Sorozatszerepet vállal a rendőrfőkapitány?

2007.08.03. 12:07
Usztics Mátyás nem ér rá, így Stohl András játssza majd az emberközelibb rendőrséget az MTV új magyar sorozatában. Bencze József országos rendőrfőkapitány a Tűzvonalban című magyar krimi forgatáson járt. Pletykák szerint akár magát is játszhatná a szeptemberben képernyőre kerülő sorozat néhány jelenetében.

Magamról ugyan
Mit mondhatok?
Teszem a dolgom
És jól vagyok.
Munkám a hobbim,
Hobbim az élet.
Goldolom, teszem,
Élem a szépet.
Szeretem magam,
És szeretlek Téged!

(Bencze József)

Mégis mit tehet a rendőrség, ha éppen mindenki utálja őket? Az ország egyik része már október 23-a óta csak ÁVH-ként emlegeti őket, a kormánynak egyre kínosabbak az egymás után lebukó korrupt rendőrökről szóló hírek, a melegek haragszanak, amiért a járőrök nem védték meg őket a lesből támadó homofóboktól, és minden bizonnyal még Zsanett is neheztel rájuk.

Ide válságkommunikáció kell, az meg az erőszakszervezeteknek az utóbbi tizenöt évben két dolgot jelent: virslis, vattacukros majálist alaki gyakorlattal és kommandós bemutatóval tűzdelve, meg persze egy szponzorált tévésorozatot az MTV-n.

Nem akaródzik bevonulni, nem tetszik a körlet meg a gulyáságyú, és mindenki azzal jön, hogy derékfájós meg ágyba vizelős? Forgassunk egy sorozatot Usztics Mátyásal, hogy a honvédség olyan, mint a Rambo 3, csak több benne a csöcs! Senki nem érti meg, hogy zárjegy nélküli cigarettát vásárolni ugyanolyan bűn, mintha ellopnánk a lélegeztető gépeket egy gyerekklinikáról? Naná, hogy forgassunk egy sorozatot Usztics Mátyással, amiben a határváros rendőrei, határőrei és a vámosok együtt küzdenek a csempészek ellen, és közben vígan isszák a Tchibo Goldot!

Bencze József a díszletben

Zsanett-ügy, pénzkötegeket elemelő helyszínelő, emberrabló rendőrök? Hát, Usztics Mátyás mostanában nem ér rá, így Tűzvonalban főszerepét most Stohl András játssza, de a terv a régi, és a szerv ugyanúgy, egy emberként, és persze mögötte.

Stohl András, az év rendőre

Legalábbis ez derült ki, amikor csütörtök délután Bencze József országos rendőrfőkapitány az egykori Mosoly utcai őrsön szemrevételezte a forgatás harmincharmadik napját. Garamvölgyi László még egy kávéra (sok tejjel!) is meghívta Stohl Andrást, végül is én vagyok a tábornok alapon.

Persze egy ilyen esemény mindig ugyanúgy zajlik: nagyon fontos ember körbesétál, megnéz, meghallgat és bólogat, miközben a fotósok igyekeznek valamit kihozni a protokollsétából. Például mindenki vadul kattintgatni kezdett, amikor túl közel sodródott Benczéhez egy Nagyonnagy-Magyarország tetoválást viselő díszletmunkás, vagy amikor elgondolkozva megpihent egy izzadt férfimodelleket ábrázoló csoportkép előtt.

Emellett megtudtuk, hogy a rendőrség nem csak webkamerákat szerel a járőrautókba, és nem csupán vagyonosodási vizsgálatra számíthatnak a hirtelen meggazdagodó zsaruk, de itt nagyon hamar egy barátságosabb, példamutatóbb és mindenekelőtt morálisan megkérdőjelezhetetlen rendőrség képe lesz festve. Szolgáltató jelleggel.

Mindezt ezek szerint Stohl András fogja felfesteni nekünk, de ha jól hallottuk (és miért ne hallottuk volna jól, hiszen két centire álltunk) akár még Bencze József országos rendőrfőkapitány és alanyi költő is szerepet kaphat a filmben. Magát játszaná.

Szerepet vállal?

Történt ugyanis, hogy a színjátszásban már nagy tapasztalatokkal rendelkező Garamvölgyi László a bejárás alatt időről időre félrehívta főnökét, majd a szóvivő egyszer csak visszatért, és örömmel jelentette (a nagy számmal felvonult csinos tévériporternőknek), hogy igen, sikerült. A rendőrfőkapitányról szóló jeleneteket a rendőrfőkapitány irodájában fogják forgatni.

Garamvölgyi és Stohl

Majd, miközben a fotósok már a századik Bencze József a büfés kocsi előtt című kompozíciót kattintották el, Garamvölgyi megint félrehívta a főnökét, majd ismét előkerült, sustorgott, és nemsokára már mindenki tudta: az országos rendőrfőkapitány szerepelni fog a sorozatban! Mi azért erre csak kisebb összegekben mernénk fogadni, hiszen két tucat újságíró és egy rendőrségi szóvivő együtt akár a Zsanett-ügyből is képes lenne Die Hard 4-et kerekíteni, ráadásul az értesülést a sorozatot készítő stábból senki nem akarta megerősíteni. Pedig a verseiben már többször pőrén kitárulkozó főkapitány tévés szereplése véleményünk szerint sokat segítene az új, emberközelibb, nyílt, őszinte, sőt érzelmes rendőrség megszerettetésében. Pihenj, leléphet.