Filmet forgat rólunk Stephen Colbert

2007.04.16. 12:26
Filmet készít a magyarokról az a Stephen Colbert, aki tavaly 17 millió szavazattal megnyerte az M0-s híd internetes névválasztó szavazását. A humorista legutóbbi műsorában "paprikaszippantó szerencsétleneknek" nevezte a magyarokat, Simonyi András nagykövet gitározott neki, aztán meghívta őt Magyarországra.

Pár napja ismét szóba kerültünk a Colbert Reportban, az amerikai Comedy Central csatorna egyik legnézettebb, televíziós hírprogramokat parodizáló műsorában. Az adásban Stephen Colbert műsorvezető - a rasszista kijelentéséért nemrégiben elbocsátott rádióst, Don Imust parodizálva - kijelentette, hogy a magyaroknak, ezeknek a "paprikaszippantó szerencsétleneknek" fogalmuk sincs a gitározásról. Erre egyszer csak Simonyi András washingtoni magyar nagykövet fölpattant a közönség soraiból, és előadott egy gitárszólót, majd odaajándékozta a fehér sassal, a "Colbert-birodalom" jelképével díszített, a magyar Fibenare manufaktúra által készített hangszert a műsorvezetőnek. (Az Imus-paródia megnézhető itt, az, ahogy Simonyi "Gitárhős" András megvédi a magyarok becsületét, pedig itt.)

Simonyi egyúttal meghívta Magyarországra a humoristát, a Blikk információi szerint Stephen Colbert teljes stábbal érkezik rövidesen az országba, hogy filmet készítsen a magyarokról, „akikbe beleszeretett”.

A Colbert-híd

Stephen Colbert 2006 augusztusában figyelt fel először Magyarországra az M0-as híd névadó szavazásakor, ugyanis azt akkor éppen Chuck Norris vezette. Ezen felbátorodva Colbert arra kérte nézőit, hogy szavazzanak rá (később önálló weboldal is született ezen célból), többek között arra hivatkozva, hogy a Walker, texasi kopót akkoriban már évek óta nem játszották az Egyesült Államokban.

A Chuck Norris-ügy természetesen nagy nemzetközi sajtóvisszhangot kapott annak idején, a Bloomberg és a Reuters is megírta még Colbert színre lépése előtt, aki végül 17 millió szavazattal megnyerte a versenyt, leelőzve Pató Pált, Zrínyit vagy a Szent Koronát. A híd nevéről a végső határozatot azonban, nyelvhelyességi és földrajzi szempontok alapján, a földrajzinév-bizottság hozta, amely a Megyeri híd elnevezés mellett döntött. Stephen Colbert később az esztergomi Duna-híd névszavazásán is harcba szállt.

Simonyi András washingtoni magyar nagykövet szeptember 14-én tűnt fel először a Colbert-show vendégeként, ekkor egy oklevelet adott át a műsorvezetőnek, gratulálva neki a névszavazáson elért győzelemhez. Hozzátette, hogy a hídnév elnyerésének két feltétele van, az egyik, hogy Colbert folyékonyan beszéljen magyarul, a másik, hogy halott legyen. Ez utóbbi akadályt igyekeztek is aztán leküzdeni halott Stephen Colbert-ek felkutatásával.