben fejezte ki sajnálkozását a csatorna valóságshow-jában az utóbbi napokban sugárzott nem kívánatos, erkölcsileg kifogásolható jelenetek miatt Dirk Gerkens, a Magyar RTL Klub Rt. vezérigazgatója a médiahatóság MSZP által delegált tagjának.
A több napilapban is megjelent értesülést Fazekas László, a társaság szóvivője szerdán megerősítette. A Színes Mai Lap szerdai számában közölt levélváltás szerint Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület szocialista delegáltja a ValóVilág című műsorral kapcsolatban fordult saját nevében az RTL vezérigazgatójához, sürgős intézkedést kérve.

Mint írta, a program "az utóbbi napokban olyan tartalommal rendelkezett, amely a kiskorúak fejlődését súlyosan veszélyezteti, de a felnőtt nézők körében is igen nagy felháborodást keltett". Mint ismert, a valóságshow két szereplője főműsoridőben beszélgetett az anális szexualitás örömeiről.

A lendületesebb napokat is megélt médiahatóság nem először nyilvánult meg az RTL Klub valóságshowjával kapcsolatban: a tavaly október 23-i Való Világban főműsoridőben közvetített önkielégítésmódszertani értekezést követően negyedórás adásmegvonással büntette az ORTT a kereskedelmi tévét.

Sajnálattal tapasztaltak

Ladvánszkynak címett válaszában Dirk Gerkens kifejti, a társaság vezetősége sajnálattal tapasztalta, hogy a ValóVilág múlt pénteki és szombati adásában olyan jeleneteket sugároztak este nyolc óra körüli időpontban, amelyeket "nem kívánatosnak, erkölcsileg kifogásolhatónak" tartanak, "s amely epizódok joggal kelthetnek a közvélemény egy részében is felháborodást".

Gerkens közölte, hogy a műsor szerkesztése során munkatársaik súlyos, az RTL Klub érvényben lévű etikai kódexébe is ütköző szakmai és etikai hibát követtek el; jelezte továbbá, hogy a hétfői vezető értekezleten a csatorna jó hírének megóvása érdekében szigorított szerkesztői kontroll bevezetéséről határoztak - ezzel szeretnék elérni, hogy bármilyen erotikához köthető utalás, csak este tíz után jelenhessen meg a csatornán.

- A ValóVilág című műsorban hasonló, illetőleg a szexualitást egyéb naturális módon hangsúlyozó jelenetek nem kerülnek a főműsoridőben sugárzásra - áll a vezérigazgatói levélben. Dirk Gerkens emlékeztet arra is, hogy "a személyi felelősök azonnali felelősségre vonása és a csatornától való távozása már megtörtént".